Управління бізнесом (2004)

Балансова політика

Під балансовою політикою розуміється усвідомлене оформлення балансу в рамках існуючих законів при дотриманні загальноприйнятих принципів складання річного звіту. Це поняття включає в себе також заходи щодо зміни структури капіталу і розміру прибутку за день до складання балансу, що проводяться з метою вплинути на баланс.

Як правило, метою балансової політики - навмисне заниження розміру прибутків (зрозуміло, в рамках можливостей податкового законодавства) для того, щоб зменшити тягар податків або величину дивідендів акціонерам і тим самим розширити резервний капітал.

Однак нерідко керівництво підприємства навмисне збільшує розмір прибутків у балансі, щоб не показувати поганий фінансовий стан підприємства. Зазвичай це досягається шляхом ліквідації прихованих резервів, зниження завищену оцінку випуску річної продукції або складських запасів сировини, відмови від формування необхідного резервного капіталу для покриття сумнівних вимог і т. п. Так, банки вважають за краще відображати в своєму балансі високі ліквідні кошти, які вони накопичують на день складання балансу. Такий прийом називається "декорацією вітрин" (екстерн-балансом, або зовнішнім балансом).

Внутрішні баланси і звітність щодо прибутків і збитків складаються за іншими критеріями, враховуючи . Вони не обов'язково відповідають тому, чого вимагають від них податкові закони. Зазвичай внутрішні баланси відображають справжнього фінансового стану підприємства і служать інформацією для керівництва. Їхня головна мета - аналіз ліквідності, оскільки підприємства гинуть швидше від нестачі ліквідних коштів, ніж з інших причин.

Чи варто говорити про те, що коли мова заходить про отримання банківського кредиту або під час ведення переговорів про підвищення цін, а також заробітної плати не гріх, як то кажуть, і "прикрасити" баланс в тому чи іншому напрямку.

Ведення балансової політики - не злочин. Вона реалізується в рамках діючих комерційних і податкових законів. При цьому враховуються також правила оцінки та принципи складання балансу. Але не можна випускати з уваги те, що тоді як будь-яке заниження прибутку в один період веде до її збільшення в подальшому, умисне завищення показників балансу, навпаки, веде до їх погіршення в наступні роки.

Підсумком проведення в життя заходів балансової політики може бути:

безпосередній вплив на річні підсумки;

непрямий вплив на річні підсумки;

маніпулювання підсумками року без прямих або непрямих наслідків;

матеріальна зміна структури майна або капіталу;

лише формальна зміна структури майна або капіталу.

Технічні прийоми ведення балансової політики полягають у перенесенні прибутків на строк:

пізніший (дострокове занесення їх до рахунків витрат і витрат або включення доходів у рахунку з затримкою);

більш ранній (включення витрат і витрат у рахунку з затримкою або дострокове занесення в рахунку доходів).