Управління бізнесом (2004)

Де ми знаходимося?

Очевидно, що наша країна увійшла в ринкову економіку в стані, аналогічному першим рокам початку століття, коли було потрібно виробництво найбільш необхідного, тобто первотоваров. Відповідно до цього періоду формулюються і завдання менеджменту: формування свідомості ринку, фірм, стилю управління. Що це означає, можна зрозуміти, порівнявши діяльність фірм вітчизняної дориночной і сучасної ринкової економіки. Здавалося б, цілі у них одні: виробляє і реалізує-вивать товар. Але стиль управління різний. Для дориночно-го підприємства головне - збути товар на будь-яких умовах, аби виконати план реалізації. Назвемо його фірмою збутової. Ринкова ж підприємство прагне до реалізації на умовах максимальної вигоди. Тому його можна назвати фірмою маркетингової.

Таблиця 2

Тип фирмыСбытовая фирмаМаркетинговая фирма
Ассортимент продукцииУзкийШирокий
Ценовая политикаВ основе — издержки производстваС учетом действий конкурентов
Характер произ­водственного процессаЖесткий (исходя из того, что фирма может произвести)Максимально гибкий (исходя из потреб­ностей покупателя и емкости рынка)
Горизонт планированияКраткосрочныйДолгосрочный
Направление научных иссле­дованийУсовершенствование продукции при очень малом учете условий конкуренцииАнализ рынка для определения конкурентоспособ­ности продукции
УпаковкаКак средство сохра­нения товара при транспортировкеКак рекламное средство для стиму­ляции сбыта и сохра­нения товара при транспортировке


Розглянемо відмінності концепції діяльності збутової і маркетингової фірм за допомогою табл. 2. З даних, наведених у ній, видно, що фірма збутової орієнтації виробляє і продає те, що вдасться. Як відомо, багато керівників і зараз вимагають відновлення централізованих зв'язків, щоб продовжувати випуск тієї продукції, яку підприємство може призвести, під яку воно колись було створено. Такі керівники не змінюють жорсткого планового характеру виробництва на гнучкий ринковий, при якому треба орієнтуватися на випуск товару у відповідності з потребами та ємністю ринку.

Отже, порівнявши концепції збутової і маркетингової фірм, бізнесмен і менеджер зрозуміють, які елементи стратегії підприємства вимагають кардинальних змін, щоб він зміг вижити в умовах ринкових відносин.