Інформаційні системи в міжнародному бізнесі (1999)

11.1. Інформаційна організація рейтер (reuters)

Інформаційна організація Рейтер є світовим лідером у галузі надання новин, фінансової інформації та засобів технічного аналізу. Її клієнти можуть використовувати останні досягнення електроніки для отримання і поширення інформації, її аналізу та використання в торгівлі.

Технологія та досить значні ресурси Рейтер повною мірою використовуються банками, брокерськими конторами та іншими споживачами на фінансових і ділових ринках. У будь-який момент можна отримати новини та котировки цін майже на 300000 терміналах Рейтер (Reuter Terminals), що об’єднані за допомогою глобальної супутникової комунікаційної мережі. Інший бік діяльності агенції Рейтер — це надання новин засобам масової інформації в усьому світі. Агенція Рейтер отримує інформацію з усіх куточків світу за допомогою 128 бюро в 86 країнах з персоналом, що налічує понад 1600 репортерів, фотографів та операторів. Сьогодні вже відкрито представництва агенції Рейтер в Москві, Санкт-Петербурзі, Києві та інших містах країн СНД.

Використання комп’ютерної техніки та нових інформаційних технологій докорінно змінило роботу агенції Рейтер та її інформаційні продукти. Коли в 1971 р. основні промислові держави Заходу домовились про більше гнучке валютне регулювання, відійшовши від Бретонвудської угоди, агенція Рейтер розробила інформаційну мережу для обслуговування грошових ринків — Монітор Рейтер (Reuter Monitor). За допомогою цієї системи передплатники дістали змогу отримувати на відеотермінали котировки банківських валютних торгів з інтервалом у кілька секунд. Пізніше з’явились і додаткові можливості отримання новин і котировок з інших фінансових ринків.

Зараз Рейтер продовжує дотримуватись перспективних напрямків щодо нетрадиційних технологій, зберігаючи за собою лідерство практично в усіх областях діяльності. Спектр продуктів і послуг постійно розширюється разом з активним використанням можливостей засобів мультимедіа. Для забезпечення своїх послуг агенція Рейтер розробила досить поширені в світі приватні супутникову та кабельну комунікаційні мережі.

Агенція збирає інформацію про новини та ціни і надсилає її клієнтам. Послуги агенції можна умовно поділити на чотири групи:

а) Фінанси та бізнес.

Клієнти (банки, брокери, інвестори, керівники підприємств різних галузей — усі ті, кому потрібна інформація щодо курсів валют, котировок цінних паперів та інших фінансових інструментів) отримують і аналізують повідомлення про новини та рух цін на світових ринках.

б) Укладання угод.

Клієнти (ті, що перелічені вище) здійснюють валютні операції та укладають угоди з ф’ючерсами, опціонами та цінними паперами безпосередньо з терміналів Рейтер.

в) Новини.

Засоби масової інформації (газети, журнали, радіо та телебачення) готують замітки, репортажі та випуски новин, використовують інформацію про події в світі — тексти, фотографії, відеоматеріали та графіку, що надаються агенцією Рейтер.

г) Телебачення.

Телебачення Рейтер — це найбільший у світі постачальник телевізійних новин; воно обслуговує понад 200 телевізійних каналів та їхні філіали в 84 країнах.