Економічна теорія (2003)

25.3. Модель Хікса

Вивчення кейнсіанського хреста дозволило сформулювати проблему рівноваги і проаналізувати чинники, що впливають на нього. Однак ця модель є надмірно спрощеною, оскільки вона виходить з того, що інвестиції як елемент сукупних витрат є величиною незмінною. Насправді ж, як ми знаємо, інвестиції змінюються під впливом змін ставки відсотка. Тому для наближення моделі до реальної дійсності необхідно врахувати дану обставину. Модель Хікса якраз має цю властивість.

Цю модель ще називають моделлю IS — LM, оскільки аналіз в ній будується на дослідженні поведінки двох кривих — IS, яка ілюструє поведінку товарного ринку, і LM, яка показує стан і динаміку грошового ринку. Почнемо з побудови кривої IS. Вона може бути побудована на основі об'єднання кейнсіанського хреста і графіка функції інвестиції. Якщо кейнсіанський хрест показує залежність доходу (випуску) від планованих витрат, а функція інвестицій — залежність інвестицій від ставки відсотка, то крива IS показує залежність доходу (випуску) від ставки відсотка. Така залежність реально існує, якщо пам'ятати, що плановані інвестиції — складова частина сукупних витрат.

На рис. 25.6 показано, як будується крива IS на основі двох інших кривих.



Побудова кривої IS І3 кейнсіанського хреста на графік переноситься вісь абсцис, на якій відмічаються всі можливі точки обсягів виробництва при всіх можливих обсягах інвестицій, а з графіка функції інвестицій — вісь ординат з усіма можливими комбінаціями ставки відсотка і відповідних їй розмірів інвестицій.

На об'єднаному графіку отримуємо у вигляді кривої IS всі можливі поєднання між ставкою відсотка і відповідним їй рівноважним обсягом випуску. Залежність між ставкою відсотка і доходом зворотна: підвищення ставки відсотка зменшує інвестиції, що плануються і відповідно зменшує дохід, за умов, що обсяг державних закупівель і рівень оподаткування не змінюються. При зміні параметрів фіскальної політики відбуваються зсуви кривої IS праворуч або ліворуч.

Перейдемо до кривої LM. Вона характеризує стан грошових ринків. Для побудови цієї кривої також необхідно брати до уваги деякі положення і припущення. Якщо кейнсіанський хрест став основою для виведення кривої IS, то для виведення кривої LM необхідно використати теорію переваги ліквідності, яка пояснює, як співвідношення між попитом і пропозицією реальної грошової маси визначає ставку відсотка. Якщо М — це пропозиція грошей (номінальна грошова маса), а Р — рівень цін, то М/Р — це і є реальна грошова маса, або запаси грошових коштів в реальному виразі. В моделі Хікса величина реальної грошової маси приймається постійною, виходячи з того, що, по-перше, обсяг номінальної грошової маси, що контролюється центральним банком країни, є фіксована величина, і по-друге, рівень цін не змінюється (це відповідає кейнсіанському припущенню жорсткості цін для розгляду короткострокових періодів). Але це ж і означає, що грошова пропозиція не залежить від ставки відсотка, що на рис. 25.7 наведено у вигляді вертикальної лінії.



Що стосується грошового попиту, то його поведінка в моделі Хікса прямо ув'язується з динамікою ставки відсотка. Дійсно. Відповідно до теорії переваги ліквідності вважається, що ставка відсотка — це альтернативні витрати володіння готівкою: готівка не приносить відсотка, і її зберігання у себе може розглядатися як втрата відсотка від можливого їх вкладення в банк на депозит або від купівлі державних облігацій. Тому при зростанні ставки відсотка бажання тримати у себе готівку меншає, тому що вигідніше стає її вкладення у фінансові активи. Отже, із зростанням ставки відсотка грошовий попит падає.

На рис. 25.8 показана крива грошового попиту (в його реальному вимірюванні).



Зрозуміло, що із зменшенням ставки відсотка грошовий попит зростає, тому що люди продають облігації, які стали менш прибутковими (або знімають гроші з депозитів).

Це в свою чергу може привести знов до зростання ставки відсотка. Зрештою, вона встановиться на якомусь рівноважному рівні, який оптимізує співвідношення вкладень в гроші та інші фінансові активи. Відповідно до теорії переваги ліквідності саме зміна грошової пропозиції впливає на ставку відсотка: зростання грошової пропозиції знижує відсоток, а зменшення підвищує. На рис. 25.7 можна графічно проілюструвати це положення: зміна грошової пропозиції зсуває вертикальну криву праворуч або ліворуч, точка перетину її з кривою грошового попиту також зсувається, приводячи до нової величини ставки відсотка. (Зазначимо, що грошовий попит тут приймається стабільним).

Для побудови кривої LM на основі використання рис. 25.8 пригадаємо, що грошовий попит залежить від рівня доходу: чим більше дохід, тим за інших рівних умов вище й грошовий попит. При фіксованій грошовій пропозиції зростання доходу, зсуваючи вгору криву грошового попиту, приводить і до зростання ставки відсотка. Цю залежність якраз і виражає крива LM. Крива LM показує, яка ставка відсотка є рівноважною для грошового ринку при даній величині доходу і фіксованій грошовій пропозиції. Зміни ж в грошовій пропозиції зсувають криву вгору або вниз.

Ця точка визначає рівноважне значення ставки відсотка і рівня доходу, при яких реальні витрати дорівнюють плановим (рівновага товарного ринку), і одночасно грошовий попит і грошова пропозиція співпадають (умова рівноваги на грошовому ринку). Модель Хікса може використовуватися для аналізу можливостей впливу економічної політики на обсяг виробництва в короткостроковій перспективі.

Фіскальна політика надає вплив через зростання державних витрат і оподаткування. Стимулююча фіскальна політика при незмінності монетарної політики зсуває криву IS праворуч, приводячи до зростання обсягів виробництва і ставки відсотка. Стимулююча монетарна політика (розширення грошової пропозиції) при незмінній фіскальній політиці також веде до зростання обсягу виробництва, тільки ставка відсотка знижується, стимулюючи зростання інвестиційної активності.

А який загальний вплив одночасного проведення заходів фіскальної і монетарної політики?

Тут можливі варіанти. Розглянемо деякі з них.

Нехай законодавчі органи з метою боротьби з бюджетним дефіцитом вирішили збільшити податки. Як це вплине на економіку? Однозначної відповіді на запитання дати не можна, оскільки з таким варіантом фіскальної політики можуть взаємодіяти декілька варіантів монетарної політики, залежно від цілей, які ставлять їх розробники. Монетарна політика мстою такої ситуації може ставити або збереження фіксованої грошової маси, або збереження фіксованої ставки відсотка, або, нарешті, збереження незмінного доходу (обсягу виробництва).

Якщо монетарна політика виходить з необхідності зберегти незмінну грошову пропозицію, то результатом-обмежувальної фіскальної політики стане зсув кривої і£ ліворуч^що супроводжується падінням ставки відсотка і обсягів виробництва (рис. 25.9). Якщо ставиться мета підтримки ставки відсотка на тому ж рівні, для недопущення його падіння треба знизити грошову пропозицію, тобто відбувається зсув ліворуч і кривої LM. Падіння виробництва в такому випадку ще більше, ніж в попередньому (рис. 25.10).



У випадку, якщо ставиться задача зберегти незмінним обсяг виробництва, необхідно одночасно з посиленням оподаткування (зсув кривої IS ліворуч) розширити грошову пропозицію (зсув кривої LM праворуч) (рис. 25.11).



Який варіант обрати, залежить від загальної макроекономічної і політичної ситуації в країні.

Відмічені варіанти проведення економічної політики — не самоціль. В принципі зсуви кривих IS і LM можуть бути результатом зовнішніх потрясінь, а не свідомих дій органів законодавчої або виконавчої влади. У такому випадку, оскільки економіка вийде зі стану рівноваги, саме заходи економічної політики здатні повернути її до нього.

Як співвідноситься модель Хікса з розглянутими раніше моделями сукупного попиту? Модель Хікса виходить з постійності цін, у той час як моделі сукупного попиту пов'язують його величину із зміною цін. Якщо розглядати стимулюючу монетарну політику, то розширення грошової маси, приводячи до зниження ставки відсотка і зсуваючи праворуч криву LM, веде до зростання обсягів виробництва. При незмінному рівні цін це означає зсув кривої сукупного попиту праворуч. Якщо розглядати стимулюючу фіскальну політику, то в моделі Хікса вона веде до зсуву кривої IS праворуч, зростання відсотка і відповідно розширення обсягів виробництва, в той час як на графіку поведінки кривої сукупного попиту ми також будемо спостерігати її зсув праворуч без зміни рівня цін. За межами моделі Хікса, таким чином, залишається поведінка сукупного попиту внаслідок зміни рівня цін, тобто рух вздовж кривої сукупного попиту.

З відмінності між двома моделями видні відмінності між кейнсіанським і класичним підходами до моделювання економіки. Кейнсіанці, розглядаючи головним чином короткострокові коливання, виходячи з передумови про жорсткість цін і слабку ефективність спроб впливу на них, вважають, що економічна політика повинна впливати або на обсяг виробництва, або на відсоток, але не на ціни. Класична теорія, навпаки, вважаючи ціни гнучкими, а економіку — рівноважною в довгостроковому періоді, вважає, що для досягнення рівноваги треба впливати на ставку відсотка і рівень цін як на параметри, що піддаються регулюванню і реагують на нього, але не на обсяг виробництва.