Міжнародні розрахунки та валютні операції (2002)

15.3.3. Поняття та визначення тренду

Якщо уважно розглянути графіки, то можна дійти висновку, що ринок рухається в двох напрямках: догори та донизу. Але ринок досить багато часу може коливатися у вузькому горизонтальному коридорі. Приклади зростаючого або падаючого ринку можна помітити на будь-якому з наведених графіків.

Перший висновок, який робить трейдер, розглядаючи графік, — про відносність зміцнення або послаблення ціни валюти. Про це свідчить напрямок тренду ціни валюти. Таким чином, тенденція, або тренд, — це напрямок, в якому рухається ринок.

Тренд виникає тоді, коли ціна весь час зростає або падає. При висхідному тренді (uptrend) кожне підвищення досягає вищого значення, ніж попереднє, а кожний спад зупиняється на більш високому рівні, ніж попередній. При низхідному (падаючому) тренді (downtrend) кожний спад досягає більш глибокого мінімуму, ніж попередній, а кожне підвищення зупиняється на більш низькому рівні, ніж попередній. У коридорі цін усі підвищення зупиняються десь на одному максимальному рівні, а всі спади досягають приблизно однакового мінімуму.

У гравця завжди є три варіанти рішення: купувати, продавати або нічого не робити. Гра в коридорі цін і в тренді потребує різної тактики та використання різних технічних індикаторів. Коли ви відкрили позицію і перебуваєте в певному тренді, то ви дотримуєтеся його: купуєте (або нічого не робите) при підвищенні ціни на ринку, продаєте (або нічого не робите) — при її падінні. Якщо ціни «стоять у коридорі», то ви купуєте при їх падінні і продаєте при зростанні, але найкраще рішення — залишатися поза ринком.