Управління бізнесом (2004)

Психологічний тест

Психологічні тести на Макіавеллізм *

В основі авторитарних типів керівництва лежить так званий макіавеллізм. Цей стиль керівництва названий на честь Нікколо Макіавеллі, який в 1532 р. у книзі "Монарх" висунув ідею, що правителю не потрібно турбуватися при виборі засобів, що ведуть до необхідних кінцевими результатами, оскільки "мета виправдовує засоби".

У США розроблено безліч тестів для визначення схильності різних типів керівників до макіавеллізм. У цих тестах люди поділяються на категорії: "високий ступінь макіавеллізм" і "низький ступінь макіавеллізм". Наведемо один з таких тестів.

Для того щоб визначити ступінь власного макіавеллізм, висловити своє ставлення до наведених у таблиці висловлювань (питань).

СуждениеНе согласенНей­траль­ное отно­шениеСогласен
отчас­типол­но-стьюотчас­типол­но-стью
1. Самый лучший способ управ­лять людьми — это говорить им то, что они хотят слышать12345
2. Когда Вы просите кого-нибудь сделать что-то для Вас, не лучше ли сказать ему реальные причи­ны, почему Вы хотите, чтобы это было сделано, чем выдумы­вать более весомые, чем на самом деле?12345
3. Каждый человек, который доверяет кому-то, кроме себя, навлекает на себя опасность (заботу, неприятности)12345
4. Продвигаться вперед трудно без "срезания углов"12345
5. Безопасно считать, что все люди имеют склонность к пороку, который все равно когда-то проявится12345
6. Человеку необходимо пред­принимать какие-то действия только в случае его полной уверенности в моральном праве на них12345
7. Большинство людей по сути добрые и хорошие12345
8. Не может быть никаких аргу­ментов в оправдание того, чтобы говорить кому-то неправду12345


СуждениеНе согласенНей­траль­ное отно­шениеСогласен
отчас­типол­но-стьюотчас­типол­но-стью
9. Многие люди с большей легкостью забывают о смерти родителей, чем о потере своей собственности12345
10. Вообще говоря, люди

не будут упорно работать, если

их не заставить это делать
12345


Ключ для підрахунку очок

Оцінки на запитання 1, 3, 4, 5, 9, 10 відповідають наведеним в таблиці. Відповідаючи на інші запитання, необхідно оцінку, яку Ви обрали, поміняти на протилежну (тобто 5 стає 1, 4 стає 2 і т. д.).

Підрахуйте загальну кількість набраних Вами очок (за суму відповідей на 10 питань).

Основна маса людей в середньому набирає 25 очок. Чим більше очок, тим більше схильність до високого ступеня макіавеллізм. Якщо Ви набрали 40 очок, то Вам краще приховувати цей результат від Ваших друзів. Багато досліджень свідчать про те, що люди з "високим ступенем макіавеллізм" аналізують і оцінюють ситуацію дуже холоднокровно і раціонально, без зайвих емоцій. Люди з "низьким ступенем макіавеллізм" звичайно "добрі люди", які довіряють іншим. Почуття жалю не дає їм маніпулювати іншими.