Інноваційний менеджмент (2004)

2.1. Принципи функціонування та інвестування

Рівень економічного розвитку визначається сьогодні не стільки масштабами виробництва, скільки його інноваційної спрямованістю та гнучкістю управління. Американська практика організації пошукових досліджень і впровадження результатів у виробництво породила своєрідну форму підприємництва - венчурну діяльність. У вітчизняній літературі форми інноваційного підприємництва вперше узагальнені в роботах А.К. Кірсанова.

Венчурна інноваційна діяльність - інноваційна діяльність, зв'язана з великим комерційним ризиком і, як правило, довгостроковими фінансовими вкладеннями. Венчурне підприємництво виступає в різних формах і охоплює велику сукупність економічних відносин, пов'язаних з підготовкою до виробництва, випробуваннями і промисловим освоєнням відкриттів та винаходів інноваційними фірмами. Венчурні фірми працюють на етапах росту і насичення винахідницької активності і ще зберігається, але вже падаючої активності наукових вишукувань. Як правило, венчурні фірми неприбуткових, тому що не займаються організацією виробництва продукції, а передають свої розробки іншим фірмам - Експлерент, патіентам, коммутант. Венчурні фірми можуть бути дочірніми у більш великих фірм. Функції інноваційного менеджера виконуються або традиційним менеджером, або фахівцем, запрошеним з боку, наприклад з консалтингової фірми.

Створення венчурних фірм передбачає наявність таких компонентів: ідеї інновації - нового виробу, технології; суспільної потреби і підприємця, готового на основі запропонованої ідеї організувати нову фірму; ризикового капіталу для фінансування. Венчурне фінансування здійснюється в двох основних формах: шляхом придбання акцій нових фірм або наданням кредиту різного виду, звичайно з правом конверсії в акції. Венчурний капітал являє собою вкладення коштів не тільки великих компаній, але і банків, держави, страхових, пенсійних та інших фондів у сфери з підвищеним ступенем ризику, у новий що розширюється чи зазнає різкі зміни бізнес. На відміну від інших форм інвестування дана форма має ряд специфічних рис: пайова участь інвестора в капіталі компанії в прямій або опосередкованій формі; надання засобів на тривалий термін; активна роль інвестора в управлінні фінансується фірмою. У США - країні з високим рівнем розвитку ризикового капіталу - його основними сферами додатки є початкові етапи розвитку бізнесу (підготовчий і стартовий періоди), на які припадає 39,2% венчурних інвестицій. Венчурні підприємства можуть бути двох видів: власне ризиковий бізнес; внутрішні ризикові проекти великих корпорацій. У свою чергу власне ризиковий бізнес представлений двома основними видами господарюючих суб'єктів: • незалежні малі інноваційні фірми; • надають їм капітал фінансові установи. Специфіка ризикового підприємництва полягає насамперед у тому, що кошти надаються на безповоротній, безпроцентної основі, не потрібно і звичайного при кредитуванні забезпечення. Передані в розпорядження венчурної фірми ресурси не підлягають вилученню протягом усього терміну дії договору. Величина прибутку визначається різницею між курсовою вартістю належить ризикового інвестору частки акцій фірми-новатора і сумою вкладених їм у проект засобів. Ця частка обмовляється в укладеному контракті і може доходити до 80%. По суті фінансова установа стає співвласником фірми-новатора, а надані засоби - внеском у статутний фонд підприємства, частиною власних коштів останнього. Фірми, що спеціалізуються на створенні нових або радикальних перетворень старих сегментів ринку, називаються Експлерент. Вони займаються просуванням нововведень на ринок.

Для зменшення ризику розробляються типові схеми фінансування на певний строк. За цей термін фірма-Експлерент має домогтися успіху, якщо йому судилося бути. Наприклад, фінансування розраховане на 48 місяців. Капіталовкладення поділяють на п'ять тимчасових відрізків з урахуванням двох правил: кожне нове вкладення здійснюється тільки в тому випадку, якщо попереднє себе виправдало. Це означає, що Експлерент істотно просунувся в створенні або комерціалізації продукту; кожне нове вкладення більше попереднього і здійснюється на більш вигідних для Експлерент умовах. На Заході інноваційні фірми зазвичай очолюють інженер - від технічного боку проекту та менеджер, який має організаційний і комерційний досвід. Такий союз часто формується через скептичне відношення великих компаній до ризикованих проектів. Не одержавши можливості реалізувати нововведення на своєму підприємстві, менеджер, захоплений новою ідеєю, залишає колишнє місце роботи. Потім він намагається реалізувати ці ідеї як незалежний підприємець. Фірми-Експлерент отримали назву «піонерських». Інноваційний бізнес не займається чистою наукою або винахідництвом, хоча науково-технічні розробки мають пріоритетне значення. Фірми, що наступні принципом мінливої технології, належать до технологічно активним галузях. Це в основному електроніка, хімічна промисловість, фармацевтичні виробництва. Більшість галузей машинобудування відносяться до галузей із середньою технологічної активністю і, отже, середнім рівнем потреб в інноваціях.

Венчурні фірми і фірми-Експлерент створили умови для науково-технічних зрушень у сучасній західній економіці. Фірми-Експлерент, як і венчурні, невеликі за розмірами. Перед фірмою-Експлерент (піонером) виникає проблема обсягу виробництва, коли приваблива для ринку новинка вже створена. Для цього фірма-Експлерент укладає альянс із великою фірмою, так як не може самостійно тиражувати зарекомендували себе нововведення. Зволікання ж з тиражуванням загрожує появою копій або аналогів. Союз з могутньою фірмою (навіть за умови поглинання і підпорядкування) дозволяє домогтися вигідних умов і навіть збереження відомої автономії. Вибір такого партнера залежить від специфіки споживача. При орієнтації на вузький сегмент ринку це будуть фірми-патіенти. Фірми-патіенти працюють на вузький сегмент ринку і задовольняють потреби, сформовані під дією моди, реклами та інших засобів. Вимоги до якості й обсягів продукції в цих фірм пов'язані з проблемами завоювання ринків. Виникає необхідність приймати рішення про проведення або припинення розробок, про доцільність продажу і покупки ліцензій і т.п. Ці фірми прибуткові. У той же час існує вірогідність прийняття неправильного рішення, що веде до кризи.

У таких фірмах доцільна посада постійного інноваційного менеджера, покликаного забезпечити їх діяльність. Головна мета інноваційного менеджера - знизити ризик у життєдіяльності фірми і створити комфортні умови роботи для працівників. У сфері великого стандартного бізнесу діють фірми-віоленти - фірми з «силовий» стратегією. Вони мають великий капітал, високим рівнем освоєння технології. Віоленти займаються крупносерійним і масовим випуском продукції для широкого кола споживачів, що пред'являють «середні запити» до якості і задовольняються середнім рівнем цін. Віоленти працюють у «околицях» максимуму випуску продукції. Їх науково-технічна політика вимагає прийняття рішень про терміни постановки продукції на виробництво (в тому числі про придбання ліцензій); про зняття продукції з виробництва; про інвестиції і розширення виробництва; про заміну парку машин і устаткування. Як і фірми-патіенти, віоленти прибуткові. Прибутковість - неодмінна умова діяльності фірм. У хто перед сматрівается посаду інноваційного менеджера.

Цим фірмам слід бути дуже обережними у зміні своєї політики. Середнім і дрібним бізнесом, орієнтованим на задоволення місцево-національних потреб, займаються фірми-коммутант. Їх науково-технічна політика вимагає прийняття рішень про своєчасну постановку продукції на виробництво, про ступінь технологічної особливості виробів, що випускаються віо-стрічками, про доцільні зміни в них відповідно до вимог специфічних споживачів. Інноваційний менеджер такої фірми повинен добре розбиратися в специфіці покупця товару, ситуації, що склалася на ринку, точно, оперативно і вірогідно прогнозувати можливі кризи. Венчурний капітал як альтернативне джерело фінансування приватного бізнесу в сучасному розумінні зародився в США в середині 50-х років. Термін «ризиковий капітал» (від англ. Venture capital) вже міцно увійшов у сучасну ділову практику, а саме явище набуло в розвинених країнах значних масштабів і отримало техніко-організаційне оформлення. Венчурного капіталу властива подвійна природа: з одного боку, це ризик і спроба виграти на нові досягнення, а з іншого - прагнення не втратити, а приростити капітал. Маючи свою частку у спільній справі, венчурний капіталіст розділить і ризик. Якщо компанія досягне успіху, частина прибутків дістанеться йому. З огляду на високий ступінь ризику, він, як правило, проявить інтерес до справи тільки тоді, коли побачить для себе шанс отримати високу віддачу від своїх інвестицій. У подібних випадках 80% річних або більше - далеко не рідкість. Для порівняння, власники звичайних акцій з набагато меншим ступенем ризику отримують річний дохід лише в розмірі 10-15%.

Якщо ж говорити про банки, які теж могли б позичити гроші, то вони візьмуть участь у справі, тільки якщо Ризик мінімальний, а, отже, дохід буде набагато нижче того, на якого чекає венчурний капіталіст. Логіка тут проста: чим більше ризик, тим вище очікуваний Дохід. Тому назва «венчурний капітал», тобто «Ризиковий капітал», найбільшою мірою відповідає суті справи. Існують різні підходи до визначення цього поняття. Перші ідеологи венчурного капіталу - американські економісти Ж. У. Фенн, К Лайанг, С. Прауз, П. Джонсон - визначили венчурний капітал як фінансування акціонерного капіталу інноваційних підприємств малого бізнесу, що мають значний потенціал росту на стадії їх створення і реалізації продукції, у сукупності з консультаційною підтримкою і високим ступенем залученості в процес прийняття рішень. Найбільш авторитетна професійна організація учасників процесу венчурного інвестування - Європейська асоціація венчурного інвестування (European Venture Capital Association - EVCA) - пропонує наступне визначення поняття «венчурний капітал»: «Акціонерний капітал, що надається професійними фірмами, які інвестують з одночасним управлінням в демонструють значний потенціал росту приватні підприємства в їх початковому розвитку, розширення і трансформації ». Венчурний капітал можна визначити як капітал, вкладений спеціалізованими фірмами, які інвестують і одночасно беруть участь в управлінні молодими компаніями, чиї цінні папери не котируються на фондовому ринку. Метою є високий дохід від інвестицій. Венчурні інноваційні підприємства невеликого, як правило, розміру зайняті розробкою наукових ідей і перетворенням їх у нові технології і продукти. Цим вони відрізняються від звичайних малих підприємств. Основна сфера розповсюдження венчурної діяльності - новітні зростають такі наукомісткі галузі: електроніка, програмне забезпечення ЕОМ, лазерна технологія, робототехніка.

Для розвитку венчурної інноваційної діяльності необхідна наявність двох основних умов: наявність венчурного фінансування і вибір правильної організаційної форми венчурної діяльності. Основним способом фінансування розробки і впровадження інновацій поступово має стати венчурне інвестування, оскільки централізоване фінансування, на яке раніше спирався цей сектор економіки, в умовах ринкової економіки втрачає свої позиції. Венчурне інвестування, в загальних рисах що є інвестування в акціонерний капітал підприємства з одночасною участю в управлінні ним, - відносно нове для Росії поняття, яке прийшло до нас із Заходу. Вітчизняна індустрія венчурного капіталу в даний час знаходиться на початковій стадії свого розвитку. Венчурне інвестування в Росії стикається у своєму розвитку з цілою низкою проблем: це і відсутність законодавчого забезпечення такого роду діяльності, і неотлаженность механізму інвестування, і високий ризик, з яким пов'язане інвестування розробки інновацій, і багато іншого. А тим часом це дуже вигідний, перспективний і швидко зростаючий бізнес. Наприклад, за перші вісім років після старту обсяг венчурного капіталу у Великобританії збільшився в 300 разів. Досвід розвинутих країн у періоди промислового спаду, що стикалися з проблемами, аналогічними нинішнім вітчизняним, свідчить, що венчурні фонди можуть служити одним з ефективних засобів подолання дефіциту і дорожнечі інвестиційних ресурсів.

Сьогодні венчурні фонди інвестують в економіку Західної Європи більше 6 млрд дол на рік. Ризиковий бізнес аж ніяк не випадково отримав свою назву. Його відрізняє нестійкість, ненадійність положення. «Смертність» ризикових організацій дуже висока. І лише одиниці перетворилися у великих продуцентів високих технологій, подібно до «Ксерокс», «Інтел», «Еппл комп'ютер» та ін Однак віддача, що залишилися «в живих» фірм настільки велика як з точки зору прибутку, так і з точки зору вдосконалення виробництва, що робить таку практику доцільною. Явна результативність виведення дослідників і розробників-новаторів з-під адміністративного контролю спонукала великі корпорації практикувати створення незалежних дослідних підрозділів (лабораторій, інститутів, філій) усередині своєї організаційної структури (так звані внутрішні венчури). Такі підрозділи часто мають статус дочірньої компанії. Вони очолюються фахівцями - ініціаторами перспективних розробок, авторами науково-технічної ідеї. Підбираючи колектив дослідників на власний розсуд, ініціатори отримують повну самостійність у виборі напрямку дослідження, організації роботи, витрачання фінансових ресурсів. Таким чином, корпорація йде на ризик при організації внутрішнього венчура, розраховуючи на комерційний успіх новаторської ідеї. Ризикова форма підприємництва (як у вигляді зовнішніх, так і внутрішніх венчурів) передбачає у разі успішної розробки та отримання прибутку пайову участь розробника в прибутках. Творчість і ризик ініціатора отримує значну матеріальну винагороду. Іноді розміри прибутку розробника дають можливість організації власної справи і перетворюються в активний підприємницький капітал, розробник може розрахуватися за наданий кредит і на базі свого винаходу почати самостійне справу. Слід відзначити також ряд макроекономічних результатів від організації ризикового бізнесу. Перш за все, прокладаючи шляхи в нових технологіях і продуктах, опробіруя їх економічну ефективність, цей вид підприємництва фактично дає можливість знаходити нові напрями і впливати на науково-технічний прогрес. Значимість ризикових підприємств і в тому, що вони стимулюють конкуренцію, підштовхуючи великі фірми до інноваційної активності. Рисковый бизнес оказывает влияние на частное предпринимательство как на способ хозяйствования. Возникают новые представления о ценности и деловой этике, новые модели культуры производства и организации. Возрождается значение личной инициативы, творчества, гибкости в принятии деловых решений. Особое значение приобретает мотивация такого предпринимательства на начальных стадиях, не связанная жестко с краткосрочной прибылью, что важно при разработке идей, не дающих быструю прибыль. Уходит в прошлое система принятия из центра всех предпринимательских решений. Растущее значение новых продуктов и скорости их обновления, а также необходимости быстрой реакции на изменение рыночной ситуации совершенно меняют стиль и методы управления производством. Венчурный капитал раскладывается на три фундаментальные оси, без которых существования данной экономической категории не может быть вообще. Конкретно имеется в виду: рисковая среда приложения; висока норма прибутковості; власне процес венчурного інвестування. Важливо зауважити, що всі ці три осі залишаються непорушними незалежно від країни програми, але обирається підходу в оцінці категорії «венчурний капітал». В умовах перехідного періоду в Росії, коли жорсткі умови конкуренції та ймовірність розорення підприємств змушує впроваджувати нові технології, продукти, способи організації та управління виробництвом, необхідно застосовувати більш ефективні форми освоєння інновацій. Одним з таких варіантів виступає венчурний капітал (рис. 2.1).



При цьому підході підприємство випускає інноваційну продукцію на замовлення, тим самим мінімізуючи ризики розробки і досвідченого впровадження, інвестор отримує достовірну інформацію про ідею, а інноватор - необхідні кошти у вигляді частини доходів. Таким чином, венчурний капітал як економічна категорія виражає відносини з узгодження й реалізації суперечливих інтересів інвесторів і інноваторів в процесі визнання і оцінки інтелектуальної власності на інновації, довгострокового інвестування коштів у створення та розвиток інноваційного підприємства, гарантування інвестицій та попередження ризиків, взаємовигідного розподілу доходів від реалізації інновацій.