Історія китайських ліхтариків

Мешканців Стародавнього Китаю можна без сумніву назвати талановитими винахідниками. Вони свого часу створили безліч корисних речей, в тім числі й небесні ліхтарики. Ці невагомі паперові творіння, здатні підніматися вгору завдяки силі вогню, використовувалися в китайській армії для зв'язку. Сьогодні ж вони з успіхом розважають дітей і дорослих.



Взагалі, китайським майстрам належить безліч по-справжньому великих винаходів, які певною мірою змінили світ. Серед них - папір, порох (а потім і феєрверки), фарфор, компас, підзорна труба; навіть перша зубна щітка, за твердженнями  істориків, виготовлена в Стародавньому Китаї. Ось і винахід, який здобув останнім часом несподівану популярність -  небесні ліхтарики - також приписують давньокитайським полководцям.

Створення ліхтариків, здатних злітати в небо під дією нагрітого повітря, належить китайському генералу Чжуге Ляну, що на початку 3-го століття нашої ери використовував їх у своїх військових походах. Одразу ж виникає питання: чим могли зарадити в кровопролитних битвах небесні ліхтарики, що використовуються сьогодні виключно для розваги? Однак зваживши на обмеження передових технологій зв'язку наших предків (голуби, гінці, багаття, клуби диму, величезні барабани й труби) тих часів все стає зрозумілим. Використання легких небесних ліхтариків, які швидко здіймаються в повітря та добре помітні на відстані, ставало необхідним фактором, який допомагав передовим загонам попереджати тил про наближення ворога, генералам віддавати різні накази, солдатам рапортувати про те, що потрібно підмога тощо.

Часто військові використовували небесні ліхтарики й з іншою метою: намагаючись залякати забобонних ворогів імперії, які вбачали  в дивних, освітлюючих простір предметах вияв небесної кари.

Незабаром ліхтарики стали використовуватися в мирних цілях: відлітаючі світила несли понад хмари мрії та бажання тисяч людей, ставши одним з обов'язкових атрибутів на кожному святі. Вірячи в те, що небесні ліхтарі приносять удачу, китайці запускали їх на весіллях, релігійних урочистостях та інших святкуваннях.

Небесні ліхтарики часто плутають з традиційними для Піднебесної художніми виробами - китайськими ліхтариками, які отримали масове поширення разом зі зростаючою популярністю буддизму, оскільки запалювання підвішених паперових ліхтарів вважалося етапом вшановування Будди. Принципова відмінність обох винаходів полягає в тому, що звичайні китайські ліхтарики просто- на- просто висять в якості прикрас на вулиці чи в приміщеннях. Небесні ліхтарики, натомість, мають зовсім іншу конструкцію та  використовуються для запуску в небо.

Небесний ліхтарик є спрощеною моделлю повітряної кулі. Перші китайські небесні ліхтарики виготовляли з бамбукового каркаса з утримувачем для воскового пальника, на який надягали купол з рисового паперу. Сучасні ліхтарики створюють з доступніших та універсальних матеріалів.

Як уже зазначалося, в повітря небесні ліхтарики піднімаються за принципом повітряної кулі. Закріплений внизу пальник розігріває повітря, яке знаходиться в куполі; воно, в свою чергу нагріваючись, піднімає вгору всю конструкцію. Живий вогонь пальника не лише нагріває повітря для здійснення підйому, але й забезпечує таємниче підсвічування ліхтарика. В процесі виготовлення небесних ліхтариків використовуються винятково екологічно чисті матеріали. Паперовий купол, дерев'яний каркас та органічне паливо в пальнику швидко утилізовуються самою природою,  не забруднюючи навколишнє середовище.

Вага середнього ліхтарика в зібраному вигляді становить 200-250 грамів. Палива в пальнику зазвичай вистачає на 15-20 хвилин польоту. Коли паливний елемент догорає, ліхтарик повільно опускається на землю. За період свого польоту небесний ліхтарик встигає піднятися на висоту від 200 до 500 метрів.

Класичною формою небесних ліхтариків здавна вважається циліндр. У Стародавньому Китаї такі ліхтарики були найпростішими у виготовленні, а отже, й найдешевшими. Однак китайці завжди були майстрами зі створення шоу, тому піднімали в небо й трикутники, й кулі, й навіть цілих паперових драконів.

Сучасні ліхтарики теж найчастіше мають форму циліндра чи конуса. Висота їх в середньому сягає одного метра. На папір, з якого виготовляється купол, можна наносити будь-які зображення та написи, тому небесні ліхтарики використовуються з нагоди відзначення найрізноманітніших урочистостей. Разом з тим користуються популярністю небесні ліхтарики у формі серця. Їх виготовляють для весіль та просто романтичних побачень.

Для дітей створюють ліхтарики у формі різних тварин, а для проведення спортивних заходів можуть використовуватися, приміром, ліхтарики у формі футбольного м'яча.

Запускати небесні ліхтарики можуть і дорослі, й діти, для цього не потрібні якісь особливі знання чи дозвіл. Не має значення тут і пора року та температура повітря. Однак все ж необхідно знати декілька простих правил їх використання:
- Час польоту ліхтарика залежить від його маси та розмірів, погоди й кількості використовуваного палива;
- Небесні ліхтарики потрібно запускати за умов  відсутності сильного вітру та на необхідній відстані від пожежонебезпечних будівель та споруд;
- Ліхтарики запускаються на відстані 1,5 й більше км від аеропортів;
- Не слід навішувати додаткові предмети на ліхтарики;
- Під час запуску ліхтариків не дозволяється використання іншого палива окрім того, яке додається в заводській комплектації.</p>