Екологічна освіта – питання не одного дня

Це свято не віднесеш до професійних чи надто урочистих. Навіть після тринадцяти років його відзначення, воно маловідоме загальній більшості. Йдеться про 12 травня - День екологічної освіти, який в країнах СНД запроваджений ще 1991 року.

За матеріалами різноманітних природоохоронних моніторингів можна констатувати факт: екологічна ситуація в світі значно загострюється. Достатньо виглянути в вікно, щоб пересвідчитися в глобальному потеплінні і кліматичних змінах.

Людство вже давно десятиліттями намагається контролювати питання викидів в атмосферу шкідливих речовин. Свій негативний внесок у екологічну ситуацію дає автотранспорт, промислові підприємства, вся технологічна діяльність людини. Виробники зі свого боку теж докладають зусиль до зменшення екологічного забруднення, але й освітній фактор не треба скидати з рахунку. На це і спрямований цілий комплекс заходів, котрі покликані нести природоохоронні знання в маси, особливо - до учнівської молоді.

Можна стверджувати, що сьогодні екологічна освіта є одним із самих важливих напрямків, яка не обмежується лише одним днем в році. Вона супроводжує нас з дошкільного віку і триває все життя. Навіть піднятий в дитинстві папірець і викинутий в смітник, може в майбутньому змусити задуматися вже фахового інженера про необхідність вдосконалення того чи іншого пристрою чи механізму.

Екологічні знання покликані кожного громадянина планети задуматися над важливістю захисту природи, контролю за її станом у своєму подвір’ї, сусідній річці, експлуатації автомобіля чи навіть використання економної лампочки у своїй квартирі. Тільки спільними зусиллями всіх і кожного можна протистояти екологічній катастрофі.