Паблік рилейшнз у бізнесі (2006)

9.1. Кризові ситуації на підприємстві та у бізнес-середовищі

Антикризовий ПР і консалтинг – це комплекс високоефективних технологій, які орієнтовані на прогнозування, вияв і усунення кризи, управління і вихід із неї, а також регулювання її наслідків.

Причинами виникнення кризи можуть бути будь-які: невчасно перераховані гроші, не так подано рекламне повідомлення, вплинула політична ситуація у країні тощо.

Кризи розподіляються за розташуванням джерела на зовнішні, внутрішні, змішані; за спрямуванням впливу на безпосередні та побічні; залежно від проблем підприємства технологічні, конфронтаційні, злих дій, управлінських помилок, побічних дій.

Симптоми кризи також можуть бути різні:

компрометуючі статті у ЗМІ;

зниження рівня збуту продукції;

зменшення кількості потенційних клієнтів;

захоплення запланованої частки ринку конкурентом тощо.

Будь-яка криза – це не миттєва позиція, а цілий процес (табл. 9.1)



Стадії виникнення кризи можна проілюструвати простим прикладом.

Зародження проблеми. Як правило, на цьому етапі кризу виявити зовсім нелегко, а спрогнозувати її розвиток ще важче. Припустимо, до стоматологічної клініки звернулася пацієнтка, яка попрохала запломбувати їй зуб і показала, який. Лікар, не порадившись з пацієнткою одразу взялася до роботи. При цьому навіть не сказала, що з зубом і які матеріали вона має класти. Оскільки рот швидко зафіксували у відкритому положенні, пацієнтка не встигла нічого запитати. Намагання запитати на “мові знаків” одразу присікали. В результаті – запломбували не той зуб і не тими матеріалами. Все цим би і завершилося, і пацієнтка прийшла б ще раз для того, щоб задовольнили її перше прохання. Проте пацієнтка виявилася фахівцем з маркетингових комунікацій, а її чоловік – директором видавництва, яке займається випуском фахових часописів для стоматологів. Після лікування лікар про пацієнтку вже і забула ( а і справді, скільки їх тут ходить?), а пацієнтка про неї ні.

Обговорення і планування. Образа, неуважність лікаря залишили свій негативний відбиток у душі пацієнтки. Вона прийшла додому і розповіла все чоловікові. Разом вони замислилися над тим, як заставити клініку і конкретного лікаря поважати себе і як е допустити подібних образ інших пацієнтів. Найкращим варіантом було б загасити кризу на цій стадії: попрохати вибачення у пацієнтки, запропонувати запломбувати хворий зуб безкоштовно чи по зниженій ціні. Однак лікар просто не звернула на це уваги.

Матеріалізація вихідної проблеми. Видавництво не поставило чергові номери фахових видань, мотивуючи це наявністю скарг про незадовільне обслуговування пацієнтів і антисоціальне спрямування діяльності клініки, пообіцяло розібратися найближчим часом.

У кількох самих престижних видань для стоматологів з’явилися статті про негативні відгуки відвідувачів даної клініки.

В одному із підручників з маркетингових комунікацій описана ситуація з’явилася як приклад “як не можна робити”.

Із Міністерства охорони здоров’я завітала перша перевірка. Друга завітала із санепідстанції.

Стадія першої реакції клініки. Розбирання “на місці”, чому це вийшло. Довга розмова керівництва клініки з лікарями. Безвихідна підкора перевіряючим, надання їм всіх необхідних документів, показ медпрепаратів, фінансової звітності тощо. Надання будь-якої інформації у ЗМІ виправдовувального чи іншого характеру – це “показ” проблеми. Клініка вирішила поки цього не робити, сподіваючись, що все владнається.

Вторинний вплив. У ЗМІ, тепер вже не тільки стоматологічного спрямування, з’явилася інформація про результати перевірок, які показали, що не все так гладко, як здається на перший погляд: ухилення від сплати податків, використання неліцензійних препаратів, завищення вартості ліків, недодержання рецептури, наявність тарганів і павутиння тощо. Поступово кількість клієнтів почала знижуватись, а ті відвідувачі, які приходили, намагалися переконатися, що все гаразд. Клієнти стали уважнішими і допитливішими, що дуже дратувало лікарів. Посилився контроль з боку адміністрації. Тепер лікарі не могли робити “вольнощі”.

Боротьба. Керівництво клініки:

викликало повторні перевірки, щоб заручитися актами на свою користь;

стало активніше робити рекламу і поширювати її за принципом “у кожну поштову скриньку”;

запросило телебачення для зняття процесу лікування з коментарем;

клієнтам вимушено було надавати цінові знижки тощо.

Не секрет, що подібні акції забрали значну кількість зусиль і фінансів клініки. Проте, щоб вони не робили – ситуація залишалася напруженою. Клієнтів ставало усе менше. Ті, що лікувалися – доліковувалися. Нові не приходили.

Компроміс. Керівництво клініки усвідомило, що боротися далі неможливо. Тому вирішили домовитися з іншою клінікою про злиття, а лікарів, які не виправдали довіри – звільнити.

Регресу не настало, оскільки після злиття рештки клініки стали виступати від імені тієї клініки, яка себе не скомпрометувала.

Назва клініки і імена діючих осіб не названі автором із етичних міркувань.

Кризи потрібно діагностувати. Для цього залучаються фахівці ПР, які збирають формальну і неформальну інформацію, а потім, залежно від стадії, розробляють шляхи виходу з неї.

Розглянемо простий приклад. Із видавництва журналу звільняється головний редактор. По дорозі він прихопив із собою ідею журналу, списки рекламодавців, статті і масу цікавої інформації. Цей головний редактор реєструє новий журнал майже з такою самою назвою, всім рекламодавцям розсилає повідомлення про перереєстрацію журналу і прохає кошти за рекламу подавати до нової редакції. Паралельно надсилає на замовлення податкову перевірку до старої редакції. У старій редакції залишився штат і дуже занепокоєні акціонери. Реально вийшло так, що старий журнал повинен завершити своє існування. Проте, один із акціонерів пригадав, що колись навчався в одному інституті з Народним депутатом, а той має хороші кінцівки у податковій службі. Дружина іншого акціонера навчалась в одному інституті з працівником СБУ.

І от через деякий час до податківців прийшла комісія УБОБ, на них стали тиснути із Верховної Ради. Паралельно рекламодавці дізналися про обман. Полізли чутки, що головний редактор – нечесна особа, на нього заведено карну справу і він знаходиться під слідством. У пресі з’явилося ряд статей, присвячених дослідженню рейтингів різних журналів, де новий журнал опинився майже на передостанньому місці. Була проведена презентація нових додатків до старого журналу. Сам старий журнал став змістовнішим і красивішим. У результаті рекламодавці повернулися до старого журналу. А новий через відсутність коштів прийшлося закрити.

Найкращим шляхом подолання кризи є запобігання її виникненню. Для цього здійснюється повсякденний ПР, до заходів якого належать підтримування і корекція іміджу, оперативне реагування на події, захист іміджу від зовнішнього впливу, контроль комунікативних каналів, антикризовий моніторинг.

Будь-яка криза характеризується тим, що нею важко управляти. Проблемами управління кризою є:

неочікуваність;

недостатність інформації;

ескалація подій;

втрата контролю;

збільшення уваги ззовні;

параліч свідомості;

паніка.

Паблік рілейшнз стратегії, які використовуються під час кризи умовно можна поділити на:

регресивну – ігнорування кризи;

агресивну – розробка і впровадження ПР-акцій, які спрямовані проти “ображчиків”;

оборонну – виправдовування перед суспільством (громадськістю), розробка заходів, спрямованих на подолання кризи, уникнення негативних наслідків, переключення уваги суспільства із загостреної проблеми на іншу, краще не пов’язану з діяльністю підприємства;

комбіновану – поєднання кількох стратегій.