Управління бізнесом (2004)

Розробка стратегії фірми

Критичний розгляд стану підприємства з урахуванням запропонованих параметрів дозволяє оцінити його щире "самопочуття" та визначити стратегію його підрозділів. У даному випадку військовий термін "стратегія" застосовується не як образний синонім поняття "управління", а як економічний термін, що означає логічна побудова програми заходів, керуючись якою, підприємство (фірма) розраховує на успішне забезпечення виконання поставлених цілей. При цьому об'єктами стратегії є продукція, ринок, конкуренція, капітал, технологія, штат.

Здійснення стратегій можливо за рахунок, по-перше, факторів, що забезпечують якість продукції (естетики, упаковки, асортименту, технічних характеристик), по-друге, розвитку комерційної мережі, сервісу фірми, по-третє, реклами, особистих контактів, контактів з публікою і , звичайно, зниження рівня витрат всієї діяльності.

Чітке формулювання цілей багато в чому визначає результати, яких фірма припускає досягти в межах прийнятного терміну. Дуже важливо не завищити бажаний результат, щоб не "зірватися", і не затягнути терміни, щоб не обігнали конкуренти, тобто треба виходити з можливостей.

Розглянемо приклади можливих цільових установок.

Поточна мета - "вижити" і забезпечити заділ для збереження стійкого становища на внутрішньому ринку.

Короткострокова мета - зробити фірму здатною зберегти стійке положення на внутрішньому ринку і захищатися від обмеженою іноземної конкуренції.

Середньострокова мета - стати фірмою-лідером, здатною домогтися провідного становища серед підприємств-конкурентів на внутрішньому ринку і почати конкурувати на зовнішньому.

Довгострокова мета - створити фірму, здатну до ефективної зовнішньої конкуренції.

Перспективна мета - захопити і надійно утримувати певну частку міжнародних ринків у галузі своєї спеціалізації.

Такі програмні цілі підприємства. Вони досягаються вирішенням внутрішніх цілей, які формулюються добре відомими і в дориночной життя економічними категоріями, але враховують ринкові механізми.