Інформаційні системи в міжнародному бізнесі (1999)

8.2. Організація доступу й роботи з цобд

Для роботи з ЦОБД користувач повинен мати персональну ЕОМ, модем і телефонний номер, телекомунікаційну програму, яка перетворює ЕОМ у термінал, що має досить потужний процесор і пристрій пам’яті.

Користувач повинен підписати договір з центром комутації якої-небудь з міжнародних мереж передачі даних з комутацією пакетів, яка забезпечує вихід в ЦОБД, або з іншими міжнародними мережами, що мають вихід на ЦОБД.

Договір з мережею передачі даних передбачатиме зобов’язання мережі підключити користувача як абонента до ЦОБД і його обов’язки сплачувати за послуги користування мережею й передачі даних за вказаними у договорі цінами відповідно до рахунків. Після оформлення договору користувачеві надається індивідуальний телефонний номер у рамках цієї мережі та код для доступу в мережу. Слід зазначити, що оформлення договору автоматично надає право доступу і використання комплексу послуг сучасного зв’язку.

Далі необхідно вибрати ЦОБД і укласти з ним договір, який передбачає зобов’язання користувача оплачувати послуги ЦОБД відповідно до наданих рахунків і використовувати послуги ЦОБД так, щоб не порушувались авторські права ЦГБД і ЦОБД. Після цього користувачеві надається пароль (набір паролів) і користувацький номер для доступу до баз даних.