Управління бізнесом (2004)

Сірка і види міжнародного бізнесу

Міжнародний бізнес включає в себе будь-які господарські операції, що проводяться між двома або більше країнами. Такі ділові взаємовідносини можуть виникати на рівні як приватних, так і державних організацій. Для досягнення будь-якої зі своїх міжнародних цілей компанія повинна встановлювати форми проведення зовнішньоторговельних операцій та, при цьому деякі з них можуть істотно відрізнятися від використовуваних всередині країни. На вибір форм впливає не тільки запланована мета, а й зовнішнє середовище, в якій фірмі треба буде діяти. Загалом існує три аспекти мотивації, що спонукають фірми здійснювати міжнародний бізнес:

• розширення збуту;

• придбання ресурсів;

• диверсифікація джерел постачання і збуту.

При проведенні міжнародного бізнесу компанії повинні вибрати одну з наведених далі форм господарських операцій.

• Експорт і імпорт товарів. Статтями товарного експорту є матеріальні товари, що вивозяться з країни, в той час як статтями товарного імпорту - товари, що ввозяться в країну. Для більшості країн експортування та імпортування виробів є основним джерелом міжнародних прибутків і витрат.

• Експорт та імпорт послуг є джерелами доходів з-за кордону, відмінними від тих, які виникають в результаті товарного експорту та імпорту. Отримання такого типу доходу розглядається як експорт послуг, а плата за них - як імпорт. Міжнародний бізнес охоплює безліч різних видів послуг, до яких належать подорожі, туризм і транспорт; здійснення діяльності за кордоном (проведення банківських операцій, страхування, оренда чи прокат, проектно-конструкторські роботи, освітні й управлінські послуги); використання активів з-за кордону ( ліцензійні угоди, френчайзінг).

• Інвестиції представляють собою володіння власністю за кордоном, звичайно в рамках якої-небудь компанії, з метою отримання фінансового прибутку. Коли дві або більше організації мають право власності на прямі інвестиції в одну компанію, то подібне ведення операцій визначається терміном "спільне підприємство". Певний тип спільного підприємства, відомий як "змішане підприємство", характеризується участю державних органів у приватній компанії. Фірма, яка має вихід на міжнародний ринок і має в своєму розпорядженні виробничу базу за кордоном, називається багатонаціональною компанією (МНК) або транснаціональною компанією (ТНК). Звичайно компанії такого роду вдаються у своїй діяльності практично до всіх доступним формам міжнародного бізнесу.