Інноваційний менеджмент (2015)

Взаємозв'язок інновацій

Поняття технопарку і технополіса



Інноваційна діяльність не являється тільки науковою чи винахідницькою, правда обізнаність в кожній з цих областей дуже важливе для інноваційних менеджерів.

Якщо технологія компанії є стабільною (мал. 1), високий рівень потреби в запровадженні технічних інновацій проявляє себе в області, де виникає попит і розвиток виробництва і області зрілості, насичення ринку (мал. 2 і 3).


Якщо присутня плідна (незмінна) технологія (мал. 2), потреба в впровадженні інновацій мінімальна, оскільки забезпечення попиту задовольняється модернізацією продуктів господарювання (П1, П2, П3), чи освоєнням нової продукції, без потреби в істотних змінах початкового технологічного процесу виробництва.

Якщо технологія компанії мінлива (мал. 3), підтримати нормальний попит можливо тільки з впровадженням інновацій на кожній стадії (від новітніх технологій і початкових стадій виробництва до виходу на ринок).

Згідно з принципом мінливих технологій (Т1, Т2, Т3) ведуть роботу компанії, які знаходиться в зв’язку з технологічно активними галузями – електронікою, хімічною промисловістю, фармацевтичним виробництвом.



Для стимулювання малих інноваційних підприємств розвинуті країни впроваджують технопарки і технополіси. Технополіси представляють собою комплекси ВУЗів, конструкторських бюро, та компаній, що займаються впровадженням інновацій. Найвідомішим технополісом являється «Силіконова долина» в США.