Управління бізнесом (2004)

Як назвати підприємство

Багато хто вважає це питання не важливим. Однак у міру розвитку ринку назву того чи іншого справи стає серйозною проблемою. Не дарма засновники зарубіжних фірм оголошують конкурс і платять великі гроші за вдало придумане для їхніх фірм назву.

Далі наводиться ряд принципів з "проектування" назви організацій.

Незмінність назви - основа паблісіті (реклами). До назви звикають, воно міцно утримується в пам'яті. Це полегшує ділові контакти. Неможливо уявити собі всесвітньо відомі фірми "Дженерал моторс", "Рено", "Міцубі-сі" перейменовано.

Асоціації з випускається продукцією. Бажано, щоб ім'я організації пов'язувалося у людей з характером її діяльності, що випускається продукцією та іншими характерними і приємними рисами. Між іншим, вдало підібране ім'я сприяє створенню оригінальної та гарною емблеми організації, товарного знаку та ін

У назві слід відобразити характер і масштаб діяльності організації. Межі діяльності повинні бути окреслені як можна конкретніше. Але слід уникати зайвої жорсткості, оскільки в перспективі характер діяльності може змінитися (наприклад, відбудеться диверсифікація виробництва, зростуть його масштаби, зміниться форма власності).

Вказівка на місце розташування організації. У повному назві має бути власне ім'я - коротка назва організації, з яким вона ідентифікується (наприклад, фірмовий магазин "Єрмак" Київського об'єднання місцевої промисловості; госпрозрахункова консультативна фірма з праці і соціальних питань "РІНЕКС").

Ім'я повинно бути коротким, благозвучною, естетичним, таким, щоб шляхом заміни букв, їх перестановки, додавання або вилучення його не можна було трансформувати в порочать назву, що призвело б до падіння престижу організації.

Обережність потрібна також при використанні в якості імені абревіатури. Правда, зустрічаються вдалі, красиві імена-абревіатури, наприклад "ЕНІМС". Але найчастіше в них звучить якийсь скрегіт ...

В останні роки з'явилася маса найменувань, складених з частин слів. На думку засновників, вони відображають характер діяльності їхніх фірм. Наприклад, фірма "РІНЕКС" (Ринок - Інновації - Економіка - "С" для благозвучності). У цьому нічого поганого немає, якщо авторів не покидає відчуття міри і вони дотримуються інші принципи "проектування" імен і назв. Помічено, що чим менш відома організація, тим менше шансів вдало скласти скорочене ім'я на основі її повної назви.

Тепер кілька слів про імена організацій, що мають закордонні зв'язки. Англійські та інші іноземні слова все більше проникають в нашу повсякденність. Зрозуміло, підхід до їх використання повинен бути дуже виваженим. Їх слід застосовувати в назвах, якщо немає еквівалентів в українській або російській мовах. Найбільш часто іноземні слова зустрічаються в іменах спільних підприємств. І тут також необхідно дотримуватися деяких правил. Наприклад, для можливості написання імені латинськими літерами, небажано, щоб вона містила букву "щ".

Прийнятність імені для іноземців. Воно не повинно нагадувати нецензурні, лайливі, просто неприємні на слух слова або поняття, які не сприяють авторитету організації. Колись довелося відмовитися від назви "Жигулі" саме тому, що воно на ряді європейських мов співзвучне зі словами, що означають "шахрай", "пройдисвіт".