Управління бізнесом (2004)

Культура бізнесу

Культура (від лат. Cultura - освіта, виховання, обробіток) - специфічний ознака людини, що виражається в системі різних змінюються в часі і в просторі внебіологіческіх способів оформлення тих чи інших видів діяльності. Основні підсистеми культури - виробнича (виробництво засобів для існування і знарядь для їх добування, створення засобів для життєзабезпечення, транспорт і т. д.), духовна (включаючи наукову, художню, релігійну, комунікативну та іншу пізнавальну діяльність) і організаційна (включаючи соціонорматів - ву, політичну, управлінську та іншу діяльність). Будучи властивими всім людям, у кожної локальної групи (етнічної, соціальної, професійної) ці види діяльності оформлюються різними більш-менш специфічними саме для цієї групи способами, які в сукупності й становлять її культуру. Однак у будь-якому випадку всі підсистеми культури не ізольовані, а взаємопов'язані, і кожна з них має відображатися у всіх інших.

Культура складається з багатьох елементів, які поділяються на чотири основні групи - символи, герої, ритуали і цінності.

Символи - це слова, предмети і жести, що мають суто конвенціональний значення. На рівні національної культури до символів належать весь мовний простір, а також специфічна група понять з історії етносу та його традиційної проблематики. На рівні асоціативного контексту до символів можна віднести абревіатури, жаргон, встановлені вирази, манеру одягатися і знаки приналежності до певного кола, що й дозволяє членам тієї чи іншої групи розпізнавати

один одного.

Герої - це реальні або вигадані люди, які є зразком для наслідування в тієї чи іншої групи. Поведінка членів групи як би порівнюється з героїчним зразком, що в значній мірі визначає процеси відбору та просування членів певної організації.

Ритуали - це колективні дії, які не мають технічного значення, однак в тій чи іншій організації відповідають певним соціальним потребам. На рівні фірми вони охоплюють не тільки встановлені свята, а й зібрання, обмін діловими листами, розробку планів, підведення підсумків і т. д.

Цінності є найбільш глибоким рівнем культури і включають в себе недостатньо чіткі, часто неусвідомлювані, але дуже міцні уявлення про те, що є добро і зло, прекрасне і потворне, істинне і хибне, справедливе і несправедливе. Ці уявлення поділяє більшість членів групи або організації, особливо ті з них, хто займає в ній високе становище.

Названі елементи культури характерні для всіх соціальних спільнот - від нації до різновиду бізнесу і форми організації. Тому при створенні "філософії" фірми особливу увагу необхідно приділяти розробці системи цінностей, символів, героїв і ритуалів.