Управління бізнесом (2004)

Теорії міжнародної торгівлі

Торгова політика різних країн концентрується в основному на таких питаннях:

Які товари слід імпортувати і експортувати?

З ким торгувати?

У якому обсязі торгувати?

Згідно з деякими теоріями держава не повинна втручатися в структури торгівлі, інші ж теорії показують напрямки діяльності держави в галузі міжнародної торгівлі. Згідно з теорією меркантилізму, країни повинні більше експортувати, ніж імпортувати, проте активний торговий баланс не обов'язково є показником вигідного положення країни. Згідно з А. Сміту, багатство країни базується на готівкових товари і послуги, а не на золоті. При цьому країни можуть мати природні або придбаним перевагою: перша пов'язане з кліматом та природними ресурсами, а другий - з розвитком технології та високою кваліфікацією.

Великі країни відрізняються від невеликих, оскільки зазвичай

продають меншу частку виробленої продукції і набувають меншу частку споживаних товарів;

володіють великою різноманітністю ресурсів;

несуть більш високі транспортні витрати у зовнішній торгівлі;

ведуть великосерiйне виробництво.

Незважаючи на це, виграш від зовнішньої торгівлі отримає навіть країна, що має абсолютну перевагу з усіх продуктів, якщо вона відмовиться від менш ефективного виробництва на користь більш ефективного. У більшості теорій торгівлі підкреслюються відмінності між країнами щодо клімату, співвідношення факторів виробництва, інноваційних можливостей. Велика частина торгівлі здійснюється сьогодні між явно схожими країнами. При цьому немає жодної повністю залежною або повністю незалежної країни. Занадто велика економічна незалежність означає відсутність деяких товарів, послуг і технологій, а занадто велика залежність призводить до того, що країна стає вразливою в разі змін, що відбуваються в інших країнах.

Більшість теорій зовнішньої торгівлі будуються в масштабах країни та підприємства, але рішення про міжнародну торгівлю зазвичай приймаються компаніями, для яких стимулами до експорту, як правило, є:

використання надлишкових потужностей;

зниження собівартості продукції;

збільшення націнок;

розподіл ризику збуту;

розширення асортименту.

Виробництво багатьох товарів переміщується з країни в країну залежно від етапу життєвого циклу товару (ЖЦТ). Відповідно до теорії ЖЦТ, існують такі етапи.

1. Етап впровадження - розробка нововведень у відповідь на виявлену потребу; виробництво і збут нового товару всередині країни; експорт з країни нововведення.

Етап зростання - збільшення експорту з країни, що створила нововведення; посилення конкуренції; підвищення капіталоємності; початок розвитку закордонного виробництва.

Етап зрілості - зниження експорту з країни нововведення; більш висока стандартизація продукції; велика капіталомісткість; посилення конкурентного значення цінового фактора; початок виробництва в країнах, що розвиваються.

Етап занепаду - концентрація виробництва в країнах, що розвиваються; перетворення країни нововведення на імпортера.