Аудит в агро-промисловому комплексі

6.7.2. Аудит виробництва продукції тваринництва

Початковим етапом під час аудиту в тваринництві є порівняння фактичного поголів’я з обліковими даними, що дозволяє виявити лишки чи нестачу тварин, причому лишки оприбутковуються в складі доходів підприємства, а нестача відшкодовується матеріально відповідальною особою згідно з чинним законодавством. Важливе значення має також перевірка порядку утримання і догляду тварин, дотримання технології виробництва продукції тваринництва. Далі за послідовністю етапів мають бути:

а) перевірка обґрунтованості планування виробництва молока, яєць, м’яса, вовни тощо. Для цього необхідно проаналізувати динаміку виробництва і реалізації продукції тваринництва, продуктивності тварин та кількості поголів’я;

б) перевірка повноти відображення в обліку і звітності даних про вихідне поголів’я, його надходження та вибуття;

в) перевірка повноти оприбуткування приплоду тварин. Для цього зіставляють дані актів на оприбуткування приплоду Ф-95 із записами в книгах обліку та руху худоби на фермі Ф-34 і звітами про рух худоби і птиці на фермі Ф-102, а також з даними журналу-ордеру 9, 10/2 с.-г., даними балансу та статистичної звітності;

г) перевірка повноти оприбуткування тварин, що закуплені у різних господарств. Для цього зіставляють дані рахунків-фактур на оплату, договорів, приймальних актів із звітами про рух худоби і птиці на фермі, реєстрами аналітичного і зоотехнічного обліку, а також з даними документів, в яких оформлені операції по їх зважуванню та внутрішньому переміщенню. Перевіряючи повноту приросту живої маси тварин, необхідно провести суцільну перевірку відомостей зважування тварин Ф-98, розрахунків живої маси тварин Ф-98а, звітів про рух худоби і птиці на фермі Ф-102, документів щодо нарахування оплати праці працівникам тваринництва та ін.

Операції обліку падежу тварин підлягають суцільній аудиторській перевірці. Для цього аудитор спочатку встановлює реальність падежу, вивчає акти на вибуття худоби і птиці, звіряє дані актів з даними книги обліку худоби і птиці Ф-34, а також з даними ветеринарної служби (журнал реєстрації хворих тварин Ф-16), іншою ветеринарною звітністю, даними зоотехнічного обліку, а також з даними протоколів чи актів розтину трупів.

Під час перевірки повноти оприбуткування продукції основного молочного стада аудитору за необхідності можна застосувати прийоми спостереження, контрольного зважування, лабораторних аналізів. При цьому аудитору необхідно зіставити дані з оприбуткування молока та дані документів з нарахування оплати праці за отримання продукції, перевірити правильність списання використаного молока для випоювання молодняка тварин.