Стратегічний кадровий менеджмент (2005)

Додаток 3

ЧИТАННЯ СХЕМ

Загальна стратегія читання схем така ж, як і при читанні звичайного тексту. Схема читається на формальному рівні поелементно зліва направо і зверху вниз.

Читання схеми являє собою непросте заняття. Для прочитання схеми необхідно зрозуміти її зміст на чотирьох рівнях, і, крім того, здійснити зіставлення змісту на одному рівні з утриманням на всіх інших (рис. 1).



До того ж схема завжди зображує тільки найістотніше, тільки те, на що цілеспрямовано звертається увага, але для збереження повноти подачі, що стоїть за схемою, потрібно мати на увазі й те, що мається на увазі, але не зображується безпосередньо. Тоді до здатності читання схеми на різних рівнях змістовності необхідно додати здатності до пошуку відсутньої знання у себе в свідомості і введення його в контекст змісту схеми.

Для пояснення і пояснення всього цього звернемося наприклад Припустимо, нам дана якась схема (рис. 2).

Почнемо її читання на різних рівнях змістовності.

Формальне читання схеми. Це читання відбувається на рівні впізнання у схемі стандартних для символів мови схематичних зображень (Яси) геометричних елементів і способів з'єднання їх між собою. Воно необхідне для того, щоб на підставі



особливостей геометричної побудови схеми більш точно зрозуміти її зміст.

Схема складається з двох різних за розміром частин. Одна частина обмежена з одного боку дужкою (рис. 2, 1), а з іншого - частиною замкнутої лінії (13), інша частина схеми замкнута і обмежена лінією (13). Всередині першої частини схеми знаходиться коло, яке через стрілку з'єднується з іншою частиною схеми. Всередині кола розташована складова фігура, що складається з трикутника і гуртка (3).

Розміри другій частині схеми і кількість різних компонентів більше. У свою чергу, ця частина схеми теж складається з двох частин, обидві вони обмежені овалами (5 і 14). Частина, обмежена овалом (5), примикає впритул до охоплює обидві частини лінії (13). Інша частина, обмежена овалом (14), ніде не примикає до охоплює лінії (13). Частини, обмежені овалами (5 і 14), з'єднані між собою стрілкою (12).

Частина структура бізнес плану підприємства, обмежена овалом (5), складається з трьох гуртків (одного великого - 6 і двох маленьких - 7 і 8). Маленькі гуртки з'єднані з великим колом лініями (9, 10). Маленькі гуртки між собою не з'єднані. У великому гуртку знаходиться заштрихована складова фігура, що складається з трикутника і кухоль.

Частина, обмежена овалом (14), складається з двох однакових частин, обмежених овалами (15 і 22) і з'єднаних між собою лінією (20). Частини ніде не примикають до охоплює їх лінії (14). Кожна з частин складається з двох гуртків, великого (18 і 21) і маленького (16 і 25), з'єднаних між собою лінією (17 та 24). Усередині великого гуртка знаходиться заштрихована складова фігура, що складається з трикутника і гуртка (19 і 23).

Як видно на цьому прикладі, формальне прочитання схеми не вимагає від читає особливих знань. Досить небагато потренуватися в пізнанні елементів, специфічних для Яси.

Формально-змістовне читання схеми. Відбувається на рівні значень, які закріплені за символами. Його суть полягає в пізнанні змістовності значення кожного символу та введення цих значень у відносини один з одним відповідно до структури символів, яка виявлена на формальному рівні.

Здатність читати схему на змістовно-формальному рівні вже не є простою і вимагає від читає спеціальних знань з теорії діяльності. Мається на увазі, що він пройшов шлях присвоєння мови схематизованих зображень.

Замовник (мал. 2,3), перебуваючи в реалізації функції замовний діяльності (2), яка підпорядкована відтворенню (1) системи діяльності (вся схема), виражає зміст замовлення (4). Управлінець (11), перебуваючи в реалізації функції управлінської діяльності (6), що зумовлює (13) структуру виконавчої діяльності (14), на основі висловленого замовником змісту замовлення (4), доводить до виконавців зміст їх норми діяльності (12). Для реалізації своєї функції управлінська діяльність залучає на постійній основі (5) допоміжні діяльності (7, 8), формулюючи їм відповідні завдання (9, 10). Ці допоміжні діяльності (7, 8) не залежать один від одного (відсутність лінії, що з'єднує їх між собою), підпорядковані управлінської діяльності (5) і їх залучення здійснюється тільки в певних випадках (відсутність фігури чоловічка в гуртках 7 і 8).

Виконавці (19,23), перебуваючи кожен у реалізації частини функції виконавчої діяльності (18,21) і сприйнявши норму, яку довів до них управлінець (12), реалізують свою частину загальної норми виконавської діяльності (14). Після цього реалізовані частини загальної норми з'єднуються один з одним (20). Кожна з виконавських діяльностей в разі необхідності може залучати для реалізації своєї функції (15, 22) сервісні діяльності (16,24). Ці сервісні діяльності обслуговують базові діяльності (18,22) і передають їм свій продукт (17, 24).

Перевагою Яси є те, що можна читати одну й ту ж схему на різних рівнях абстрактності, що дозволяє, з одного боку, структурувати свідомість за рівнями абстрактності, а з іншого - зробити той чи інший варіант читання більш обгрунтованим.

Прочитаємо те ж саме на іншому рівні абстрактності.

Хтось (3) знаходиться в оформленому і організованому просторі (2), зовнішні його прояви дозволені по відношенню до іншого простору (13), в інших напрямках вони блоковані (1). Цей Хтось (3) зі свого простору (2) впливає (4) на інший простір (13).

Цей вплив (4) сприймає інший Хтось (11), який знаходиться в іншому, але такому ж за типом просторі (6), як і Хтось (3), оскільки через кордон вплив передається, в першу чергу, на елемент, який до неї примикає. Простір (6) має розширення у формі замкнутого підпростори (5). У цьому підпростори знаходяться два простору, такі ж по типу, як і базова простір (6). Дані простору перебувають у відносинах (9, 10) з базовим простором, а між собою не співвідносяться.

Хтось (11), перебуваючи в своєму просторі (6), впливає на замкнуте підпростір (14) простору (13). У підпростори (14) вплив передається на двох Хтось (19, 23), що знаходяться в оформлених та організованих просторах (18, 21), по типу таких же, як простору (2 і 6). Простору (18,21) рівноправні один щодо одного і перебувають у рівноправних відносинах. Кожне з них має розширення у формі замкнутого підпростори (15, 22), усередині яких знаходяться по одному оформленим і організованого простору (16, 25). Ці простору (16, 25) знаходяться в певних відносинах з базовими просторами.

Таке прочитання можна назвати читанням на формально-змістовному рівні. Воно здійснюється в шарі змісту, який має найменший рівень визначеності, філософсько-онтологічний. І це зміст повинен зберігатися при переході до більш змістовного читання. Здійснити таке більш змістовне прочитання.

Діяч (див. рис. 2, 3), перебуваючи в рамках своєї діяльності для реалізації її функції, здійснює дію (4) відносно деякої структури діяльності (13). У рамках реакції на цю дію (4) інший діяч (11), перебуваючи в рамках своєї діяльності (6), розташовуючи набором додаткових діяльностей (7, 8) і можливістю їх залучення для реакції на зовнішню дію (4), здійснює дію (12 ) відносно підструктури діяч-ностей (14).

У рамках підструктури діяльностей (14) діячі (19, 23), перебуваючи в рамках своїх діяльностей, реагують на свою частину впливу (12), взаємодіючи один з одним (20). Кожна з діяль-ності (18, 21) має можливість залучити для реакції на свою частину впливу сервісну діяльність (16, 25).

Такий тип прочитання можна назвати формально-змістовним.

Таким чином, видно, що в міру більш змістовного прочитання схеми наростає визначеність її змісту, при цьому вся попередня, абстрактна частина прочитання мається на увазі, мається на увазі, знаходиться в знятому вигляді.

Змістовно-формальне прочитання схеми. Має на увазі читання схеми на рівні типових випадків або моделей. Таке прочитання залежить від тієї області, на матеріалі якої здійснюється змістовно-формальне прочитання схеми. Візьмемо для прикладу область підприємницької діяльності. У цьому випадку ми отримаємо наступний варіант.

Клієнт (див. рис. 2, 3), виявивши у себе необхідність у якому-небудь товар (2), шукає ту фірму, яка може йому такий товар надати, і робить замовлення (4). Підприємець (11) як керівник фірми (13) здійснив планування виробництва необхідного товару (6). Для допомоги в цьому залучив економіста (7) і технолога (8), після чого довів цей план до своїх працівників (12).

Один з них (19) виготовив окремі складові товару. Для цього він залучив на допомогу додаткового, тимчасово найнятого працівника (16), який підготував сировина для виробництва окремих елементів майбутнього товару. Після цього (19) передав матеріали іншому працівнику (23), який справив складання окремих елементів. Іноді в ході роботи йому довелося залучати для ремонту інструментів слюсаря (16), який був для цього тимчасово найнятий на роботу.

Очевидно, для можливості здійснення такого прочитання схеми потрібно мати уявлення, узагальнюючі конкретний досвід. Чим їх більше і чим вони різноманітніші, тим легше знайти типовий аналог того, що сказано на формально-змістовному рівні читання схеми.

Нагадаємо, що для ілюстрації ми взяли лише найпростішу одиницю, молекулу в системах діяльності, тому залучали найбільш прості випадки. Так само, як ми продемонстрували на формально-змістовному рівні, читання на змістовно-формальному рівні може бути проведено на різних рівнях абстрактності.

Змістовне читання схеми. Здійснюється на рівні конкретних прикладів з життя. Тому реальний образ, який виникне у читає, зумовлений його індивідуальним досвідом.

Наведемо такий випадок. У Василя виникла проблема: його одяг припадала пилом і брудниться, а це йому не дуже подобалося. Тоді він подумав, що потрібно її кудись забрати, десь закрити. Сам він не знав, що потрібно зробити, тому вирішив попросити в кого-небудь допомоги. У нього був сусід Петро, який працював столяром і мав сімейне підприємство з виготовлення меблів. Васлуй прийшов до сусіда і розповів йому про свою проблему. Петро відповів Василю, що йому потрібен шафа, і він у своїй майстерні може його зробити. На тому й порішили.

Петро давно вже не виготовляв шаф, тому не знав, які моделі сьогодні в моді. Він послав свою сестру в найближчий меблевий магазин для того, щоб вона з'ясувала це питання. Сестра принесла ескіз платтяної шафи. Петро по ньому накреслив креслення, а його дружина підрахувала, скільки його виготовлення буде коштувати.

Після цього Петро дав завдання своїм працівникам Івану та Федору. Іван повинен бути розпили дошки для шафи і передати їх Федору, а Федір зібрати шафу в цілому. Іван почав пиляти, але з'ясувалося, що всі дошки брудні і їх потрібно спочатку як слід протерти, але якщо Іван буде все це робити сам, то робота затягнеться. Тоді запросили сусіднього хлопчика Гришку протирати дошки. Після того, як Іван розпиляв всі дошки, він передав їх Федору.

Федір почав склеювати дошки разом, але виявилося, що він не встигає їх намазувати клеєм, і клей засихає, його потрібно весь час помішувати. Для розмішування клею запросили Семеновича, який працював сторожем.

Так Петро зробив Василю шафа