Фінансовий механізм зовнішньоекономічної діяльності

2.3. Митний контроль

Всі товари, що перетинають митний кордон держави, знаходяться під контролем і пропускаються через кордон тільки за умови їх декларування у відповідності з встановленим порядком, пред'явлення ліцензій на товари, що підпадають під режим ліцензування, пред'явлення спеціальних дозволів компетентних органів, якщо такий порядок передбачено (наприклад, при вивозі творів мистецтва), сплати мита й збору.

Декларування товару робиться шляхом подання митним органам вантажної митної декларації встановленого зразка, що заповнюється у відповідності з існуючим порядком.

Окрім декларації відправник вантажу (одержувач вантажу) зобов'язаний надати комерційні і транспортні документи (контракт, рахунок, специфікацію, товарно-транспортну накладну й ін.), необхідні для встановлення відповідності даних, означених у декларації, фактичним умовам здійснення зовнішньоторговельної угоди.

Декларування може здійснюватися відправником вантажу (одержувачем вантажу) як самостійно, так і за допомогою митних брокерських фірм, що надають весь комплекс послуг по оформленню митної декларації й проходженню митних процедур.

Непред'явлення зазначених вище документів або неналежне виконання вимог до проходження митних процедур, несвоєчасна сплата платежів, що належать до сплати можуть призвести до того, що товар не буде пропущений через кордон. Це може поставити під загрозу своєчасне виконання контракту або взагалі зірвати його здійснення.