Бухгалтерський облік (1998)

Б. 3.3.6.7. Облік розрахунків за нетоварними операціями

До основних нетоварних розрахункових операцій належать розрахунки з бюджетом (з фінансовими органами), за податки з обороту (акцизний збір, додана вартість тощо), з прибутків, з доходу працюючих і т. ін., за страхуванням тощо.

Облік розрахунків з бюджетом відображають на рахунку «Розрахунки за податками і платежами», у кредит якого записують суми, які підлягають внесенню в дохід бюджету, а в дебет — внесені платежі, а також — «Розрахунки з різними дебіторами» або інші розрахункові операції.

Внески з прибутку до бюджету відображаються щомісяця записом у дебет рахунка «Податки на прибуток» та в кредит рахунка «Розрахунки за податками».

Суми податку на додану вартість, що підлягають внесенню до бюджету, оформляють записом у дебет рахунка «Доходи від реалізації» та в кредит рахунка «Розрахунки за податками і платежами».

Розрахунки з інших платежів відображають записами в дебети рахунків «Розрахунки з оплати праці» (на суму податків, утриманих із заробітної плати робітників і службовців), «Розрахунки з різними кредиторами» (на суми простроченої кредиторської заборгованості), а також у кредит рахунка «Розрахунки по податках і платежах».

Розрахункові операції з працюючими ведуться на субрахунках «Розрахунки за позиками», «Розрахунки з відшкодування матеріального збитку» та інші.

Облік розрахунків з дебіторами або кредиторами здійснюється на відповідних рахунках: «Розрахунки з дебіторами» або «Розрахунки з кредиторами». На них обліковують розрахунки з організаціями і особами за виконавчими документами, з кооперативними і громадськими організаціями — за придбані або продані основні засоби, з іншими дебіторами і кредиторами за проживання у гуртожитках тощо.

Аналітичний облік ведеться за кожним дебітором або кредитором. У балансі сальдо за рахунками показують дебіторську в активі та кредиторську у пасиві.