Бухгалтерський облік (1998)

А. 6.3.3. Записи та елементи записів на рахунках

Записи в рахунках роблять лише на підставі первинних документів — доказів про господарські факти (операції або зведені документи). Записи виконуються в тій послідовності, в якій первинні документи виникали в часі, тобто хронологічно.

Основні елементи записів на рахунках: відкриття рахунку, відображення господарських операцій, замикання й закриття рахунку.

Рахунок відкривають на підставі інвентарного стану (балансу) або первинного документа. У першому випадку відкриття рахунку означає запис первісного стану (на якусь дату), у другому, коли рахунок відкривається на підставі первинного документа, — інформацію про господарський факт (операцію), який вперше виник з того чи іншого об'єкта обліку.

Відображення господарських операцій у рахунках означає записи збільшення або зменшення стану того чи іншого об'єкта обліку та визначення нового стану. Крім того, до цієї процедури належить реєстрація довідкових даних про господарську операцію, яка відображена на рахунку, наприклад дата тощо.

Замикання рахунку означає підсумки записів за ознакою «+» (збільшення) або «—» — зменшення та визначення нового (остаточного) стану господарського факту-явища або факту-процесу, який обчислено на рахунку.

Закриття рахунку означає, що залишку на ньому немає.