Міжнародні розрахунки та валютні операції (2002)

10.4. Крос-курси та їх розрахунок

Операції з валютами на ринку Forex здійснюються не тільки з доларом США. Можна також проводити операції з німецькою маркою проти фунта стерлінгів, єни — проти австралійського долара тощо. Крос-курс (cross-rates) — це курс обміну між двома валютами, за винятком долара США. До числа найбільш активних міжнародних ринків конверсійних операцій щодо крос-курсів належать: фунт стерлінгів до японської єни GBP/JPY, євро до японської єни EUR/JPY, євро до швейцарського франка EUR/CHF.В Україні ринок крос-курсів представлено всього кількома валютами: англійський фунт до української гривні GBP/UAH, карбованець Росії до української гривні RUB/UAH, євро до української гривні EUR/UAH. На жаль, визначення курсів інших валют до гривні в Україні не проводиться через те, що практично всі торговельні контракти укладаються у доларах США.

Крос-курси валют — це вторинний показник. Вони розраховуються через основні курси валют відносно долара. Тобто крос-курс англійського фунта до японської єни розраховується виходячи з поточних курсів англійського фунта і єни відносно долара. Навіть коли немає можливості проводити операції з крос-курсами, можна виконати ці операції за допомогою основних курсів валют відносно долара. Деякі «екзотичні» валюти можуть узагалі не мати крос-курсу одна з одною і торгуються тільки через долар США.

Існують три способи розрахунку крос-курсів з урахуванням того, чи є котирування валют до долара прямим чи непрямим:

два прямі котирування,

пряме і непряме котирування,

два зворотні котирування.

Розрахунок крос-курсу для валют із прямим котируванням до долара США (долар є базою котирування для обох валют).

Наприклад, потрібно знайти крос-курс канадського долара і японської єни — CAD/JPY, використовуючи котирування канадського долара і японської єни до долара США — USD/CAD = 1,5652/58 і USD/JPY = 107,34/40.

Існує правило розрахунку цього крос-курсу:

для одержання сторони bid крос-курсу слід розділити сторону bid курсу валюти, що виступає в крос-курсі валютою котирування, на сторону offer курсу валюти, що у крос-курсі служить базою котирування;

для одержання сторони offer крос-курсу розділити сторону offer курсу валюти, що виступає в крос-курсі валютою котирування, на сторону bid курсу валюти, що у крос-курсі служить базою котирування.



Отже, якщо долар США є базою котирування для обох валют, то для розрахунку їхнього крос-курсу треба розділити доларові курси цих валют.

Проведемо розрахунок значень сторін крос-курсу з округленням до 2-го знака:



Таким чином, крос-курс CAD/JPY = 68,55/68,62.

У разі необхідності можна розрахувати і крос-курс JPY/CAD за допомогою тих же правил: 100 JPY/CAD = 1,4573/1,4587.

Розрахунок крос-курсу для валют із прямим та непрямим котируванням до долара США, де долар є базою котирування для однієї з валют.

Наприклад, потрібно знайти крос-курс фунта стерлінгів до української гривні — GBP/UAH. Курс GBP/USD = 1,5890/93 є непрямим котируванням, а курс USD/UAH = 5,4250/4350 — пряме котирування.

Існує правило розрахунку крос-курсу з прямим та непрямим котируванням:

для одержання лівої сторони bid крос-курсу слід помножити сторони bid доларових курсів цих валют;

для одержання правої сторони offer слід помножити сторони offer доларових курсів цих валют.



Проведемо розрахунок:

bid GBP/UAH = bid GBP/USD • bid USD/UAH = 1,5890 • 5,4250 = = 8,6203

offer GBP/UAH = offer GBP/USD • offer USD/UAH = 1,5893 • •5,4350 = 8,6378.

Таким чином, крос-курс GBP/UAH = 8,6203/8,6378.

Розрахунок крос-курсу для валют із непрямим котируванням до долара США, де долар є валютою котирування для обох валют.

Наприклад, дилеру необхідно визначити крос-курс англійського фунта стерлінгів до австралійського долара GBP/AUD. GBP/USD = 1,5820/26 і AUD/USD = 0,7591/96.

У даному разі існує правило:

для одержання сторони bid крос-курсу слід розділити сторону bid курсу базової валюти на сторону offer курсу валюти котирування;

для одержання сторони offer крос-курсу розділити сторону offer курсу базової валюти на сторону bid курсу валюти котирування.



Таким чином, котирування крос-курсу GBP/AUD буде 2,0827/48.

Котирування за основними крос-курсами можна знайти на сторінках інформаційної системи Reuters WXWX, EURX1=, GBPX1=, UAHX1= та ін.

Таблиця для крос-курсів основних валют у системі Reuters має такий вигляд: