Управління бізнесом (2004)

Загальна схема реєстрації підприємства

Загальна схема реєстрації підприємства включає такі етапи.

Рішення про створення підприємства: вибір видів підприємницької діяльності; пошук партнерів, підготовка бізнес-плану. Підсумок - розробка бізнес-плану.

Збори засновників: вибір організаційно-правової форми підприємства; вибори або призначення керівника підприємства (уповноваженого за реєстрацію). Підсумок - протокол зборів засновників.

Підготовка установчих документів: статуту підприємства; установчого договору. Підсумок - розробка установчих документів.

Нотаріус: необхідно завірити в установчих документах підпису фізичних осіб - засновників підприємства. Підсумок - нотаріально завірені документи.

Банк: потрібно взяти бланк заяви та банківські картки в установі банку, де буде відкрито рахунок підприємства, а також (при необхідності) сформувати статутний фонд господарського товариства на тимчасовому рахунку. Підсумок - довідка банківської установи.

Реєстраційний орган: подання до районної адміністрації установчого договору, статуту, реєстраційної картки, документа про повноваження відповідального за реєстрацію, документа про сплату реєстраційного збору, додаткових документів (при необхідності). Підсумок - свідоцтво про реєстрацію.

Реєстрація в інших органах: необхідно зареєструвати підприємство в органах державної статистики та податкової інспекції, а також деяких фондах. Підсумок - відмітка про реєстрацію на документах для відкриття банківського рахунку.

Відділ внутрішніх справ: отримання дозволу на виготовлення печатки і штампів. Підсумок - виготовлення печатки і штампів, фірмових бланків.

Банківська установа: надання в банк нотаріально завірених копій установчих документів, свідоцтва про державну реєстрацію, банківських карток із зразками підписів відповідальних осіб і відбитка печатки. Підсумок - відкриття рахунку в банку.