Інформаційні системи в міжнародному бізнесі (1999)

5.5. Довідники міжнародного стандарту

Розробка й супроводження стандарту UN/EDIFACT здійснюється під контролем двох організацій:

1) європейської економічної комісії ООН (UN/ECE), в рамках якої створено спеціальну (4-ту) робочу групу спрощення процедур міжнародної торгівлі (WP4);

2) Міжнародної організації по стандартизації (ISO), де функціонує спеціальний (154-й) технічний комітет, який займається документами та елементами даних для адміністрації, комерції і виробництва (ТС 154).

Робоча група WP4 здійснює розробку й супроводження стандарту UN/EDIFACT у вигляді двох основних складових — систем довідників UNTDED і UNTDID.

Довідник комерційних елементів даних UNTDED є основою стандарту; він випускається під редакцією Європейської економічної комісії ООН UN/ECE і конференції ООН з торгівлі й розвитку UNSTAD.

Міжнародною організацією по стандартизації ISO встановлено, що розділи 1, 2, 3, 4 і 9 довідника UNTDED мають статус міжнародного стандарту. У розділі 5 UNTDED коди назв країн закріплені ISO 3166, а коди валют — ISO 4217.

Довідник з обміну комерційними даними UNTDID являє собою повний комплект документації зі стандарту. До нього включено:

— єдині правила ведення обміну даними по UN/EDIFACT — UNCID;

— керівні принципи розробки повідомлень UN/EDIFACT — MDG;

— синтаксичні правила UN/EDIFACT — ISO 9735;

— керівництво по застосуванню синтаксису UN/EDIFACT — SIG;

— довідник стандартних повідомлень — UNSM;

— довідник сегментів — UNEDSD;

— довідник складених елементів даних — UNEDCD;

— довідник елементів даних — UNEDED;

— довідник кодів — UNEDCL.

Отже, довідник UNTDID складається з розділів, які мають статус стандарту ISO, а також містять нову інформацію, необхідну для розробників і користувачів систем електронного обміну даними на базі UN/EDIFACT.