Управління бізнесом (2004)

Стратегія фінансування

У цьому розділі необхідно викласти план отримання коштів для створення або розширення Вашого підприємства. Перше питання: скільки взагалі потрібно коштів для реалізації даного проекту? Друге питання: звідки намічається отримати ці гроші і в якій формі? І третє питання: коли можна очікувати повного повернення вкладених коштів і отримання інвесторами доходу на них?

Що стосується першого запитання, то відповідь на нього витікає з попереднього розділу бізнес-плану - "Плану фінансування". А ось відповідь на друге питання - тема для особливої розмови. Практично тут мова повинна йти про те, яку частку необхідних коштів можна і потрібно отримати у формі кредиту, а яку краще залучити у вигляді пайового капіталу. Співвідношення цих двох джерел фінансування - завдання, що не має однозначного рішення. Надто вже багато чинників тут впливають на всі зацікавлені сторони. Якщо ж спробувати виділити якісь основні моменти, то вони полягають у тому, що банкіри зазвичай намагаються зменшити свій ризик, вважаючи, що нести його повинні головним чином власники підприємства та інвестори-акціонери.

Тому фінансування через кредити переважно для проектів, пов'язаних з розширенням виробництва на вже діючих (і діючих успішно) підприємствах. З одного боку, від таких підприємств банкіри не будуть вимагати підвищення плати за кредит, так як ризик вкладень тут не дуже великий, а з іншого - не складе проблеми знайти матеріальне забезпечення кредитів, тому що в якості нього можуть виступити наявні активи.

Для проектів ж, які пов'язані зі створенням нового підприємства або реалізацією технічного нововведення, кращим джерелом фінансування може служити пайовий або акціонерний капітал.

Нарешті, що стосується третього аспекту даного розділу - оцінки термінів повернення позикових коштів, - то це вимагає проведення і включення в бізнес-план спеціальних розрахунків, які дають можливість визначити термін окупності вкладень.