Управління бізнесом (2004)

Метод активного соціологічного тестованих аналізу і контролю (МАСТАК)

Цей метод вперше застосований в Інституті підвищення кваліфікації керівних працівників і фахівців суднобудівної промисловості для вдосконалення стилю роботи окремих осіб і цілих колективів.

Суть методу полягає в розробці та використанні посібники, що містить конкретні рекомендації щодо вдосконалення стилю діяльності його користувачів.

Спочатку передбачалася тільки самостійна робота з посібником, що полягає в аналізі ступеня виконання рекомендацій, виявлення за допомогою самооцінок факторів, що позначаються на ефективності діяльності, перевірці за допомогою нових оцінок дієвості заходів, які здійснюються для усунення виявлених недоліків.

Згодом з'ясувалися великі можливості використати сам процес розробки посібника та формулювання рекомендацій, створити що також знайшло широке застосування. Значний інтерес може представляти дослідна робота при використанні і складанні допомоги, яка може проводитися кількома способами і в різних цілях. Відомі індивідуальний та командний способи. Особливий інтерес представляє ігровий командний (груповий) спосіб розробки.

Допомога по методу МАСТАК складається з конкретних порад-рекомендацій, котрі зазвичай мають порядкові номери, як в інструкціях, настановах, статутах. Це дозволяє чітко розділити окремі поради, полегшити їх пошук.

У кожної рекомендації є дві графи для виставлення оцінок. Найчастіше вони позначаються так: В - важливість і І - виконання. Поради можуть йти безпосередньо один за одним або бути висновком після довгого повідомлення. У більшості посібників описаний спосіб його використання, подібний нижченаведеному.

1. У першій графі В проти кожної рекомендації поставте оцінку її важливості за п'ятибальною системою. Посібник є, по суті справи, узагальненням колективного досвіду діяльності, застосування досвідченими фахівцями кращих прийомів і способів, причому схвалених більшістю фахівців даного профілю, які раніше брали участь у створенні посібники та роботі з ним. Але так як досвід купувався в конкретних умовах, можливо, інших, ніж ті, в яких Ви працюєте, то ці рекомендації не завжди повинні прийматися беззастережно і повністю. Це і досягається виставленням оцінок важливості кожної рекомендації. Умови, характер і методи роботи окремих осіб можуть різко відрізнятися один від одного. Тому не дивно, якщо якісь рекомендації здадуться Вам несуттєвими або навіть невірними. Поставте їм низький бал і не застосовуйте їх сьогодні. Проте подумайте над тим, в яких умовах вони можуть стати в нагоді. Адже не дарма Ваші колеги рекомендували включити їх у посібник. При наступному перегляді розробок знову проставте оцінки важливості. Зовсім не обов'язково те, що здавалося Вам неприйнятним вчора, буде таким же і завтра.

Після визначення важливості рекомендацій приступайте до другої частини роботи.

Проти кожної рекомендації у графі І поставте оцінку, що відображає, наскільки добре Ви прямуєте їй на практиці, і Ви побачите, переглянувши знову ці оцінки і порівнявши їх з оцінками важливості, що заслуговує першорядної уваги. По пунктах, що складається з декількох доповнюють один одного абзацу, можна поставити декілька оцінок і навіть самостійно оцінити кожен тезу.

Продумайте і здійснюйте заходів для підвищення оцінки виконання з найважливіших рекомендацій.

Періодично повторюйте описаний цикл і визначайте ступінь поліпшення стилю Вашої роботи.

Якщо якісь формулювання представляються Вам не зовсім слушними, їх можна підкоригувати. На вільних місцях впишіть власні рекомендації і формулювання.

Якщо Ви не хочете, щоб результати Вашого самоаналізу стали надбанням інших, зашифруйте оцінки. Для цього в графі І можна застосувати не обов'язково п'ятибальну систему оцінок, а, скажімо, десяти-або шестибальною (як у фігурному катанні). Непогано вибрати будь-яке слово, кількість букв в якому відповідає кількості балів. При шестибальною системі такими словами можуть бути будь-які слова типу

"ПЕРЕМОГА" або "чоботи". Бали нараховуються від початку або від кінця слова. Сторонньому, що не знає вибране слово і початок відліку, дуже непросто визначити, як же оцінює свою діяльність користувач допомоги.

При аналізі роботи колективу слід прагнути до широкої гласності оцінок. Їх можна обговорювати. Можна також запропонувати кожному члену колективу виставити свою оцінку, потім визначити середню і, що більш важливо і корисно, виявити розбіжності, проаналізувати їх причини. Корисно застосовувати ті або інші методи соціологічних досліджень для визначення оцінки.

Отже, основою для всієї діяльності з удосконалення свого стилю роботи служить оцінка, самостійно виставляється користувачем допомоги. І відразу ж виникає питання: а наскільки вона об'єктивна? Тут не повинно бути свідомого самообману - завищення оцінок. Для того, хто збирається чинити так, вся робота просто безглузда. У педагогіці досить широко розглянуті питання засвоєння, розуміння, закріплення знань, умінь і навичок. Вони приблизно такі ж і для самоосвіти.