Основи економічної теорії (2003)

Ринкова рівновага: встановлення рівноважної ціни

Аналіз взаємодії попиту і пропозиції, особливостей наслідків конкуренції за фіксації цін, причин виникнення дефіциту дає змогу розкрити механізм ринкової рівноваги, а також дослідити ринковий критерій розподілу благ.

Координація дій у ринковому господарстві здійснюється за допомогою ціни. Це врівноважує ринки (рис. 2.9), а ціна, що врівноважує кількісні величини попиту і пропозиції, називається ціною рівноваги, або рівноважною ціною (РЕ).



Зменшення пропозиції блага стосовно попиту зумовлює автоматичну ринкову реакцію зростання ціни. Вища ціна змушує покупців купувати блага менше, а виробників постачати блага більше, що спричиняє встановлення рівноваги величини попиту і величини пропозиції, г

До такого ж наслідку призводить і зниження ціни як відхилення від рівноваги. Зниження ціни сигналізує, що благо стало менш рідкісним, тобто пропозиція перевищила попит і зумовлює збільшення величини попиту, але зменшення величини пропозиції, тобто їх рівновагу.

Але інколи, керуючись певними міркуваннями, навіть в умовах ринкової економіки уряд фіксує ціну на товар на так званому соціально прийнятному рівні, що рівнозначно виключенню механізму ринкової координації.

Прикладом може бути обмеження законом у 1979 р. у США цін на бензин на рівні 80 центів за галон замість 1 дол. Внаслідок фіксації ціни виник дефіцит бензину, з'явилися черги. За ціною 80 центів за галон покупці хотіли придбати QD бензину, але ціна обмежувала пропозицію лише кількістю Qs.

Отже, рідкісність певного блага не можна подолати, встановлюючи контроль над ціною. Фіксація низької ціни спричиняє нестачу або дефіцит товарів (рис. 2.10).



Саме поняття «винятковість» визначає відношення між бажаністю і наявністю блага або попитом і пропозицією (рис. 2.11).



Грошові ціни надають інформацію про відносну рідкісність. Благо перестає бути рідкісним тоді, коли його можна отримати у бажаній кількості без обмежень (рис. 2.12).

Конкуренція покупців є наслідком рідкісності благ, позбавитися її можна, лише усунувши рідкісність. Критерієм розподілу рідкісних благ в умовах ринку є готовність платити. Покупці намагаються дотримуватись цього критерію, створюючи конкуренцію між собою. Розподіл та споживання благ у суспільстві на основі готовності платити гроші є важливою мотивацією до праці та до заробляння грошей.

Якщо закон заважає функціонувати ціновому механізму, то використовуються інші негрошові критерії і механізми конкуренції між покупцями. Конкуренція підвищить їхні загальні витрати (грошові й негрошові) і буде збільшувати їх доти, доки величина попиту не зрівняється з величиною пропозиції.

Негрошовилш витратами споживачів (або негрошовою складовою ціни) вважаються: стояння в черзі, давання чайових і хабарів, зниження споживання і зміна його структури, витрати часу на пошук товару тощо. Збільшення негрошових витрат покупців породжує змертвілі витрати, тобто витрати, що не приносять вигід і продавцю (наприклад, витрати на чекання в черзі). Негрошова складова ціни за дефіциту дорівнює АС (рис. 2.13).



Поряд з дефіцитом можна штучно сприяти і появі надлишків, наприклад, встановлюючи паритетні ціни на продукцію фермерів (рис. 2.14).

Сприяючи появі надлишку сільськогосподарських товарів, уряд уникає падіння цін на сільськогосподарську продукцію до такого рівня, коли величина поточного споживчого попиту буде відповідати величині пропозиції, тобто кількості продукції, яку хочуть виробити фермери.

Отже, ринкова рівновага зумовлюється такими чинниками:

функцію координації в ринковому господарстві виконують ціни, які встановлюються на ринку на основі взаємодії попиту та пропозиції;

втручання держави у вільне встановлення цін призводить до порушення ринкової рівноваги, дефіциту і збільшення грошових витрат покупців. Воно може здійснюватись тільки у виняткових випадках на короткий період часу і не більше ніж на три-чотири базисних товари;

ринковий розподіл благ визначається готовністю платити, що підтверджує існуючий ринковий принцип: «Ефективність — через ринок, справедливість — через податки».

Запитання. Завдання

Визначте суть закону попиту. Зобразіть криву попиту.

Охарактеризуйте принципи управління пропозицією. Зобразіть криву пропозиції.

Що таке альтернативна вартість, як між собою пов'язані тип власності та характер використання ресурсів?

Проаналізуйте поняття ринкової рівноваги.

Визначте критерії розподілу рідкісних благ і охарактеризуйте стимули до праці в ринковій системі.

Дайте характеристику негрошової складової ціни, умов її утворення.

Проаналізуйте вплив рівня освіти (ступеня розвитку НТП, транспортної мережі) на еластичність попиту.

Назвіть причини, що призводять до нееластичності попиту на товар.