Ціноутворення (2008)

4.1. Митна вартість і методи її визначення

Митна вартість (ТС) є вартістю придбаного товару на момент перетину кордону. Відповідно до міжнародної практики в РФ застосовується шість методів оцінки митної вартості:

За ціною операції з товаром, що ввозиться.

За ціною операції з ідентичним товаром.

За ціною операції з однорідним товаром.

Оцінка на основі віднімання вартості.

Оцінка на основі складання вартості.

Резервний.

Вживання цих методів здійснюється послідовно: в першу чергу оцінюють по першому методу, якщо це неможливо, то використовують другий і т. д. Виняток становлять методи складання і віднімання вартості – допускається міняти їх місцями довільно.

Найбільш поширеним є метод визначення митної вартості за ціною операції з товаром (мал. 9), що ввозиться, по якому оцінюється близько 90 % товарів.

Митна вартість
=
1. Ціна угоди - фактично сплачена або підлягаюча сплаті ціна

увезеного товару.
+
2. Видатки по доставці товару до місця ввозу на митну територію:

вартість транспортування;

вартість страхування;

видатки по навантаженню, вивантаженню, перевантаженню.
+
3. Видатки, понесені покупцем:

комісійні або брокерські винагороди, крім комісійних по закупівлі товару;

вартість пакування, що включає вартість пакувальних матеріалів і видатків по пакуванню;

вартість багатооборотної тари, якщо відповідно до ТН ВЕД вона розцінюється як єдине ціле з товаром.
+
4. Відповідна частина вартості наступних товарів і послуг, які прямо або побічно були представлені безкоштовно або за зниженою ціною з метою використання у зв'язку із виробництвом або продажем на вивіз товарів:

сировини, матеріалів, деталей, напівфабрикатів і інших комплектуючих виробів, що є складовою частиною оцінюваного товару;

інструментів штампів, форм і інших подібних предметів, використаних при виробництві оцінюваного товару;

допоміжних матеріалів (мастильних, палива і т.д.), витрачених при виробництві оцінюваного товару;

інженерного пророблення, дослідно-конструкторських робіт, дизайну, художнього оформлення, ескізів і креслень, виконаних поза територією РФ, але необхідних для виробництва оцінюваного товару.
+
5. Ліцензійні й інші платежі за використання об'єктів інтелектуальної власності, які імпортер повинен прямо або побічно здійснити в якості умови продажу оцінюваного товару.
+
6. Частина прямого або непрямого доходу продавця від будь-яких наступних перепродажів, передачі або використання оцінюваних товарів на території Російської Федерації.


Мал. 9. Розрахунок митної вартості методом ціни операції з товаром, що ввозиться (№ 1)

Пункти 2–6 включаються в митну вартість, якщо не були враховані при розрахунку ціни операції.

Цей метод оцінки митної вартості застосовують при безпосередньому купівлі-продажі, бартерних операціях, компенсаційних, безвідплатних і гарантійних постачаннях. Головна умова – наявність вартісної оцінки товару в договорах, контрактах, рахунках і т. д. Всі витрати, окрім ціни операції, також мають бути підтверджені відповідними документами.

У Законі РФ «Про митний тариф» вказані умови, при яких даний метод не може бути використаний.

Існують обмеження відносно прав покупця на оцінюваний товар, окрім обмежень: встановлених законодавством РФ; географічного регіону, в якому товари можуть бути перепродані; що істотно не впливають на ціну товару.

Продаж і ціна операції залежать від дотримання умов, вплив яких не може бути врахований.

Дані, використані декларантом, не підтверджені документально або не є кількісно визначеними і достовірними.

Учасники операції є взаємодіючими особами (співвласниками, родичами, спільно контролюючими третю особу, обоє знаходяться під контролем третьої особи і т. д.).

Якщо неможливо використовувати перший метод, то застосовують метод оцінки вартості за ціною операції з ідентичним товаром. Під ідентичними розуміють товари, однакові в усіх відношеннях з оцінюваними, – по фізичних характеристиках, якості і репутації на ринку, країні походження, виробнику. Незначні зовнішні відмінності не є підставою для розгляду товару як неідентичного, якщо в останньому він відповідає ознакам ідентичності.

За відсутності ідентичних товарів застосовують третій метод – оцінка операції з однорідними товарами. При цьому під однорідними розуміють товари, які хоча і не є однаковими в усіх відношеннях, але мають схожі характеристики і складаються з схожих компонентів, що дозволяє розцінювати їх як взаємозамінні. Ознаками однорідності товарів визнаються якість, наявність товарного знаку, репутація на ринку, країна походження і виробник.

Ціна операції з ідентичними (однорідними) товарами застосовується як основа для визначення митної вартості, якщо ці товари продані для ввезення в Російську Федерацію; ввезені одночасно з оцінюваними товарами або не раніше чим за 90 днів до їх ввезення; ввезені приблизно в тій же кількості і (або) на тих же комерційних умовах. Якщо кількість або умови постачання ввезення товарів, прийнятих декларантом за ідентичних (однорідні), відрізняються, то він повинен виробити коректування їх ціни з врахуванням відмінностей і документально підтвердити її обгрунтованість митному органу. Крім того, митна вартість, визначувана цими методами, коректується з врахуванням витрат, передбачених при першому методі (пункти 2–6 мал. 10).

Товари не вважаються ідентичними або однорідними, якщо не були вироблені в тій же країні, що і оцінювані, а також в тих випадках, якщо їх проектування, дослідно-конструкторські роботи, художнє оздоблення, ескізи, креслення виконувалися в Російській Федерації. Якщо в результаті оцінки виявляються дві і більш за ціну операції, то для визначення митної вартості застосовується найнижча. Визначення митної вартості по методу оцінки на основі віднімання вартості виробляють в тому випадку, якщо оцінювані ідентичні або однорідні товари продаватимуться на території Російської Федерації без зміни свого первинного стану за схемою, приведеною на мал. 10.

Якщо відсутня практика продажу оцінюваних ідентичних або однорідних товарів в такому ж стані, в якому вони знаходилися у момент ввезення, то на прохання декларанта може використовуватися ціна одиниці товару, минулого переробку, з врахуванням податку на додану вартість. При використанні п'ятого методу – оцінки шляхом складання вартості як основа визначення митної вартості застосовується ціна товару, розрахована шляхом складання наступних елементів (мал. 11).

Резервний метод застосовують в тому випадку, якщо митна вартість не може бути визначена попередніми п'ятьма методами. Оцінка виробляється на основі наданих декларанту митним органам даних про ціни з врахуванням світової практики, які використовуються як орієнтир, довідкова інформація.

Митна вартість одиниці товару

=

Ціна одиниці товару, по якій оцінювані ідентичні або однорідні товари продаються найбільшої партій на території РФ не пізніше 90 днів від дати ввозу оцінюваних товарів.

-

Видатки на виплату комісійних винагород, звичайні надбавки на прибуток і загальні видатки у зв'язку із продажем у РФ увезених товарів того

же класу й виду.

-

Суми ввізних мит, податків, зборів і інших платежів, що підлягають сплаті в РФ у зв'язку із ввозом або продажем товарів.

-

Звичайні видатки, понесені в РФ, на транспортування, страхування,

погрузо- розвантажувальні роботи.


Мал. 10. Метод визначення митної вартості

Митна вартість одиниці товару

=

Вартість матеріалів і інших витрат, понесених виготовлювачем у зв'язку

с виробництвом оцінюваного товару.

+

Величина загальних витрат, характерних для продажу в Російську Федерацію із країни вивозу товарів того ж виду, включаючи видатки на транспортування, погрузо-розвантажувальні роботи, страхування до місця перетинання митної границі Російської Федерації.

+

Прибуток, звичайно одержувана експортером у результаті поставки в Російську Федерацію таких товарів.


Мал. 11. Метод визначення митної вартості на основі складання вартості (№ 5)

Митна вартість заявляється декларантом митному органу при переміщенні товарів через кордон шляхом представлення вантажній митній декларації у валюті і в рублях, перерахованих по курсу ЦБ РФ на дату прийняття декларації. Вона є основною для визначення всіх платежів і зборів, що сплачуються при ввезенні. Правильність визначення митної вартості контролюється митними органами РФ.