Інформаційні системи в міжнародному бізнесі (1999)

8.3. Можливості цобд «dialog» і характеристика його баз даних

«Dialog» щорічно обробляє понад 40 тис. запитів на інформацію в системі, організує семінари для 20–30 тис. користувачів, видає близько 100 тис. довідок по телефону через довідкову службу, що працює цілодобово і здатна відповісти на будь-який запит користувачів.

ЦОБД «Dialog» був введений в експлуатацію в 1972 р., а вже в 1993 р. забезпечив доступ більш як до 400 баз даних (450 окремих файлів) і надав користувачеві унікальну можливість черпати всю необхідну інформацію з єдиного джерела протягом 24 годин щодня, за винятком 8 годин на тиждень з 11-ї вечора до 7-ї ранку в неділю.

«Dialog» належить компанії «Knight Ridder» і має представництва в Аргентині, Австралії, Бразилії, Канаді, Великобританії, Данії, Фінляндії, Франції, Германії, Гонконгу, Індії, Ізраїлі, Італії, Мексиці, Швеції, Японії, Кореї, Саудівській Аравії, Сингапурі, Росії, Іспанії, Швейцарії, Тайвані та Венесуелі.

Понад 400 баз даних ЦОБД «Dialog» налічують кілька сот мільйонів записів практично в усіх тематичних областях і вміщують 330 млн. бібліографічних записів, рефератів і статей, 100 тис. найменувань серіальних видань, дані про 10 млн. хімічних сполук, опис 15 тис. патентів, повний текст 2,5 тис. журналів і бюлетенів новин 60 провідних американських і зарубіжних газет, а також матеріали провідних служб новин.

Серед баз даних «Dialog» можна виділити політематичні, тематичні й проблемно-орієнтовані, а також невеликі спеціалізовані. Основні тематичні і об’єктні області вміщують:

— сільське господарство, продовольство, харчування;

— біологічні дослідження та технології;

— ділові новини та інформацію;

— хімію;

— інформацію про організації та їх фінансовий стан;

— ЕОМ і програмне забезпечення;

— енергетику та оточуюче середовище;

— машинобудування;

— уряд і суспільні відносини;

— промисловість;

— законодавство;

— медицину, охорону здоров’я, фармакологію;

— новини та повні тексти періодики;

— патенти, торговельні марки і авторське право;

— біографічну інформацію, книжки, новини для споживачів;

— фізичні дослідження та технології;

— соціальні науки й гуманітарні проблеми;

— подорожі.

В області ділової інформації бази даних «Dialog» — це відомості про 12 млн компаній США і 1 млн зарубіжних компаній, відомості про їхній фінансовий стан, професійні біографії західних бізнесменів і об’яви про нові продукти.

Робота з базами даних у ЦОБД «Dialog» можлива в двох режимах: з використанням пошукових команд і в режимі меню.

Перша можливість становить великий інтерес для досвідчених користувачів і дозволяє проводити пошук інформації з більшою ефективністю й меншими витратами, тоді як друга розрахована на користувачів, що не мають досвіду роботи з діалоговими інформаційно-пошуковими системами, але передбачає полегшення роботи за рахунок більших витрат на проведення пошуку (в основному через те, що оплачується час підключення до ЦОБД, упродовж якого переглядають меню і вибирають потрібні режими).

Серед орієнтованих на меню режимів доступу в «Dialog» слід виділити Dialog Business Connection (DBC), призначений спеціально для підприємців для розв’язання семи основних задач:

— дослідження підприємств у всьому світі;

— порівняльний аналіз і фінансові дослідження по США;

— дослідження продуктів і ринків усього світу;

— прогнозування обсягу продажу у всьому світі;

— планування поїздок;

— одержання поточних ділових новин;

— вибіркове розповсюдження інформації за постійними запитами.

Ціна DВС становить 1,4 дол. за хвилину часу підключення (84 дол. за годину), 0,28 дол. за кожну адресу організації в рамках списку адрес і від 0,1 до 30 дол. за один запис, наприклад, назва фірми або звіт про долю фірми на ринку.

«Dialog» випускає різні матеріали для користувачів (як платні, так і безплатні, які можуть бути надані користувачеві за його запитом). Вони формують фактично повний пакет допоміжних матеріалів, починаючи з довідника з кожної з баз даних і закінчуючи повним керівництвом по пошуковій системі.

Крім того, «Dialog» пропонує кілька спеціальних діалогових баз даних, які полегшують використання системи (наприклад, для спеціаліста три довідкових службових файли, підготовлені по всіх інших базах: допомога у визначенні назв журналів, назв компаній, а також найменувань продукції), а також великий обсяг HELP (допоміжних) — повідомлень, які доступні в діалоговому режимі.

Користувачам, що не мають досвіду роботи з діалоговими інформаційними системами, а також не мають наміру набути такого досвіду, «Dialog» пропонує звернутися до найближчої бібліотеки, яка виконує пошуки на вимоги клієнтів. Служба виконання запитів на пошук Dial Search (замовлення на пошук по телефону) є і в складі безпосередньо «Dialog». Вона доступна по безплатному телефону. У США це телефонні номери, які починаються з цифр 800, наприклад 800-6-Dialog (кожній літері відповідає своя комбінація цифр і цей номер означає 800-334-2564) або 415-858-3785 — для дзвінків з інших країн. Служба Dial Search пропонує як пошуки на замовлення, так і підготовку профілів вибіркового розповсюдження інформації (ВРІ), а також послуги інформаційного аналізу і підготовки відповідних звітів за результатами проведених пошуків.

Крім того, по вказаних телефонах можна одержати фактично будь-які довідки й замовити необхідні довідкові матеріали, в тому числі про можливості початку підприємницької діяльності в обраній області, ціни, вимоги до обладнання, можливості навчання і т.п.

«Dialog» веде велику програму навчання, орієнтовану на користувачів різного рівня підготовки і на професійних інформаційних працівників, а також спеціальних семінарів. Середня ціна участі в навчальному курсі або семінарі — 150 дол. у день (Європа).

У своїх рекламних матеріалах «Dialog» центром навчання в Росії називає Інститут автоматизованих систем (раніше ВНДІПАС) (тел. у Москві 229-79-46).

«Dialog» також пропонує ряд допоміжних послуг для користувачів:

— за 45 дол. можна дати вказівку припинити виконувати команду PRINT (що може бути дешевше, ніж платити за виведення й друкування результатів безуспішного пошуку);

— за 35 дол. можна попросити по телефону прискорити відправку роздрукованого матеріалу;

— за 25 дол. можна відмовитися від участі в навчальному курсі або семінарі (не менше як за 5 днів);

— за 35 дол. можна реактивувати пароль (після його відміни через невикористання протягом більш як 4 місяці);

— за 60 дол. можна одержати будь-які матеріали «Dialog» з використанням експрес-пошти.

Крім того, «Dialog» готує бюлетень для користувачів, який містить усі зміни в системі.