Методи управління (2003)

Вправи для аналізу подій життя (2 частина)

Медитація

Під медитацією мається на увазі особливий стан свідомості (це форма самогіпнозу) з нав'язливою фіксацією однієї якої-небудь думки або образу (мимовільна медитація) або самостійне зосередження, міркування про що-небудь з повним відключенням від усього стороннього (довільна медитація). мимовільна медитація може, приміром, виникнути у людини при тривалому звучанні "в голові" нав'язливою мелодії.

Медитація (довільна) - це психотехніка, притаманна культур Сходу і Заходу. Традиційно медитація була однією із ступенів у процесі духовного розвитку, самореалізації, вдосконалення. вона сприяє розкриттю закладених потенцій. Умовно процес медитації можна розбити на 5 етапів [6].

Концентрація. Людина внутрішньо розслабляється і зосереджується на чому-небудь. Об'єкт зосередження може бути будь-яким: рух, спокій і т. д. Використовується концентрація на диханні, на дії (що виробляють сьогодні і зараз).

Медитація, в основі якої лежить тривалий зосередження. Вона передбачає активну роботу свідомості, підсвідомості.

Зміст. На цьому етапі відбувається перемикання з логічного мислення на інтуїтивне творче. Цим досягається відключення думок, що займають людини з ранку до вечора.

Єднання. Відбувається активізація уяви. Фантазії, що наповнюють медитує, призводять до того, що світ внутрішній стає реальним, як світ зовнішній.

Просвітлення. Стан свідомості людини дозволяє отримувати інформацію якісно абсолютно нову, її називають одкровенням.

Медитація - це величезний пласт культури, їй присвячено багато досліджень, написано томи книг.

Вплив медитації позначається на фізичному (біологічному) рівні, емоційної, психічної сферах, духовного життя, на лікуванні від страшних захворювань. Проте справжньою медитацією треба займатися з наставником, вона вимагає часу, якого зазвичай немає. Стан людини при медитації можна отримати при вищих щаблях звичайної аутогенной тренування.

Техніка медитації є оздоровчий, профілактичний і відновлювальний методи. На практиці використовуються спрощені техніки медитації, варіанти яких ми наводимо з популярного підручника [27].

Медитація 1

Сядьте зручно. Закрийте очі, покладіть руки на коліна і поверніть долонями догори. Зосередьте увагу на животі, спрямовуючи туди своє дихання. Відчуваєте, як при вдиху живіт роздувається, а при видиху стискається? Не форсуйте природний ритм дихання. Після видиху зробіть паузу, чекайте, поки дихання не відновиться. Найголовніше, щоб з кожним циклом ваше дихання під постійним контролем уваги поверталося в живіт. Робіть це протягом хвилини.

Медитація 2

Потримайте руки на вазі, звернувши їх від себе на відстань близько 10 сантиметрів і повернув долонями один до одного. З кожним подихом уявіть собі, що вдих входить у ваш живіт, а видих іде вниз по руках в кисті. Продовжуйте "дихання" у напрямку кистей протягом 2-3 хвилин.

Медитація 3

Для локального зосередження на найбільш стомлених пальцях уявіть собі, що видих покидає ваше тіло саме через них. Через 1-2 хвилини уявіть, що разом з диханням між пальцями однієї і іншої руки туди і сюди йде пучок світла та енергії. "Пограйте" з цим пучком, поекспериментуйте з ним, наближаючи і розводячи долоні, але не допускаючи їхнього зіткнення.

Медитація 4

Тримайте руки на невеликій відстані від грудей долонями назовні і "дихайте" через них, як у медитації 2, протягом 2 хвилин. Уявіть, що ви стоїте поруч із палаючим багаттям, вдихніть тепле повітря і направляйте частку вогню в руки. Відчуваєте, як швидко їм стає гаряче?

Медитація 5

Одна з найкращих для боротьби з втомою рук. "Дихайте" через них, як у медитації 2, протягом 2 хвилин. Потім відкрийте очі і дивіться на кисті рук, не відриваючи погляду. Одночасно протягом 2-3 хвилин повторюйте про себе твердження: "Це я". Спочатку в свідомість будуть лізти інші думки й образи, але в міру досвіду ви навчитеся швидко зосереджуватися на руках.

Медитація 6

Ця динамічна медитація застосовується при втомі і болючості будь-якій частині тіла. "Дихайте" через руки, як у медитації 2. Потім приєднайте до ритму дихання рух руками до стомленою частини тіла. При кожному вдиху торкайтеся її руками, при видиху - забирайте їх. Через кілька хвилин втома зникне.

Методи психічної захисту

Психічна захист є вроджене, природне і необхідне явище у психіці людини. Один чоловік вона сильна, в іншого - слабка. Кожен повинен знати ступінь своєї психологічної стійкості. Психічна захист (ПЗ) служить як би кордоном між свідомістю та несвідомими [13].

Прорив такого захисту може скінчитися божевіллям. Однак, як відомо, ця межа буває проникна. Тут спрацьовує або пасивна самозахист організму, як вроджена програма, установка (про неї можна прочитати в роботі [13]), або активна. Активна психічна захист відноситься до предмету нашого навчального посібника. Ми наводимо методи і прийоми активної ПЗ в систематизованому професором В. А. Іванченко [27] вигляді (рис. 11).



Прокоментуємо окремі прийоми і методи.

"Профілактика стресу радістю". Радість - один із ефективних ліків. Рухові емоційні відчуття реалізуються через м'язово-суглобову чуттєвість. Це дає чуттєву і м'язову форми.

Ідейно-вольова налаштованість дозволяє людині створити бар'єр на шляху стресу. Це є результатом його власних переконань, внутрішньої культури, роботи над собою.

Самоактівізація включає: самопоощреніе (скінчив справу - йди розважайся); самонаказаніе (не зробив належного, допустив слабкість - відмовся від задоволення, виконай неприємну роботу); самостімуляциі (це мені важливо для життя, фірми ...); самообязательство (розумовий і письмове) .

Самовладання має на увазі: самоконтроль, самоперевірку і самооцінку зробленого.

Самовоздержаніе включає: самообмеження (не роби цього !..); самоотказ (не маю права на слабкість!).

Комбіновані методи ПЗ включають: аутогенне тренування, медитації та ін

Захист від психічного нападу

Здається, ви вже маєте масу об'єктивних фактів цього явища. Шамани, чаклуни ит.п. - Це часто люди досить безграмотні, але оволоділи методами впливу на людей. Людина сприймає навколишній світ через інтелектуальні, емоційні і "енергетичні" відчуття. Їх сприйняття конкретною людиною позначається на його загальних тонусі. Людина перебуває ніби в трьох оболонках (ментальної, вітальної та ефірної).

Найближче розташована ментальна (інтелектуальна) сфера, далі вітальних (емоційна), а за нею "енергетична". При психічному нападі вони впливають на ці сфери, знижується загальний тонус організму - з'являється слабість, виникає занепад сил. При особливої чутливості людина відчуває холод і неприємні відчуття в сонячному сплетенні (відчуття похолодання), "стиснення" серця, відчуття грудки в горлі. Це триває до двох днів. Далі, якщо психічна стійкість людини висока або, як не дивно, він не вірить у всіх цих чаклунів, то все проходить. Але той, хто усвідомлює психічний напад (спрацьовує патологічна роль віри і уяви), той створює "негативну домінанту" (вогнище збудження) у власній свідомості на ментальному, емоційному та енергетичному рівнях.

У зв'язку з цим говорять про енергетичну, вітальної та ментальному нападах. Перші бізнес план розрахунками 2016 скачати характеризуються зниженням енергії (тонусу) організму. Другі (притаманне емоційним людям) призводять до поганих думок, депресії. Треті позначаються на людях, які живуть інтелектом.

Утворилася домінанта в мозку створює осередок збудження, може призвести до психосоматичних захворювань.

Фахівці рекомендують два варіанти ПЗ:

1. Зміна об'єкта сприйняття. Концентратівная і медитативна захист. Суть методу в переключенні уваги і концентрації його на будь-якому виді діяльності (відвідування приятелів, ресторану і т. п.), а також у посиленні віри в захист.

Концентратівная захист використовується людьми, схильними до зосередження думки, уваги на об'єктах, що "охороняють" їх (талісман, хресті і т. п.).

Для людей медитативного складу (схильних до переживання, філософствування) легко підняти знижений тонус холодним або контрастним душем, танцем або порушити себе, пожувавши стручковий перець. Рекомендують перцевий випити кави (1 чайна ложка цукру і 1 / 5 ложки перцевою порошку).

2. Зміна суб'єкта сприйняття. Цей метод захисту застосовують віруючі в Бога (цей захист дає християнське спасіння душі). Хто вірує вірить, що Бог не допустить поганого. Цей метод можуть використовувати люди, котрі володіють особливими психо-корекціями [6].

Психофізіологічні технології

Психофізіологічна технологія дозволяє людині:

змінювати ті або інші особисті якості, здійснивши самопрограмування;

блокувати себе від накопичення негативних емоцій;

ефективно використовувати внутрішні ресурси;

мотивувати себе на досягнення довгострокових цілей;

здійснювати "погляд" з майбутнього і т.д;

Ці технології розроблені та успішно застосовуються в психотерапевтичної практиці, як комунікативні технології

[17-20, 49-51] і можуть бути застосовані в самоменеджменту. Наведемо приклади:

1. Перейти з асоційованого стану в дисоційованому.

Асоційоване стан (АС) проявляється в кінестетичний (чуттєвому) сприйнятті, це своєрідний погляд "всередині себе" з відповідною аналогової у відповідь реакцією. Дисоційованому стан (ОС) уособлює візуальне сприйняття, "погляд з боку".

Припустимо, що ви при спілкуванні з кимось із співробітників фірми починаєте дратуватися і виходити з себе, а вашим бажанням є спокійне спілкування.

1-й крок. Спочатку вам необхідно представити ситуацію спілкування в роздратування стані з співробітником з боку. Ймовірно, що навіть реалізація першого кроку психотехнології значно змінить вашу поведінку під час спілкування в майбутньому, оскільки багато хто не знає, наскільки вони стають неприємні оточуючим в роздратований стан. Отже, необхідно побачити себе роздратованим з боку і описати побачене ...

2-й крок. Другий крок психотехнології передбачає подальше перемикання з асоційованого в дисоційованому стан (так звана подвійна дисоціація). Вам необхідно представити ще одного співробітника фірми, який бачить ваше спілкування в роздратований стан. Опишіть словами, що ви при цьому відчуваєте.

3-й крок. А тепер уявіть себе в роздратований стан при спілкуванні очима співробітника, який дивиться на це з глядацького залу театру. Ви при цьому знаходитесь на сцені, граючи роль "уявного хворого" в комедії Мольєра. Якщо ви пропустите кілька разів дану психотехнології через себе, то в подальшому спілкуванні з працівниками фірми підсвідомість буде перемикати ваше сприйняття в дисоційованому стан. Це дозволить зберігати спокій при конфліктах (ми вже розглядали техніку "ключа").

2. "Рефреймінг" Новий Я "(технологія зміни внутрен -

нього світу індивідуума).

Ця технологія використовується для самопрограмування, якщо якийсь стереотип поведінки вам неприємний і ви бажаєте його позбутися, розвиваючи при цьому нові позитивні якості.

Психотехнологія "рефреймінг" Новий Я "не призводить до швидких змін, але зміна обов'язково відбудеться згодом, непомітно для самої людини. Проте зміни будуть відбуватися тільки в тому випадку, якщо ви будете впевнені в тому, що це може статися.

Як здійснюється "рефреймінг" Новий Я "?

1-й крок. Складіть на одній половині листа список тих якостей, від яких ви хотіли б позбутися. Чим менше якостей ви включіть в цей список, тим надійніше зміни. Бажано, щоб із самого початку було не більше 3-5 якостей.

На другій половині листа напишіть позитивні риси характеру або поведінкові стереотипи, які ви хотіли б придбати.

2-й крок. Пригадайте різні ситуації, коли ви виявляли кожне з зазначених негативних якостей. У той момент, коли спогад стане досить чітким, перейдіть в дисоційованому стан (подивіться на себе зі сторони). Свою поведінку необхідно побачити дуже яскраво, у всіх подробицях, так, щоб стало неприємно на це дивитися. Досягніть в уяві того, щоб ваш образ з явно вираженими вадами викликав у вас почуття відторгнення (отримати зображення у вигляді шаржу). Цей кінестетичний відгук необхідно закріпити кінестетичним "якорем", стиском лівого кулака руки. Чим більше відторгнення викликає у вас образ, тим сильніше стискається лівий кулак руки.

3-й крок. Вам необхідно представити в дисоційованому стані ті позитивні якості, якими ви хотіли б мати. Вам необхідно дуже яскраво представити себе з розвиненими позитивними якостями і потім перемкнутися з дисоційованому стану в асоційоване. Ви повинні відчути всі ці життєві ситуації в асоційоване стані настільки яскраво, щоб з'явився такий кінестетичний відповідь, яку ви зазнали б, якщо б були насправді людиною, що володіє позитивними якостями. Ви повинні відчути це так, щоб ваше тіло відчуло радість, легкість, свободу поведінки. , Що з'явився позитивний кінестетичний відповідь необхідно закріпити "якорем", стиском правого кулака руки.

4-й крок. Вам необхідно представити себе в дисоційованому стані у вигляді двох образів, розташованих поряд: негативний образ - у вигляді "шаржу" на себе - і позитивний образ, до якого ви прагнете. Ви уявляєте, що ці два образи починають наближатися один до одного і одночасно з цим ви наближаєте один до одного ліву та праву руки. У той момент, коли негативний і позитивний образи підходять один до одного впритул, тиснуть один одному руки, обіймаються, схрестіть пальці лівої і правої рук. Ви уявляєте, як образи зливаються в одне ціле (і негативний, і позитивний образи - це ви, одне ціле), і це супроводжується перехрещенням пальців рук і сильним їх стиском. Таким чином ви домагаєтеся перехреста "якорів", що забезпечує екологічність реалізації психотехнології. Образ, отриманий після злиття (синтезований образ), що містить позитивні і негативні якості, через руки ви пропускаєте в себе, наповнюючи синтезованим "Новим Я" оболонку свого тіла.

Таким чином, в "рефреймінг" Новий Я "ви спочатку де-програмуєте себе від негативних якостей, а потім створюєте власну мініпрограми на позитивні зміни в асоційоване стані.

Перекрест "якорів" надає можливість права вибору. Адже кожна негативна риса в певних умовах може бути корисна організму при виконанні захисної функції. Тому усунення можливості проявити будь-коли той чи інший недолік може виявитися більш шкідливою, ніж прояви негативного якості.

Метод самогіпнозу

Сучасний самогіпноз відомий під різними назвами: візуалізація, кероване уяву, цільове розслаблення, самонавіювання. Він використовується для розвитку своїх фізичних, емоційних і творчих здібностей. Існують різні підходи до гіпнозу, методики наведення трансу і його використання [9, 29]. Ми його характеризує як потужний засіб самоорганізації, саморегулювання, самовиховання, самоперестройкі і зміни своїх якісних характеристик. В цілому це метод самоврядування, придуманий природою, який варто вивчити і використовувати у своїй діяльності.