Міжнародні розрахунки та валютні операції (2002)

15.3.2. Графічний аналіз: поняття та види графіків

Найпростіший спосіб аналізувати поведінку зміни ціни — це графічний аналіз. Існує кілька типів графіків: стовпчиковий, лінійний та пункто-цифровий. Але єдиним для всіх є те, що на осі абсцис відкладається час (як правило, рівні часові інтервали: 5-хвилинні, 30-хвилинні, часові, денні, тижневі, місячні), а на осі ординат — ціна (у технічному аналізі використовується арифметична шкала).

На стовпчиковому графіку (рис. 15.11) коливання ціни на ринку відображається за допомогою стовпчика (бара). Такий графік допомагає проаналізувати ціну відкриття ринку, максимальну ціну, мінімальну ціну та ціну закриття ринку. Використання графіків з різними часовими інтервалами дає змогу побачити тенденції і сигнали, яких не може бути видно на місячному та тижневому графіку, але на більш детальному — денному чи часовому — їх легко визначити.

Однак, незважаючи на те, що один стовпчик відображає всі зміни ціни за певний час, він не показує, як за цей час коливалися ціни.



Є ще один метод зображення стовпчикового графіка (рис. 15.12) за допомогою «японських свічок» (Candlestick chart), використання яких дуже поширене, особливо в програмному забезпеченні міжнародних інформаційних компаній (REUTER, Tenfore та ін.).



Понад двісті років тому японські торговці рисом почали малювати свічки. Тіло свічок містить основний рух цін протягом певного часу — від ціни відкриття до ціни закриття. Висота кожної свічки показує різницю між цінами відкриття та закриття. Якщо ціна закриття вища за ціну відкриття, то свічка буде білого кольору. Якщо ціна закриття нижча за ціну відкриття — чорного. Кінець верхнього ґнота показує максимальну ціну, а кінець нижнього — мінімальну ціну. Але, як вважають фахівці з японських свічок, важливі не максимум та мінімум коливання ціни за певний час, головне — співвідношення між цінами відкриття і закриття та фігурами, які утворюють кілька свічок. Але, на жаль, більшість прихильників свічкового аналізу не використовують інших інструменів технічного аналізу.

На лінійному графіку позначається тільки ціна закриття. Цей графік і називають графіком цін закриття. На думку аналітиків, ціна закриття найважливіша для аналізу.

На пункто-цифровому графіку відображається те саме коливання цін, що і на попередніх, але за допомогою хрестиків () та нулів (0). Стовпці хрестиків відповідають зростаючим цінам, стовпці нулів — падаючим (при кожному руху вгору ставиться хрестик, при кожному русі вниз — нуль). Раніше цей метод аналізу використовувався трейдерами дуже часто. Але сьогодні завдяки комп’ютеризації та розробленню спеціальних індексів і графічних аналізів трейдер має повний набір інструментів для аналітичної роботи, графіки хрестиків та нулів вживаються дуже рідко.