Управління бізнесом (2004)

Як підвищити кваліфікацію менеджера

В даний час освіту поділяють на формальне, неформальне і інформальное. Формальне освіта є системою нижчого, середнього та вищої освіти, включаючи інститути, факультети та академії, де здійснюється придбання та підвищення кваліфікації. У вказаних вузах є також відділення для менеджерів.

Неформальне освіта - організована систематична навчальна діяльність поза рамками формальної системи. Воно проводиться (не щодня) в різних суспільних, економічних і підприємницьких закладах: будинках науково-технічної пропаганди, на курсах, у бізнес-школах і т. п. Там часто застосовуються новаторські методи викладання, при цьому переслідується практичні та нагальні цілі.

Інформальное освіта - неорганізований процес, що триває протягом усього життя людини, в ході якого кожен здобуває знання, уміння і навички за допомогою досвіду і контактів з іншими людьми. Цілями інформального освіти є передача цінностей і навичок, ознайомлення з культурними нормами. Цей вид освіти дає дуже багато (часом навіть більше, ніж ми думаємо самі), але замінити перші два види і професійну підготовку він, звичайно, не може.

Такі види формальної освіти, як середня, середня спеціальна або вища школи, у багатьох підприємців, як правило, вже за плечима. Слід, однак, врахувати, що в інститутах, університетах, коледжах і на факультетах підвищення кваліфікації читаються спеціальні курси з управління, розтлумачується, та різноманітні уроки щодо вдосконалення стилю роботи. Не втрачайте цієї можливості, а під час навчання активно беріть участь у проведенні таких занять і будьте готові поділитися власним досвідом. Виберіть для себе відповідні курси в системі неформальної освіти і, нарешті, не відкладайте самостійну роботу з самовдосконалення як керівник і підприємець. Для початку підберіть літературу, в тому числі вказану в даному експрес-курс (у списку рекомендованої літератури).

Настав саме час подумати: а чи є у Вас вміння працювати самостійно? Чи готові Ви зайнятися самоосвітою?