Фінансовий механізм зовнішньоекономічної діяльності

6.8. Умови контракту: гарантії

У контрактах на машини й устаткування звичайно, міститься умова, по якій продавець приймає відповідальність за якість товару протягом визначеного гарантійного терміну. У ньому визначаються обсяг наданої продавцем гарантії, гарантійний термін обов'язку продавця у випадку виявлення дефектного товару чи невідповідності його контракту. Обсяг наданої гарантії залежить від характеру товару і технічних умов контракту. У контрактах на стандартні машини й устаткування звичайно містяться тільки вказівки на те, що продавець гарантує високу якість і нормальну роботу проданих машин. У контрактах на складне устаткування, а також на судна обсяг гарантій значно вище. Термін гарантії може складати від декількох місяців до декількох років.

Гарантійний період може обчислюватися з дати постачання товару, з дати передачі товару першому споживачу; з моменту одержання покупцем від продавця повідомлення в писемній формі про те, що устаткування готове до відправлення; з дати пуску устаткування в експлуатацію.

Якщо протягом терміну гарантії устаткування виявиться дефектним чи не буде відповідати умовам контракту, продавець зобов'язаний за свій рахунок на вибір покупця усунути дефекти чи замінити дефектне устаткування новим доброякісним обладнанням, що поставляється без зволікання у встановлене в договорі місце. Якщо усунення дефектів виконується за узгодженням між сторонами силами покупця, продавець зобов'язаний відшкодувати йому пов'язані з цим витрати. Якщо недоліки не можуть бути усунені обома сторонами, то покупець має право відмовитися від контракту або зажадати від продавця зменшення ціни поставленого устаткування. Продавець у цьому випадку зобов'язаний повернути всі суми, сплачені покупцем за контрактом, включаючи визначені відсотки річних, і відшкодувати понесені їм збитки.

При постачанні складного устаткування, що вимагає монтажу і технічного обслуговування силами продавця, контракт повинний містити умови, що обумовлюють порядок монтажу і технічного обслуговування. Ці умови можуть бути включені в текст контракту окремим пунктом, однак можна обумовити ці умови в окремому контракті на монтаж і технічне обслуговування, що буде доповнювати основний контракт купівлі-продажу. У контракті купівлі-продажу записується, що монтаж, гарантійне й післягарантійне технічне обслуговування устаткування виконується відповідно до умов договору на монтаж і техобслуговування. Необхідно в текст контракту купівлі-продажу включити пункт про те, що покупець зобов'язується до початку монтажу провести всі підготовчі роботи, для того, щоб фахівці продавця, що прибули для монтажу, могли відразу ж приступити до роботи. Вартість монтажних робіт можна відразу закласти у вартість устаткування за контрактом купівлі-продажу, але можна оплату цих робіт обумовити в контракті на монтаж і техобслуговування.

Якщо складається окремий контракт на монтаж і техобслуговування, то усі права, обов'язки й відповідальність сторін, пов'язані з проведенням цих робіт, регулюються винятково умовами контракту на монтаж і техобслуговування, тому складання такого контракту також вимагає дуже серйозного підходу.