Управління бізнесом (2004)

Що таке бізнес план?

Будь-яке комерційне захід прийнято починати зі складання бізнес-плану. Такі плани потрібні всім: банкам та спонсорам, у яких підприємець збирається брати кредити для створення своєї справи; співробітникам вже діючої фірми для розуміння цілей, завдань і перспектив розвитку підприємства; самому підприємцю для того, щоб ретельно проаналізувати свої ідеї, перевірити їх на доцільність і реалістичність.

Що ж являє собою бізнес-план, з яких розділів він складається і як складається?

Бізнес-план - це документ, у якому описуються всі основні аспекти майбутнього комерційного підприємства, аналізуються всі проблеми, з якими воно може зіткнутися, а також визначаються способи вирішення цих проблем. Правильно складений бізнес-план зрештою відповідає на питання: чи варто взагалі вкладати гроші в цю справу і чи принесе вона прибуток? Дуже важливо скласти бізнес-план відповідно до певних вимог і виконати спеціальні розрахунки - це допоможе передбачити майбутні проблеми і зрозуміти, переборні чи вони і де треба заздалегідь "підстелити соломки".

Особиста участь керівника в складанні бізнес-плану настільки важливо, що багато закордонні банки та інвестиційні фірми відмовляються взагалі розглядати заявки на виділення коштів, якщо стає відомо, що бізнес-план з початку і до кінця був підготовлений консультантом з боку, а керівником лише підписаний. Включаючись до цієї роботи особисто, Ви як би моделіруете свою майбутню діяльність, перевіряючи і сам задум, і себе - чи вистачить у Вас сил довести його до успіху і рушити далі? Це не означає, звичайно ж, що не треба користуватися послугами консультантів - навпаки, залучення експертів вельми вітається інвесторами.

Бізнес-план - документ перспективний, і його рекомендується складати на 3-5 років вперед. Основні показники для першого року рекомендується робити у помісячному розбивці, для другого - в поквартальною і лише починаючи з третього року можна обмежуватися річними показниками. Якщо ж Ви не здатні хоча б грубо, приблизно визначити перспективу Вашого проекту на такий термін, то подумайте: можливо, Вам рано за нього братися - адже це означає, що Ви ще дуже туманно уявляєте собі майбутній ринок збуту Ваших товарів і перспективи розвитку власної комерційної діяльності.

Ні один юридичний документ поки що не закріплює обов'язковість підготовки бізнес-плану. Не завжди його вимагають навіть банки, надаючи кредити.

Але нехтуючи складанням бізнес-плану, підприємець виявляється не готовий до очікують його неприємностей і починає зазвичай гарячково імпровізувати. А це найчастіше закінчується плачевно.

Тому краще не пошкодувати часу (незважаючи на те що для великого проекту розробка бізнес-плану може тривати до 200 і більше годин) і зайнятися бізнес-плануванням.