Управління бізнесом (2004)

Управління фінансами

Фінансова та бухгалтерська функції є основними елементами контролю роботи і розширення діяльності підприємства. При вирішенні організаційних питань необхідно постійно звертатися до інформації щодо різних видів витрат для того, щоб кожного разу переконуватися в правильності організаційних заходів, які ведуть до підвищення продуктивності.

Оскільки для деяких керівників малих підприємств фінансові та бухгалтерські методи можуть здатися складними і не зовсім зрозумілими, немає необхідності докладно викладати питання такої вузької спеціалізації. Однак слід показати, яким чином через розрахунки, баланси, аналіз доходів і витрат система управління фірмою може постійно отримувати інформацію про результати її діяльності і визначати загальний напрямок політики, а також приймати окремі рішення щодо постійні зміни зовнішніх і внутрішніх факторів розвитку підприємства.

Зважаючи на важливість причетності фінансового управління до процесів виробництва та реалізації продукції даний напрямок менеджменту є однією з головних турбот підприємця, який повинен мати у своєму розпорядженні розвиненої фінансової та бухгалтерської організацією, що забезпечує чітку розробку і достатньо швидке отримання структурних відомостей з метою прийняття ефективних управлінських рішень.

В управлінні фінансами комерційного підприємства домінує ряд загальних правил:

• Принцип фінансового співвідношення термінів ( "золоте банківське правило"). Отримання коштів та їх використання має відбуватися у встановлені терміни і на певні цілі. Так, недолік у власних оборотних коштах може бути покритий за рахунок короткострокових позик, а капітальні вкладення можуть бути проведені за рахунок довгострокових кредитів.

• Принцип платоспроможності. Фінансування має забезпечувати платоспроможність у будь-який час.

• Принцип рентабельності капіталовкладень. Для будь-яких капіталовкладень необхідно вибирати найбільш дешеві способи фінансування. Позиковий капітал можна залучати лише тоді, коли це підвищує рентабельність власних коштів.

• Принцип збалансованості ризиків. Особливо ризиковані капіталовкладення необхідно фінансувати за рахунок власних коштів.

• Принцип пристосування до потреб ринку. Дуже важливо враховувати кон'юнктуру ринку і свою залежність від надання кредитів.

• Принцип граничної рентабельності. Слід вибирати ті капіталовкладення, які дають максимальну, граничну рентабельність.

При ознайомленні з системою фінансування підприємств потрібно мати на увазі, що всі планування орієнтується на цілі підприємства - отримання прибутку. Під прибутком розуміється чистий прибуток, за винятком податків. Тому при складанні фінансових планів керівництво підприємства враховує як податкову систему, так і можливості зменшення податкового тягаря.