Менеджмент (2002)

18.1. Відомості про фірму

Діючі фірми, як правило, поділяються на три групи: наявна клієнтура (контрагенту, передбачувана (потенційна) клієнтура; фірми-конкуренти.

Кожна фірма, яка являє собою інтерес, заноситься в банк даних ЕОМ або відповідний розділ картотеки чи досьє, де збираються відомості про фірми.

Загальні відомості про фірму: характер і масштаби діяльності, місце і роль на вітчизняному та світовому ринку, організація управління, господарські й фінансові зв'язки. Перелік загальних даних про фірму: назва (дається двома мовами); адреса; країна реєстрації, номер реєстрації, номер телефону і телефаксу.

Показники, що характеризують економічне й фінансове становище фірми: розмір акціонерного капіталу, активів, продаж; кількість зайнятих; місце в списку головних компаній країни і місце серед найбільших у світі.

Вид господарської діяльності фірми: промислова; торгова; транспортно-експедиторська; інші).

Характер власності: приватна; Державна; змішана; кооперативна.

Правовий стан: акціонерне товариство; товариство з обмеженою відповідальністю; командитне товариство; одноосібне володіння.

Належність фірми за капіталом і контролем: національна, іноземна, змішана.

Історія створення й особливості фірми: рік створення; злиття, поглинання; зміни найменувань.

Тип об'єднання, до якого входить фірма, та її місце в ньому: материнська компанія; філія; дочірня; асоційована компанія (для дочірніх та інших зазначається найменування материнської компанії).

Номенклатура виробленої і реалізованої продукції: основні товари або групи товарів; напрям спеціалізації; номенклатура експорту й імпорту.

Місце фірми на світовому ринку за найважливішими товарами, що випускаються: питома вага фірми в національному і світовому виробництві (торгівлі) основних товарів; частка в експорті й імпорті країни.

Значення й характер зовнішньоекономічної діяльності фірми: кількість закордонних дочірніх компаній, у тому числі виробничих, місце розташування, види діяльності; значення (частка) експорту в діяльності фірми (в цілому й за найважливішими товарами); значення імпортних операцій у діяльності фірми, їхня географічна спрямованість.

Виробнича і матеріально-технічна база фірми: місце розташування виробничих підприємств та їхня потужність; кількість збутових підприємств, складів і станцій техобслуговування, місце їхнього розташування.

Найважливіші фірми-контрагенти і фірми-конкуренти з головних видів продукції, що випускається або реалізується.

Виробничо-технічні й інші господарські зв'язки з іншими фірмами (найменування фірми, форми зв'язків).

Структура апарату управління: чисельний склад ради директорів і правління; назва виробничих відділень, закріплена за ними номенклатура продукції, ступінь господарської самостійності.

Акціонерний капітал: розподіл між власниками акцій; контрольний пакет акцій, його належність і власники.

Зв'язки фірми з банками і характер цих зв'язків.