Економіка – старі граблі чи новий вигляд?

Яких тільки означень економіки нема? Ви гадаєте, що це господарська діяльність суспільства, а також сукупність відношень, які створюються в системі розподілу, обміну і споживання.

Не без того, щоб і так. А простіше кажучи, це наука, яка вивчає поведінку раціональної людини стосовно її інтересів і дій. Вона допомогає розподілити рідкісні ресурси при необмежених потребах суспільства. Як кажуть у таких випадках - зрозуміло, що нічого не зрозуміло.


Економічна теорія, та й практика, якщо брати по великому рахунку, не мають державних кордонів і національностей, як будь-яка наука, та ж математика і фізика. Основний її базовий параметр, хоча це може видатися дивним, елементарне співвідношення попиту, ціни, доходу і пропозиції. Деяка частина доходу, якщо вона перевищує потреби людини, йде на накопичення, або ви можете, при бажанні, потратити якусь її частку на прокат авто.

Головна відмінність економіки від всіх інших наук, полягає в тому, що жоден економіст не дозволить собі провести той чи інший експеримент, щоби підтвердити або спростувати ту чи іншу теорію. Надто це вже може мати непередбачувані наслідки. Доста згадати хоча би такі історичні дані з історії всім відомого «Капіталу», коли кілька власників просто збанкрутували, повівшись на теоретичні розробки Маркса. Зрозуміло, йому самому було байдуже, що їсти, бо його утримував Енгельс…

Немаловажну роль грає в економіці національний менталітет. Напевно, це самий складний нюанс, адже він потребує неабиякого психологічного хисту, і що би не казали фахівці, крім окремих примітивних схем у цьому ніхто не розуміється.

Крім того, в самій науці економіки, загалом, міститься і мікроекономіка і макроекономіка. Мікроекономіка вважається базовою наукою і керівництвом до дії ще з часів Адама Сміта.

Та з тих часів багато чого змінилося. Людство все більше і частіше натикається на ті самі, начебто, граблі, але тут не скажеш, що мова йде про вигляд збоку. Механізми, які управляють макроекономікою і мікроекономікою взагалі різні. Але остання економічна криза, яка поклала світову економіку на лопатки, довела, що економіка взаємопов’язана і що комунізм на окремо взятому підприємстві просто неможливий.

Не дивно. що саме економіку варто віднести до наук, які найбільш динамічно розвиваються. Вона постійно потребує фахівців з різних галузей знань, оскільки життя викидає все нові і нові вибрики.