Ціноутворення (2008)

5.1. Етапи ціноутворення

Для підприємств, що працюють на ринку (виробників, продавців), одним з найважливіших є питання про рівень ціни на вироблюваний або такий, що реалізовується товар. Ціна є тим елементом, який зрештою визначає рентабельність підприємства, його життєздатність, положення на ринку і фінансову стабільність. Тому правильна методика встановлення ціни, розумна цінова тактика і послідовна реалізація цінової політики – застава успішної комерційної діяльності в ринковому середовищі.

Відповідно до методичних рекомендацій Міністерства економіки РФ (Наказ від 01.10.97 № 118) під політикою цін розуміються загальні цілі, яких підприємство збирається досягти за допомогою цін на свою продукцію. Цінова політика є процесом управління цінами і ціноутворенням, т. е. встановлення рівня цін і можливих варіантів їх зміни залежно від періоду. Цінова політика – складова частина цільової діяльності підприємства і реалізується через систему цінових стратегій. Цінові стратегії – це вибір напряму дій в області ціноутворення для забезпечення досягнення поставлених цілей. У свою чергу, в поняття «ціноутворення» входить сукупність організаційних і методичних дій з визначення рівня ціни і її зміни, оскільки розрахувати ціну можна різними методами.

Таким чином, процес ціноутворення виступає як складова частина цінової політики підприємства і є досить-таки складною дією, залежною від безлічі як внутрішніх, так і зовнішніх чинників, які треба враховувати. Традиційно в економічній літературі виділяють наступні етапи цього процесу (мал. 12).



Мал. 12. Етапи процесу ціноутворення

Розглянемо ці етапи.