Інноваційний менеджмент (2004)

12.2. Вихід на ринок технологій як результат інноваційної діяльності

Результати інноваційної діяльності на внутрішньому і зовнішньому ринках можуть бути представлені шляхом передачі науково-технічних знань і досвіду для надання науково-технічних послуг, нових технологій. Розглянемо деякі аспекти, пов'язані з виходом на ліцензійний ринок.

Передача технологій може відбуватися як в межах однієї країни, так і на міжнародному рівні.

Ліцензійна торгівля - основна форма міжнародної торгівлі. Вона охоплює угоди з ноу-хау, з патентами на винаходи. Крім того, можливі ліцензії на передачу прав використання патентів без відповідного ноу-хау.

Один із чинників швидкого розвитку ліцензійної торгівлі - висока прибутковість ліцензійних операцій. Це пояснюється і тим, що вони менш ризиковані в порівнянні з прямим інвестуванням.

Організаційні форми і практика продажу ліцензій на зовнішньому ринку можуть бути різні. Так, промислові фірми для здійснення операцій з продажу ліцензій створюють ліцензійні (патентні) відділи, відділення закордонного ліцензування та дочірні компанії по закордонному ліцензуванню. У великих компаніях, які виконують у великому обсязі науково-дослідні роботи та патентами свої винаходи, утворюються ліцензійні відділи (сектори) , що виконують такі функції:

вивчення торгівлі патентами і ліцензіями;

збір і надання інформації технічним службам, виробничим відділенням та відділам, економічним службам;

виявлення фірм, що виявляють інтерес до придбання ліцензій;

забезпечення патентної охорони результатів наукових досліджень і технічних досягнень своєї фірми;

. проведення операцій з купівлі-продажу патентів і ліцензій.

Працівники ліцензійного відділу виїжджають на підприємства ліцензіата і вивчають його можливості з організації випуску ліцензованої продукції; визначають на місці потреби ліцензіата в сировині, матеріалах, обладнанні, кваліфікованій робочій силі; перевіряють стан підприємств, методи роботи, якість продукції, що випускається.

Ліцензійні відділи можуть бути вбудованими та самостійними. Вбудовані відділи (сектори) входять звичайно в юридичну службу (відділ), технічну службу (відділ) або в загальноекономічну службу (відділ). Самостійний ліцензійний відділ знаходиться у веденні одного з членів вищого керівництва фірми (президента, генерального директора, помічника президента). Самостійні відділи можуть бути централізованими і децентралізовані.

Відділення закордонного ліцензування створюються, як правило, у великих фірмах або компаніях. На відміну від відділів відділення мають господарську самостійність. Політику в сфері ліцензування розробляє керівництво фірми (Президент, віце-президент, правління директорів), а також керівництво дочірніх фірм і відділень по експортних операціях.

Основна функція дочірніх компаній по закордонному ліцензуванню полягає у здійсненні операцій з продажу ліцензій.

Спеціалізовані фірми, що здійснюють науково-дослідну діяльність як комерційну, займаються скупкою патентів і ідей, їх доопрацюванням і розробкою і виступають на ринку з широким асортиментом науково-технічних знань, що мають різну ступінь готовності для безпосереднього промислового застосування.

Посередниками у торгівлі патентами і ліцензіями виступають ліцензійні, чи патентні, агенти (брокери). Їх послугами користуються індивідуальні патентовласника, дрібні та середні фірми, а також великі фірми, які не здійснюють у великих масштабах науково-дослідні роботи.

Відносини між продавцем (ліцензіатором) або покупцем ліцензій (ліцензіатом), з одного боку, і агентом - з іншого, регулюються на основі ліцензійної агентської угоди.

У міжнародній торгівлі широко поширені ліцензійні угоди, які передбачають комплексну передачу одного або декількох патентів і пов'язаного з ними ноу-хау. Можливі безпатентні винаходи та ноу-хау.

Ліцензійні угоди, крім передачі технічних знань, можуть передбачати надання ліцензіатором інжинірингових послуг з організації ліцензійного виробництва, постачання устаткування і т.п. Ліцензійні угоди відбивають цілий комплекс взаємин, пов'язаних з організацією виробництва ліцензованої продукції або з використанням ліцензується процесу. Крім науково-технічних аспектів комплекс символізує фінансові відносини, виробничі відносини з реалізації продукції та ін

Типові ліцензійні угоди розробляються різними організаціями (комісіями ООН, галузевими асоціаціями промислових фірм та ін.) Типовими є угоди, які надають ліцензіату право на запатентований винахід чи технологічний процес разом з технічними знаннями, досвідом, ноу-хау, а також з правом використання товарного знаку.

У якості відшкодування за використання предмета угоди ліцензіат сплачує певну винагороду. Розрізняють:

ліцензійні винагороди, розмір яких визначають на основі фактичного економічного результату використання ліцензії (це можуть бути періодичні процентні відносини, участь у прибутках);

ліцензійні винагороди, розмір яких безпосередньо не пов'язаний з фактичним використанням ліцензій, а заздалегідь встановлюється і вказується в договорі з урахуванням можливого економічного ефекту та очікуваних прибутків ліцензіата на основі використання ліцензії (початковий платіж готівкою; паушальний платіж; передача цінних паперів ліцензіата; передача зустрічної технічної документації ).

Періодичні процентні відносини або поточні відносини (роялті) встановлюються у вигляді певних фіксованих ставок (у відсотках) і виплачуються ліцензіатом через певні проміжки часу (щорічно, щоквартально, щомісячно або до певної дати).

Принципи розрахунку процентних відносин наступні:

з вартості виробленої за ліцензією продукції;

із суми продажу ліцензованої продукції;

з одиниці випускаються чи реалізованих виробів у вигляді відсотка до ціни або собівартості;

на спеціально обумовленої базі (наприклад, з встановленої потужності запатентованого обладнання, з обсягу переробленої по запатентованому способу сировини тощо). Ставки поточних відрахувань диференційовані залежно від виду ліцензії, строку дії угоди, обсягу виробництва ліцензованої продукції, її реалізаційних цін, експортних або внутрішніх продажів.

У ліцензійну угоду включається застереження про мінімальну суму винагороди, яка в будь-якому випадку повинна бути виплачена ліцензіатом. Рівень ставок поточних відрахувань у сучасній практиці коливається від 2 до 10%. Найчастіше зустрічаються ставки в 3-5%.

Твердо зафіксована в угоді сума ліцензійної винагороди називається паушальний платежем. Цей платіж встановлюється в наступних випадках:

при передачі ліцензії разом з постачанням обладнання (ця угода носить одноразовий характер, що вимагає одночасного визначення її вартості);

при продажу ліцензії на базі секрету виробництва (як гарантія від збитків в разі його розголошення);

коли в країні ліцензіата є труднощі щодо переказу прибутків та ін

Паушальний платіж може проводитися в разовому порядку і в розстрочку (наприклад, 50% - після підписання угоди; 40% - після поставки обладнання і передачі технічної документації; 10% - після пуску обладнання).

Початковий платіж готівкою передбачає оплату ліцензіатом встановленої в угоді суми у вигляді одноразового внеску або частинами протягом встановленого в угоді терміну або за виконання певних умов.

В даний час намітилася тенденція до скорочення терміну дії ліцензійних угод, що пов'язане з швидким моральним старінням машин і устаткування і державним регулюванням ліцензійних угод у багатьох промислово розвинених країнах, що не допускають тривалих термінів їх дії. Найбільш поширені угоди з терміном дії 5-10 років.

Результати інноваційної діяльності, що є об'єктом ліцензійних угод і неліцензійного продажу ноу-хау, - специфічний товар світового ринку.

Такий товар, як технологія, потрібно розглядати з урахуванням:

споживчої вартості;

праці по створенню;

процесу споживання технологічних знань. Технологічні знання є нематеріальним продуктом,

його корисність не визначається формою матеріального носія (технічна документація, досвід і т.п.). Вона полягає у створенні умов для підвищення ефективності виробництва, випуску нових видів продукції і прискорення її реалізації.

Кожне нове технічне рішення, що відноситься до виробництва, є унікальним і неповторним, тому кожний окремий технологічний товар не можна безпосередньо зв'язувати з іншим товаром, хоча останній може ставитися до тієї ж галузі виробництва. Порівнювати технології можна тільки через корисний ефект від їх використання.

Витрати праці на виробництво нематеріального продукту відрізняються від витрат праці на виробництво матеріальних носіїв знань. Насамперед праця по створенню нової технології як один із видів наукової праці носить творчий характер. Витрати праці по створенню технології відрізняються від витрат праці по її безпосередньому впровадженню у виробництво. Останні включають роботи з проектування та будівництва підприємств, навчання персоналу, організацію і керування та ін

Специфіка споживчої вартості і праці по створенню технології обумовлює особливості споживання цього товару. Технологічні знання використовуються у виробничому процесі, однак характер їх споживання обумовлює те, що праця по створенню технологічних знань не переноситься на продукт підприємства, що створюється за допомогою цих знань.

На використання технології впливають:

темпи старіння технології і заміни її новою, більш сучасною;

швидкість поширення даних технологій, що обумовлює зникнення додаткового прибутку ліцензіата.

Все викладене вище впливає на формування цін на ліцензії, ноу-хау. Особливості формування цін на ліцензії (ноу-хау) полягають у наступному:

ціна не визначається витратами праці на створення технології;

граничним значенням ціни ліцензії і ноу-хау є сума додаткового прибутку, отриманої ліцензіатом за період споживання технології;

фактична ціна ліцензії (ноу-хау) складає частину додаткового прибутку, отриманої всіма ліцензіатами;

ціна ліцензії (ноу-хау) є монопольною ціною;

ціна складається з щорічних відрахувань від доходу ліцензіата протягом періоду дії угоди, тобто з роялті.

Інформація про фактичного прибутку ліцензіата у зв'язку з використанням цієї ліцензії або ноу-хау становить комерційну таємницю. Найбільш поширений розрахунок роялті у відсотках від вартості продажу ліцензійної продукції:

Виробничий ризик пов'язаний з тим, що підприємство ліцензіата НЕ



реалізує тих показників, які плануються у відповідності з цією ліцензією або «ноу-хау». Імовірність виробничого ризику залежить від ступеня розробленості нової технології.

Комерційний ризик при придбанні ліцензії і ноу-хау виникає внаслідок того, що ліцензіат не завжди може реалізувати зроблену продукцію і, отже, не обов'язково одержить розрахункову суму додаткового прибутку.

Базою міжнародної торгівлі ліцензіями і ноу-хау є патентна діяльність країн - експортерів технології. Провідна роль в патентування винаходів належить промислово розвиненим країнам. Перше місце по числу заявок на патенти і виданих патентів займає Японія, друге - США.

Промислово розвинені країни є привабливим ринком технологій.

Число і розподіл патентних заявок, поданих у зарубіжних

Одним з важливих показників якості науково-технічних розробок є їх експортна конкурентоспроможність, яка визначається наступним чином:



країнах, свідчить про перспективних ринках для експортерів технологій.

Наявність значної різниці між числом зарубіжних заявок національних фірм і заявок, поданих всередині країни, свідчить про відставання рівня науково-технічних рішень в даній країні. А це виключає закордонне патентування частини національних винаходів.

Показником конкурентоспроможності науково-технічних розробок є ступінь охоплення НДДКР галузей промисловості.

Таким чином, ефективність інноваційної діяльності визначається також конкурентоспроможністю технічних розробок.