Міжнародна торгівля (2001)

9.3. Документарне забезпечення процесу виконання контракту.

Оформлення документації.

Виконання зобов'язання припиняє його дію для зобов'язуючої сторони. Але остання продовжує залишатися боржником, якщо в неї немає підтвердження про те, що її зобов'язання виконані. Тобто факт виконання МКК повинен бути документально оформлений. Основні цілі документації при виконанні МКК показані на рис. 9.6.



Функції та види документації, яка оформлюється при виконанні МКК, демонструє рис. 9.7.



Функція доказу— документи міжнародної торгівлі завжди є також доказові або ж тільки доказовими.

Приклади: – Сертифікат ваги доводить визначену вагу товару. Він є тільки доказовим документом.

Функція виконання контракту — документується:

–або належне виконання контракту.

Приклад: –– Транспортна накладна.

– або ж виконання особливих умов контракту.

Приклади: – Походження товару. – Хімічний склад товару.

Функція призупинення — тільки пред'явник документів може вимагати від боржника визначеного виконання.

Приклад: – Власник транспортної накладної може перерозміщувати товар, але володіння торговим рахунком не дає права вимагати оплати.

Функція розпорядження — такі документи надають усі письмово стверджувані права тільки власнику.

Приклад: – Виключне право з транспортного страхування належить тільки власнику транспортного страхового полюсу.

Функція фінансування — визначені документи можуть бути пред'явлені як позичкове забезпечення кредитним інститутом.

Приклад: – Якщо банк експортера пред'являє транспортну накладну до оплати інкасо через банк–кореспондент, імпортер знає, що товар знаходиться в дорозі без права відзиву, і платить.

Цінні документи— це документи, в яких письмово підтверджується приватне право, яке може реалізуватись тільки через володіння документом (наприклад, коносаментом).

Доказові документи— ці документи використовуються для спрощеного доказу, але не потрібні для реалізації права (поштова квитанція про відправку).

Документи посвідчення — документи, на підставі яких боржник повинен виконати зобов'язання з доказом звільнення стосовно будь–якого пред'явника (квитанція про прийняття на зберігання).

Контрактні документи— це документи, які підтверджують виконання контракту з іноземним партнером, тобто поставки предмета МКК, його транспортування, страхування, зберігання на складах, проходження через митницю тощо.

Усі міжнародні контрактні документи оформляються на спеціальних бланках та вміщують визначені реквізити. Загальними реквізитами для всіх документів є: назви компаній контрактів, їх адреси, номери телефонів і факсів, назва документів, дата та місце його виписки, номер контракту або замовлення та дата його підписання, номер наряду, відвантажувальної специфікації, назва та опис товару, його кількість (число, місяць, вага, нетто і брутто, кубатура), види планування та маркування.



Перелік міжнародних контрактних документів за згаданими групами наведено в табл. 9.2.