Стратегічний кадровий менеджмент (2005)

16.4 Інформаційно-психологічне управління (2 частина)

Ліве і праве півкулі працюють синхронно і однаково активно, як у звичайному стані. Однак при цьому зберігається певна зона мозку (зона рапорту), яка одержує команди гіпнотизера. У цьому стані людина може підписати контракт, занурити речі з власної квартири в таксі циганки. При цьому колеги по роботі і сусіди по будинку можуть не відзначити нічого дивного в зовнішньому поводженні людини (може бути непомітна загальмованість в рухах і "поволока" в очах). Більше того, отримавши в кінці "спілкування" команду, що "подарованих" речей у нього ніколи не було, прийшовши в нормальний стан, жертва буде запевняти вас в цьому. Описане, повторюємо, характерно для надчутливих людей, що знаходилися при цьому в станах стресу, емоційної пригніченості і т. п. Дослідники секретів психічного впливу на людину всій психотехніки наведення трансу "циганського" гіпнозу поділяють її на кілька важливих

етапів [125; 127]:

1) привернути увагу і увійти в контакт;

2) зафіксувати і утримувати увагу на будь-якому зовнішньому або внутрішньому об'єкті, явище, переживання і т. п.;

3) побудувати раппорт так, щоб розділити свідомість та підсвідомість клієнта, максимально звузивши поле активної уваги;

4) перевести свідомість в режим внутрішнього досвіду і внутрішніх відчуттів до появи медитативних ознак трансу;

5) зафіксувати і поглибити виникає транс;

6) кодувати і використовувати транс в потрібних гіпнотизера цілях;

7) провести постгіпнотіческое кодування на стирання ситуації.

Ознаки трансу як феномена психосоматичного розслаблення наступні:

загальне розслаблення м'язів, розширення зіниць;

фіксований погляд;

лицьова асиметрія, уповільнення мігательних рухів;

нерухомість пози, глибоке дихання, зниження частоти пульсу;

зниження реакції на сторонні подразники;

• збліднення або почервоніння окремих ділянок шкіри і т. п. Однак існують методики впливу на людину без видимого введення його в описане трансової стан. Їх часто у своїй терапевтичної практики використав американський лікар Мілтон Еріксон. Цей гіпноз зараз називають еріксоновим. Він складається з трьох основних етапів: приєднання, закріплення і керування.

Перед тим, як впливати на партнера, необхідно спочатку пристосуватися до його подиху, позі, темпу мови і мислення; з'ясувати і відобразити (відтворити) модальності внутрішніх процедур (стан людини в домінуючою у нього системі сприйняття: візуальної, аудіальний або чуттєвої, кінестетичний); використовувати фрази у розвитку думки партнера.

Потім здійснюється закріплення (синхронізація) процесу мислення за допомогою підтримки зручного для співрозмовника співвідношення мовлення і мовчання, підтвердження згоди з дійсно вагомими фактами і аргументами, що приводяться партнером.

І останній етап бізнес плани малого бізнесу готові з розрахунками - "ведення", коли для партнера створюється інша реальність (він переконує), зміною сприймається ним інформації. На цьому етапі можна поступово змінити позу, жести, міміку, темп мови і дихання партнера по комунікації; інспірувати перехід його в психофізіологічний стан, більш адекватне сприйняття; перевести партнера в іншу модальність сприйняття інформації. Тут реалізується програма зі зміною психофізіології партнера по комунікації.

Яскравий приклад використання цієї методики демонструють японські підприємці. Здійснивши етапи приєднання та закріплення, вони підвищили продуктивність праці, а потім на етапі "ведення" найкращим чином використовують людські ресурси. Вивчивши методику введення в транс, М. Еріксон, Д. Гріндера і Р. Бендлер розробили технологію нейролінгвістичного програмування (НЛП), назвавши її технологією ефективних комунікацій.

ВИСНОВКИ

Під методами стратегічного управління кадрами розуміють вироблення прийомів і способів впливу на персонал, що дозволяє забезпечити його системну діяльність з досягнення стратегічної мети організації. Прикладами найбільш ефективного використання методів стратегічного управління кадрами є формування організаційної (корпоративної) культури, що діє на персонал як організаційно стабілізуючий метод, а також комплекс інформаційно-психологічних методів.

В даний час наука про людину, про вплив на нього інформації випереджає моральну свідомість, що формується в соціумі. Це, з одного боку, зробило можливим проведення інформаційно-психологічних операцій проти людини, персоналу організації, громадян товариства з метою маніпуляції індивідуальним і суспільною свідомістю, а з іншого - призводить до необхідності законодавчого оформлення інформаційної безпеки людини.

Використання інформаційно-психологічних методів підпорядковане цілям панівної еліти. У цьому випадку, якщо цілі є аморальними по відношенню до суспільства, то і стратегічні засоби впливу також стають аморальними. Дійсно, Н. Макіовеллі мав рацію - мета визначає засоби. На сьогодні методи і технології інформаційно-психологічного впливу на персонал організації є стратегічно важливим засобом управління.

Ефективність організованого інформаційного впливу базується на природній здатності людини до навіювання. Навіювання - це вплив на свідомість і волю людини з метою вселити йому будь-які думки, переконання, почуття. Результатом навіювання є прищеплення необхідної кому-то програми, що визначає поведінку людини і систему прийнятих ним рішень. Як правило, навіювання використовується для вдосконалення психічної, емоційної і фізичної організації людини.

Навіювання, засноване на некритичному сприйнятті переданої інформації, одержується за рахунок використання засобів сугестії, дозволяє змінювати спонукання, активізувати установки, орієнтації, вчинки. Спільне використання навіювання з логічним переконанням надає йому інформаційно-інтелектуальне значення, формуючи емоційно-чуттєву сферу людини.

Навіювання як метод стратегічного управління визначається метою управління персоналом, що надає йому відповідну "забарвлення" - робить моральними та аморальним, поганим чи гарним.