Рекламний менеджмент (1998)

7.3. Характеристика сучасних засобів масової інформації

Рекламний бізнес має бути прибутковим і не пасти задніх щодо використання новацій. Найбільшу вигоду дає нині використання сучасних засобів електронної техніки.

В Україні для успішного використання персональної комп’ютерної техніки необхідно забезпечити виконання таких умов:

збільшити кількість сучасних персональних комп’ютерів;

збільшити кількість прикладних програм, які дають можливість вирішувати практично всі завдання, які рекламодавець ставить перед створювачами реклами;

розширити мережу сучасних засобів зв’язку між учасниками підприємницької (та іншої) діяльності.

Нині типовою конфігурацією комп’ютерів, які придбані більшістю фірм України, є комп’ютери з процесорами не гіршими за 386 SХ, обсягом пам’яті не меншим за 4 Мбайт і обсягом вільного простору на диску — 80 — 120 Мбайт. Ці комп’ютери виготовляються всесвітньовідомими фірмами ІВМ, Аpple, Intel тощо. Уже розроблено комп’ютери з пам’яттю до 20 Мбайт, із жорстким диском місткістю до 264 Мбайт (8Мбайт або 16 Мбайт OЗУ з розширенням). Як приклад, можна навести характеристику комп’ютера Power Makintosh марки Power Mac8100/100: 100 МГц Power PC 601 RISC, процесор із вбудованим сопроцесором і 32К cash пам’яттю, 256К cash другого рівня. Швидкість роботи у 10 разів більша, ніж у звичайного.

Виготовляються персональні комп’ютери для офісів, домашні, шкільні, університетські. Є потужні комп’ютери, призначені для вирішення широкого спектра завдань, починаючи від аналізу великогабаритних таблиць і обробки текстів до створення програмного забезпечення професійної високоякісної видавничої діяльності, тривимірного моделювання з використанням комп’ютерної графіки. Створено сенсорні екрани, які дають можливість працювати, як то кажуть, «за помахом руки». Сенсорний екран спрощує спілкування з комп’ютером, особливо для непідготовленого користувача. Такі комп’ютери використовуються як довідково-інформаційні в аеропортах, на вокзалах, виставках, в офісних та торгових центрах, банківських системах, а також як тренажери та екзаменатори. Вони знайшли застосування в керуванні виробничими процесами, демонстраційними системами й імітаторами, медичним обладнанням. Зовні сенсорні екрани мають вигляд скляної пластини, яку встановлюють на передню поверхню монітора. Такий екран можна встановити на будь-якому моніторі або дисплеї.

Використання сенсорних екранів замість клавіатури або «миші» є особливо перспективним у рекламно-інформаційному бізнесі. Так, інтегрована система «Нерухомість» уможливлює, не виходячи із офісу, побачити місце знаходження всіх виставлених на продаж об’єктів, за мінімальний час отримати максимум відомостей про продаж помешкань, будинків, товарів, умови продажу, іншу інформацію, включаючи фотознімок інтер’єру та вид з вікон. Система має максимум переваг: детальна карта міста в масштабі, детальна специфікація помешкання (чи іншого товару), загальний перелік пропонованих на продаж об’єктів, оперативність пошуку, вибірковий друк інформації.

Другий приклад. Електроний каталог товарів дає змогу швидко знайти необхідну інформацію, розібратися в асортименті й вибрати той товар, який потрібний покупцю. Систему можна за допомогою доступних засобів редагування наповнити будь-якою інформацією рекламодавця та адаптувати до будь-яких завдань у найкоротші терміни.

У рекламному бізнесі найбільш перспективним є використання портативних переносних персональних комп’ютерів. Так, новий портативний кольоровий комп’ютер Gateway 2000 Liberty — це система нового покоління вагою у 1,7 кг з батарейкою, з кольоровим дисплеєм розміром 26 см по діагоналі і з використанням технологій бездротових комунікацій. Площа екрана на 23 відсотки більша, ніж традиційного екрана в 9,4 дюйма по діагоналі і на 53 відсотки більша, ніж 8-мидюймового. Використання технології бездротової комунікації дозволяє виконувати велику кількість операцій, включаючи бездротовий обмін файлами між Liberty-системою і настольною РС, а також між різними Liberty-системами. Кнопкою «Hot Key» встановлюється зв’язок між дисплеями. Система Liberty постачається батареями, які дають змогу комп’ютеру працювати в максимально активному режимі протягом понад чотири години без перерви. Батареї перезаряджаються за одну годину. Комп’ютер можна також підключати до електромережі. Характеристика системи Liberty: процесор 100 Мгц, операційна система Windows 95; 720 НВ НDD, 24 МВ RAM.

Кольорові ноутбуки Gateway 2000 є перспективною моделлю, яка поєднує в собі такі характеристики, як основне мультимедійне оснащення 16-розрядною звуковою картою, екраном зі збільшеною роздільною здатністю, вінчестером великої ємності тощо. Маса — 2,4 кг, розмір 20  21  4,5 см. Завдяки процесору 486 ДХ4 фірми Intel Gateway 2000 є двійником настільного комп’ютера.

Найбільшу ефективність персональні комп’ютери мають тільки тоді, коли вони діють у режимі мережі, що об’єднує користувачів різного рівня. Україна також уже стала однією з країн-учасниць міжнародної мережі користувачів персональних комп’ютерів — Internet.

Створення мережі Internet є одним із найбільших досягнень наукової думки ХХ століття.

Internet — це всі мережі, які взаємодіють за допомогою протоколу ІР і створюють «безшовну» мережу для своїх колективних користувачів. Спочатку вони включали федеральні мережі США, сукупність регіональних мереж, університетські мережі, а потім до них приєдналися деякі закордонні мережі. До Internet підключено понад 60 країн. Понад 25 відсотків усіх комп’ютерів, з’єднаних з Internet, знаходяться в Європі.

В Європі діє міжнародний стандарт, який має назву «Комплект протоколів взаємодії відкритих систем ІSO» (ISO/OSI).

ІР (Internet Protocol) — це пакет, який уніфікує правила взаємодії між персональними комп’ютерами в мережі. При цьому в основу покладено принцип, що за ним кожний персональний комп’ютер у мережі може спілкуватися як вузол із будь-яким іншим персональним комп’ютером. Сьогодні забезпечений доступ до Internet практично всім бажаючим. До Internet підключаються школи, бібліотеки, приватні особи.

Щоправда, використання Internet у рекламному бізнесі має сумну історію, але це не позбавляє його перспектив.

Сучасні правила Internet не виключають реклами, як це було ще кілька років тому. Але вони вимагають, щоб реклама виступала як інформаційна послуга. Допускається введення в мережу маркетингової інформації, але не можна так приєднувати її до іншої інформації, щоб користувачі Internet були в будь-який спосіб змушені ознайомлюватися з нею. Проте не буде порушенням, якщо фірма, що виготовляє автомобілі, створить сервер із зображенням своїх автомобілів, технічними даними та інформацією про умови продажу. Користувач Internet, який бажає придбати машину, міг би «пройтися по магазину» зі свого терміналу, визначити, що йому потрібно і в результаті замість кількох візитів до агентів з продажу обійтись одним (коли відбувається власне купівля).

Спеціалісти вважають, що у недалекому майбутньому можна буде навіть зробити пробну поїздку на автомобілі за допомогою програм моделювання віртуальної реальності, не відходячи від свого комп’ютера.

Але зрозумілою є і вимога обмеження зливи несанкціонованої електронної пошти з пропозиціями купити все що завгодно. Однак за допомогою Internet можна створити маркетингову мережу багаторівневого принципу, створити бази даних із рекламними зверненнями за окремими галузями й напрямами тощо.

Україна ще не має достатніх умов для широкого використання Internet. У табл. 7.2 подано перелік вузлів і організацій, які можуть запропонувати послуги з підключення до комп’ютерної мережі та доступу в Internet для різних категорій користувачів.



Найбільш значними базовими організаціями з реалізації програм телекомунікацій «МНФ — Україна» і проекту МНФ побудови Київської базової комп’ютерної мережі для сфери науки і культури, а також навчальних закладів є:

Київський технічний університет (вузол poliy. tech. ua);

Free NetKiev (створено в рамках програми розвитку ООН, вузол freenet. kiev. ua);

Кримський навчально-дослідний центр молоді (є базовим вузлом Кримського відділення Малої Академії наук для школярів старших класів і вчителів інформатики, вузол cris. crimea. ua);

Lucky Ltd (пропонуються сітьові послуги у м.Києві для різних категорій користувачів, вузол carrier. kiev. ua);

Global Ukraine (базовий вузол корпорації UA Net, який об’єднує понад 40 незалежних вузлів України, які спеціалізуються на пропонуванні послуг, вузол gu. kiev. ua);

Система електронних телеконференцій, ukr.

Для забезпечення передплати необхідно надіслати запит на сервер телеконференції будь-якого з перелічених вузлів:

ukr. law — українське законодавство;

ukr. politics — політика, повідомлення інформаційних агенцій;

ukr. science — новини української науки;

ukr. soft-hause — обговорення цілей, шляхів і форм об’єднання програмістів України;

ukr. comp. binaries — програма у двійковому вигляді та домоверсії;

ukr. comp. hardware — обговорення комп’ютерів і їх компонентів;

ukr. comp. newprods — Україна, повідомлення про нові продукти програмування;

ukr. comp. software — обговорення проблем операційних систем комп’ютерної техніки;

ukr. archives — архіви України;

ukr. maps — карти України;

ukr. netnews — загальні повідомлення, об’яви тощо;

ukr. rules — правила.

Закони та постанови Верховної Ради України, інформацію про всі закони, що прийняті, статистичні дані Міністерства статистики України, Міністерства економіки та інших установ можна подивитися, якщо звернутися до rada. kiev. ua.

Новітнім засобам телекомунікацій має відповідати програмне забезпечення.

Значні можливості мають комп’ютерні програми Microsoft, Apple тощо. Так, Microsoft Word для Windows забезпечує підготовку текстових документів. Повідомлення зображується на екрані в такому вигляді, у якому воно має бути у пресі (що дуже важливо для рекламних звернень). У текст можна вставляти таблиці (текстові й цифрові). В комірки таблиць можна вмонтувати формули будь-якої складності, є можливість автоматичної корекції помилок, перевірки орфографії, переносів, форматуються в автоматичному режимі шрифт, стиль і вигляд того, що необхідно виділити.

Фірма Apple створила програму Macintosh System 7.5, яка дає змогу навіть недостатньо підготовленому до роботи на персональних комп’ютерах спеціалісту писати, малювати, писати ноти, робити таблиці, створювати відеофільми, приймати й відправляти факси тощо.

Особливо великі можливості відкриває Macintosh для засобів масової інформації. Операційна система Macintosh System 7.5 уможливлює включення відеокліпів у документи й презентаційні матеріали. Більшість моделей Macintosh мають порти для вводу/виводу звуку з умонтованими дисководами CD-ROM і мікрофонами. Передбачаються також засоби для приєднування найрізноманітніших периферійних пристроїв. Комп’ютери Macintosh мають порти для приєднування відеокамери, відеомагнітофона, навушників тощо. Персональні комп’ютери Macintosh LC 630 використовуються для організації відеоконференції, можуть розпізнавати мови та працювати з тривимірною анімацією.

Для ефективного використання сучасних технічних засобів необхідно мати якісні комунікаційні засоби. В Україні діють такі (щоправда, дуже дорогі) засоби, як сотовий зв’язок тощо. У майбутньому супутниковий зв’язок стане поширеним, доступнішим по ціні, що зробить Internet звичайним засобом отримання інформації, у тому числі й рекламних звернень рекламодавців.