Ціноутворення (2008)

4.2. Митні збори: значення, роль, види

Митні збори – важлива складова частина системи економічного регулювання ввезення і вивозу товарів. Вони використовуються державою як інструмент для стимулювання зовнішньоторговельних постачань і закупівель або, навпаки, заборони експорту і імпорту – це залежить від цілей економічної політики.

Митні збори встановлюються як на товари, що вивозяться, продукцію, сировину (експортні, вивізні), так і на товари, що ввозяться (імпортні). З точки зору теми формування ціни на товари, що імпортуються, розглянемо систему ввізних (імпортних) митних зборів.

Основне призначення ввізних митних зборів – регулювання ввезення товарів і продукції з врахуванням стану внутрішнього ринку і платіжного балансу країни. Вони покликані сприяти оптимізації товарної структури імпорту; захищати вітчизняних виробників від несприятливої дії іноземної конкуренції; забезпечувати умови для прогресивних змін в структурі виробництва і вжитку товарів в Російській Федерації; сприяти змагальності між вітчизняними і імпортними виробниками з метою підвищення конкурентоспроможності російських підприємств; забезпечувати споживачів товарами, які не виробляються в РФ або їх виробляється недостатньо; створювати умови для ефективної інтеграції РФ в світову економіку. Митний збір – це податок, що стягується при перетині митного кордону, який підвищує ціну імпортного товару і робить вплив на об'єм і структуру зовнішньоторгового обігу. Імпортні митні збори виконують дві основні функції: фіскальну, будучи одній із статей прибуткової частини державного бюджету, і протекціоністську (захисну) – як засіб обгороджування вітчизняних виробників від небажаної конкуренції.

Систематизований перелік митних зборів, якими обкладаються товари, є митний тариф, за допомогою якого держава контролює і регулює всі зовнішньоторговельні операції.

Ставки митних зборів встановлюються державою – кожному виду товару привласнений код товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності (ТН ВЕД) і відповідна йому ставка, звана основний. Залежно від країни – походження товару ставки митних зборів диференціюються на 4 категорії: для товарів, що походять з країн, яким Росія надала режим найбільш благочинної нації в торгово-політичних стосунках, застосовуються основні (базові) ставки митних зборів. Для товарів, що походять з країн, в торгово-политичному відношенні яких Росія не застосовує режим найбільш благочинної нації або якщо країна походження не встановлена, ставки митних зборів в два рази вище основних. Для товарів, що походять з країн, що розвиваються, – користувачів схемою преференції Російської Федерації, застосовують ставки митних зборів у розмірі 75 % від основних. Ці ставки називаються преференційними. Для товарів, що походять з найменш розвинених країн – користувачів схемою преференції, – митні збори не застосовуються. Перелік країн, що розвиваються і слаборозвинених, – користувачів схемою преференції визначає Уряд РФ в рамках загальної системи преференції країн світової спільноти, що діє з 1971 року. Крім того, залежно від економічної ситуації можуть вводитися сезонні і особливі митні збори, а основні в цьому випадку відміняються (див. детальніший: Шевчук Д. А. Международная фінансова система: Навчальний посібник. – Ростов-на-Дону: Фенікс, 2006).

Сезонні – мита, які застосовуються для оперативного регулювання ввезення товарів. В основному вони встановлюються на сільськогосподарську продукцію сезонного виробництва і діють терміном не більше шести місяців.

Особливі митні збори підрозділяють на три види:

Спеціальні – вводяться як захисна міра вітчизняних виробників в наступних випадках:

якщо товари ввозяться в країну в кількості і на умовах, що наносять або загрозливих завдати матеріального збитку вітчизняним виробникам подібних або конкуруючих виробів;

як у відповідь міра, якщо інша держава зробила дискримінаційні дії, що ущемлюють інтереси Росії.

Антидемпінгові – застосовуються в разі ввезення товарів за ціною нижче, ніж їх звичайна ціна в країні-виробнику або в країні ввезення. Демпінг є одній з форм боротьби за ринок збуту, і будь-яка країна, що бажає розвивати власне виробництво, застосовує антидемпінгові мита як засіб захисту від іноземної конкуренції.

Компенсаційні – встановлюють в разі ввезення товарів, при виробництві яких прямо або побічно використовувалися субсидії.

Введенню особливих митних зборів передує процедура розслідування всіх обставин і складається спеціальне обгрунтування необхідності їх вживання.

Митні збори можуть носити автономний або конвенційний характер.

Автономні – мита, що вводяться на підставі однобічних вирішень органів державної влади країни.

Конвенційні (договірні) – мита, що встановлюються на базі угод між двома або більш країнами, наприклад Генеральної угоди про тарифи і торгівлю (ГАТТ).

Залежно від способу розрахунку розрізняють адвалорні, специфічні і комбіновані ставки митних зборів.

Адвалорниє – обчислюють у відсотках від митної вартості оподатковуваних товарів (наприклад, 15 % від митної вартості). В цьому випадку величину митного збору визначають по формулі (4.1):

ТП = ТС х Сп /100

де ТП– сума митного збору, руб.;

ТС– митна вартість, руб.;

Сп– ставу митної пошлины,%.

Специфічні – встановлюють у вартісному вираженні за одиницю товару, що ввозиться, в натуральному вираженні (наприклад, 4 євро за 1 л). Суму митного збору при специфічній ставці розраховують по формулі (4.2):

Тп = К х Сп х Ке /Кв

де К – кількість товару, що ввозиться, шт., м, кг і т. д.;

Сп– ставу митного збору, євро;

Ке– курс євро, встановлений ЦБ РФ на дату пред'явлення вантажній митній декларації, руб.;

Кв– курс валюти, в якій вказана митна вартість, встановлений ЦБ РФ на дату пред'явлення вантажній митній декларації, крб.

Комбінована – поєднує адвалорную і специфічну ставки (наприклад, 30 %, але не менше 1,4 євро за 1 кг). Якщо встановлена комбінована ставка, то розрахунок суми митного збору здійснюють в три етапи:

розраховують суму митного збору, що належить до сплати по адвалорної ставці;

визначають суму митного збору по специфічній ставці;

фактично сплачують велику суму митного збору, який і береться в розрахунок при визначенні ціни.

Від сплати митних зборів звільняються товари, що ввозяться як гуманітарна і безвідплатна допомога; у добродійних цілях по лінії держав, міжнародних організацій; устаткування, прилади і матеріали для військовослужбовців; періодичні друкарські видання і книжкова продукція, пов'язана з освітою, наукою і культурою; валюта РФ і іноземних держав; устаткування, що поставляється в рахунок кредитів, наданих РФ, і т. д. Звільнення від сплати митних зборів, а також надання пільг виробляється згідно чинному законодавству.