Ринок цінних паперів (1998)

6.2. Права як види цінних паперів

Види прав

Варант — цінний папір, що випускається разом з привілейованими акціями чи облігаціями і дає право власнику (протягом встановленого в ньому терміну) на купівлю простих акцій за обумовлену ціну.

Володіння варантами дає власнику можливість отримати дохід за рахунок різниці курсів простих та привілейованих акцій і облігацій (за зростання вартості простих акцій).

Опціон — цінний папір, що засвідчує право його держателя купити, продати чи відмовитися від угоди по цінних паперах (а також товарах, валюті) за обумовлену опціоном ціну і протягом терміну, що ним передбачений.

Розрізняють американський опціон, коли право держателя може бути реалізовано будь-коли протягом опціонного строку, і європейський опціон, котрий реалізується лише після настання терміну виконання зобов’язань.

Ф’ючерс — цінний папір у вигляді стандартного контракту, що засвідчує право його держателя купити чи продати відповідну кількість фінансових інструментів (цінних паперів, валюти, біржового індексу та ін.) за обумовлену ціну. Ф’ючерсна угода, на відміну від опціону, є обов’язковою для виконання.

До ф’ючерсу трохи подібний форвардний контракт. Відмінності між ф’ючерсом та форвардом наведені в табл. 6.4.

Права використовуються переважно для спекуляцій.



Банк BARINGS: Історія і катастрофа

Банкрутство в кінці минулого місяця одного з найстаріших торгових банків Великобританії — Baring Brothers (або просто — Barings), який є частиною Baring Group спричинило паніку на фінансових ринках світу.

Barings був організований в Лондоні в 1762 р. Френсісом Берінгом, першим баронетом Англії.

У свій час Barings фінансував війська британського уряду, які брали участь у боротьбі проти революційної Франції. Саме через Barings була проведена так названа «Луїзіанська угода» в результаті якої в 1803 р. Франція втратила Луїзіану й інші північноамериканські території, а розмір тодішніх Сполучених Штатів майже подвоївся. Саме за рахунок Barings британські компанії змогли налагодити торгівлю з Індією та іншими країнами Східної Азії.

Донині Baring Group був відомий як шанований в світі і міцний інвестиційний банк з великим досвідом фінансової діяльності та висококваліфікованим штатом.

Крах Barings, як вже відомо, спричинили дії генерального директора Baring Zubures (підрозділ Baring Brothers у Сінгапурі) Ніка Лісона, який зробив ризиковану фінансову операцію, уклавши рекордну кількість ф’ючерських контрактів з розрахунком на позитивну зміну індексу Токійської фондової біржі Nikkei — 225. У результаті збитки становили, за останніми даними, 916 млн ф. ст. ($ 1,5 млрд).

Бізнес Лісона в Сінгапурі зводився, по суті, до найпростішого: він купував ф’ючерські контракти на біржах в Осаці та Сінгапурі і забезпечував прибуток на різниці в цінах. Фактично сталося так, що він вибрав невластиву позицію для ф’ючерських контрактів на суму $ 27 млрд — індекс Nikkei — 225 і прогорів.

Середньозважений індекс Nikkei — 225 є основним індексом японського фондового ринку і відображає вартість пакета із 225 акцій. Якщо акції зростають у ціні, то збільшується вартість ф’ючерських контрактів, і навпаки. Власник контракту одержує або виплачує, як у даному випадку, різницю між ціною покупки і реальним значенням фондового індексу на момент закінчення строку контракту.

Такі ф’ючерські контракти достатньо широко використовуються для страхування ризику зміни цін реальних пакетів акцій, а також для спекулятивної гри. Магічним стимулом здійснення такого роду операцій для брокерів є левередж, тобто можливість одержання більш високих прибутків у результаті непропорційної залежності двох факторів, а саме: збільшення доходу або вартості без збільшення капітальних вкладень.

Бизнес. — 1995. — № 12

Права в Україні

Нині питання існування в Україні прав, як видів цінних паперів, законодавчо не врегульоване. Але піонери фондового ринку активно впроваджують у практику торгів ці інструменти.

На ринок ЦП виходять нові фінансові інструменти

Брокерсько-дилерська фірма «Комеск-брок» спільно з ірландською фірмою «Starcliff investments limited» випустили в обіг новий вид цінних паперів (декортований конверсійний опціонний контракт з дисконтом) номіналом 1 млн крб., 6 млн крб., 13 млн крб., 70 млн крб. зі строком дії 1 рік. 3 погляду потенційного власника сертифіката, дохідність цього паперу буде складатися з двох компонентів: виплати річних (від 900% до 1300%) і номіналу сертифіката.

Однак привабливість опціонного контракту полягає не лише в солідному і постійному доході. На момент погашення сертифікату клієнт має право на належну йому суму придбати у «Комекса» будь-які акції або інші цінні папери, що котируються на Нью-Йоркській або Українській фондових біржах. Гарантом сертифіката в цьому випадку є «Starcliff investments limited». На бажання власника контракт може погашатися раніше встановленого строку з виплатою опціонної премії, передбаченої для такої ситуації.

Декортовані опціонні контракти, що пропонує «Комекс», дають клієнтам право на придбання будь-яких акцій, що котируються на Нью-Йоркській фондовій біржі. Термін «декорт» означає пільги у поставках товару (в даному разі — цінних паперів) за дострокової оплати. Придбавши опціон на покупку (СALL OPTION) клієнт може будь-коли повернути його назад, одержавши назад або свої гроші або опціон на продаж (PUT OPTION).

«Комекс-брок», виступаючи дилером філадельфійської фірми «Advanced Financial Services, Inc» (АFS) здійснює торгівлю опціонами на базі Агентської угоди. Згідно з підписаною угодою філадельфійський партнер є гарантом, що підтверджує контракт відповідною кількістю цінних паперів того емітента, опціон на які був придбаний. «Комекс» здійснює виконання контракту і ви¬плату опціонної премії. Усі розрахунки по опціонах здійснюються в карбованцях. Ціна опціонних контрактів складається з курсової вартості акцій на Нью-Йоркській фондовій біржі і 15-тивідсоткового завищення ціни (комісійні і ризик раптового зростання вартості акцій). Надалі «Комекс» передбачає знизити вартість своїх комісійних приблизно у 3 рази.

Финансовая Украина. — 1994. — 30 берез.