Управління бізнесом (2004)

Що Ви будете робити?

Основна частина бізнес-плану повинна починатися з розділу, де описуються товари чи послуги, які Ви хочете запропонувати майбутнім покупцям і заради виробництва яких задумує проект. Ніхто в світі не дасть грошей просто на будівництво заводу хімічних волокон або відкриття майстерні з ремонту годинників.

Ви повинні навчитися виділятися в натовпі конкурентів, пропонуючи покупцям товар, вигідно відрізняється або високим рівнем якості при стандартному наборі його визначальних параметрів, або нестандартним набором властивостей, що реально цікавлять покупця.

Вибір найбільш придатною для Вас стратегії залежить від того, які можливості Ви маєте в своєму розпорядженні. Так, якщо Ви маєте застаріле обладнання, працівників невисокої кваліфікації і не маєте "в загашнику" цікавих технічних новинок, а при цьому оплата праці невисока за наявності невеликих витрат на виробництво, Ви можете орієнтуватися на виготовлення дешевих товарів, що не дуже високої якості, призначених для малозабезпечених (але зате зазвичай досить численних) покупців.

Якщо ж сировину і матеріали обходяться Вам дуже дорого, але зате у Вас є непогане обладнання, відмінні конструкторські розробки або винаходи, а працівники Ваші мають високу кваліфікацію, то Ви можете, спробувати стати конкурентоспроможним, організувавши випуск товарів унікальних або такого високого рівня якості, що окупиться їх мала собівартість.

Природно, що Ви зовсім не зобов'язані завжди дотримуватися тільки однієї, колись обраної Вами стратегії конкуренції.

Отже, Вам необхідно гранично чітко відповісти на такі питання:

Які потреби покликані задовольнити Ваш продукт або послуга?

Що особливого в Ваш товар (послугу) і чому споживачі будуть відрізняти його від товарів (послуг) Ваших конкурентів і віддавати перевагу саме його?

Як довго цей товар буде новинкою на ринку (приблизна оцінка з урахуванням раніше сформованих тенденцій)?

Якими патентами або авторськими свідоцтвами захищені особливості Вашого продукту або технології?

Корисно включити в бізнес-план наочне зображення Вашого товару або виробів, отриманих за допомогою Вашої продукції. Частіше за все дуже важко отримати гроші під ідею, яка ще не призвела до появи хоча б одного примірника нового товару. Про цей "камінчик" регулярно спотикаються в переговорах з закордонними бізнесменами наші вчені і конструктори. Їм кажуть: "Покажіть зразок Вашої продукції. Ми хочемо на нього подивитися і випробувати". А наші фахівці лише знизують плечима, пояснюючи, що взагалі-то є тільки лабораторні зразки, які не доведені до товарного вигляду, але це нічого, ось тільки підпишемо контракт на постачання - і відразу ж, і обов'язково ... Але "краще один раз побачити, ніж сто разів почути", а тому для успіху бізнес-плану треба включити в нього обов'язково фотографію або дуже хороший малюнок Вашого товару, що дозволяє скласти про нього досить чітке уявлення.

У цьому розділі бізнес-плану повинна міститися приблизна оцінка тієї ціни, за якою буде продаватися Ваш товар, і тих витрат, яких потребує його виробництво. Звідси ж буде випливати приблизна величина прибутку, який буде приносити кожна одиниця товару.

Дуже важливо чітко охарактеризувати основні якісні характеристики Вашого товару, переваги його дизайну і навіть - як би екзотично це не звучало для наших господарників! - Особливості упаковки, в якій він буде продаватися. Все це має величезне значення для успішної реалізації товару. У цьому ж розділі слід описати також організацію сервісу Вашого товару, якщо це технічний виріб.