Міжнародні розрахунки та валютні операції (2002)

11.2.1. Угоди форвард/форвард

Будь-яка депозитна операція в іноземній валюті пов’язана для банку не лише з валютним, а й з процентним ризиком. Звичайно, найпростіший варіант — залучення та розміщення однакової суми коштів в одній валюті на однаковий термін. Однак на практиці часто трапляється так, що терміни залучення та розміщення коштів не збігаються. У таких випадках потрібно, по-перше, проаналізувати та спрогнозувати можливість зміни процентних ставок у майбутньому, а по-друге, прийняти рішення про те, чи варто хеджувати ризик та який саме метод обрати.

Однією з можливих форм захисту від процентного ризику є угода форвард/форвард (forward/forward).

Уявімо, що в банку відкрита довга депозитна позиція на три місяці та коротка у тій самій валюті теж на три місяці. Таким чином, на перші три місяці позиція закрита, а на наступні три місяці банк має коротку депозитну позицію. Звичайно, банк може по закінченні тримісячного депозиту залучити ще один на такий самий термін, але якщо процентні ставки зростуть, то банк може опинитися у скрутному становищі.

Форвард/форвард дає змогу банку укласти угоду про депозитну операцію в майбутньому у певній валюті, на певний термін і за фіксованою процентною ставкою.

Угоди форвард/форвард можна використовувати для хеджування та для спекуляції.

В основі цього фінансового інструменту лежить ставка форвард/форвард. Вона не є прогнозною ставкою майбутнього періоду, а лише відображенням процентних ставок на ринку на дату укладення угоди. Не відомо, якою буде ставка тримісячного депозиту через три місяці, але сьогодні відомі процентні ставки три- та шестимісячного депозиту, саме на їх базі і розраховується майбутня форвардна процентна ставка.

Нехай довгий період дорівнює T (рис. 11.1), а ставка відсотка на цей період дорівнює RT, короткий період дорівнює t, процентна ставка — rt, необхідно розрахувати, якою буде процентна ставка RT-t у період T – t.



Зауваження: для розрахунку ставки форвард/форвард за цією формулою ставки процента потрібно брати в абсолютному, а не у відносному значенні (ставка процента поділена на 100).

Приклад. Процентна ставка тримісячного депозиту в доларах США дорівнює 6,15% p.a., процентна ставка депозиту на шість місяців — 6,52% p.a. Розрахуємо ставку форвард/форвард депозиту терміном три місяці, що буде залучений через три місяці (3 v6).



Банки маркет-мейкери котирують ставки форвард/форвард як для залучення, так і для розміщення депозитів. Для розрахунку значення сторін котирування bid та offer ставки форвард/форвард необхідно взяти відповідні котирування процентних ставок, що беруть участь у розрахунку.

Ставки форвард/форвард, як правило, котируються за найбільш ліквідними валютами — долар США, британський фунт стерлінгів, євро, швейцарський франк та японська єна, але можуть бути розраховані і для будь-якої іншої валюти.

Угоди форвар/форвард не набули значного поширення. Це пов’язано насамперед з тим, що зазначений фінансовий інструмент має низку незручностей. По-перше, операція залучення чи розміщення коштів у межах угоди форвард/форвард має бути відображена у балансі, а, по-друге, значний спред між відсотками за залученими та розміщеними коштам може значно завищити справжню процентну ставку за форвардними угодами.

Проте ставка форвард/форвард лежить в основі процентних ф’ючерсів та застосовується в іншому інструменті, що має значне поширення — в угоді за форвардними ставками.