Стратегічний кадровий менеджмент (2005)

11.1 Концептуальна модель кадрової стратегії

Сутність кадрової стратегії та взаємозв'язок її елементів з політикою можна представити у вигляді взаємозв'язку основних понять теорії стратегічного управління (рис. 11.1).

Узагальнюючи дані, наведені в розділах 1, 2, можна дати такі визначення кадрової стратегії:

засіб кадрової політики з організації діяльності персоналу для досягнення стратегічних цілей;

визначення перспективних напрямів і траєкторії формування, підготовки, розстановки та раціонального використання висококваліфікованих кадрів;

відокремилися функція управління, яка визначає форми, технології, методи, способи, прийоми кадрової діяльності персоналу;

динамічна модель доцільною кадрової діяльності людей, що враховує вплив факторів зовнішнього і внутрішнього середовищ, рух організації в часі і просторі в певній системі координат.

Кадрова стратегія визначається метою організації (метою політичної діяльності) і впливає на зміни структури (цільової, організаційної, функціональної) кадрової служби та процесу її діяльності. Кадрова стратегія є ланкою в ланцюгу "принципи управління персоналом організації - цілі кад -



ровой діяльності (кадрової політики) - кадрової стратегії - методи - прийоми ". Це організуючий початок всіх методів, технологій, прийомів, що дозволяє досягти кадрових цілей за умови його відповідності об'єктивними законами. Кадрова стратегія базується на уявленнях про сутність кадрової діяльності, про її стан в минуле, сьогодення і прогнозованому майбутньому. Кадрову стратегію і людей пов'язує мета організації. Кадрова стратегія задається абстрактно заданою нормою (метою, програмою, проектом, планом, методом і т. п.). Під методом реалізації кадрової стратегії розуміють організацію прийомів і способів досягнення конкретної мети функціонування та розвитку системи кадрової діяльності. Метод може бути отриманий як результат узагальнення різноманіття опису кадрової діяльності, як результат абстрагування способів, проектів конкретній діяльності.

Кадрова стратегія презентація на тему бізнес план розробляється відповідно до вимог об'єктивних законів управління, правилами їх реалізації в практичній діяльності (принципами) і організовує, об'єднує способи діяльності людей по досягненні ними узгоджених цілей. Показано, що вона впливає на структурні та поведінкові взаємозв'язку підрозділів, працівників підприємства, організовує системну діяльність по досягненню кадрових цілей.

При цьому раціональна структура організації кадрової діяльності передбачає:

реальні взаємозв'язки між персоналом управління та їх діяльністю, що відображаються у схемах організаційних структур і посадових обов'язках;

кадрову політику і методи управління персоналом;

повноваження і функції персоналу на ієрархічних рівнях управління.

Виходячи з положень теорії організації [180], при створенні і вдосконаленні підприємств на стратегічному рівні (макрорівні) вивчають умови та передумови їх поведінки, загальну ефективність і можливості для досягнення цілей, досліджують варіанти оптимізації структури, прогнозують структуру персоналу організацій.

На тактичному рівні (мікрорівні) досліджують поведінку індивідуумів і груп, вплив базових та індивідуальних цінностей, професійної освіти, мотивації, особистих якостей на стратегічне та тактичне управління.

Кадрова стратегія є функцією засоби побудови і перетворення конкретних норм діяльності персоналу організації. Особливості самовизначення як чинника стратегічного управління кадрами будуть розглянуті в розділі 14.

Вивчивши взаємозв'язку категорій теорії в концептуальної моделі розробки кадрової стратегії, можна зробити висновки, що елементи цієї стратегії обгрунтовуються розрахунками та враховуються у взаємозв'язку. Стратеги всіх часів виділяли в стратегічному управлінні статичну і динамічну складові, центральною складовою частиною стратегії вважали людину, персонал організації, надавали великого значення формі (співвідношенню конкурентних характеристик персоналу) і головним системоутворюючим фактором називали мета діяльності. В процесі стратегічної діяльності вирішують проблеми, а тактичної - повсякденні завдання, що визначені стратегією. Однак сучасна теорія ще недостатня для забезпечення практики стратегічного управління кадрами, і, отже, виникає необхідність спеціальної стратегічної підготовки управлінців.