Управління бізнесом (2004)

Вимоги до менеджерів нового типу

У сучасних умовах особлива увага приділяється кваліфікації керуючих, їхньої здатності в процесі керування враховувати міжнародні аспекти, тому багато фірм широко використовують конкурсний відбір керівників. Менеджери повинні вміло керувати колективом, найбільше повно використовувати творчі здібності кожного працівника, забезпечуючи тим самим гнучке реагування на вимоги замовників.

Змінюються взаємини між керівниками та підлеглими: директивне керівництво поступається місцем обопільної обміну інформацією. Знижується значення функції контролю керуючих за підлеглими, і від них у все більшій мірі потрібно загальне керівництво трудовим колективом з метою досягнення найкращих результатів. Велике значення надається здатності керівника зацікавити працівників у досягненні основних цілей фірми. Все частіше оплата праці керуючого безпосередньо залежить від результатів роботи керованого ним колективу.

На керівні посади в найбільш розвинених в техніко-економічному відношенні компаніях висуваються менеджери нового типу. Їх основною особливістю є прагнення до найкращої організації роботи підлеглих.

За останні роки значно зріс освітній рівень працюючих, тому керівна посада сама по собі не може гарантувати менеджеру, що його розпорядження будуть беззаперечно виконуватися. Гарантію може дати тільки авторитет, для формування якого необхідний час. Ранній переклад молодих керівників на посади, які не відповідають придбаному авторитету, ставить їх у дуже скрутне становище. Тому приймати рішення про підвищення менеджера слід тільки після придбання ним певного авторитету і спеціальної підготовки, в ході якої повинні бути проаналізовані істотні відмінності цілей і методів на різних рівнях управління.

Поведінка менеджерів, на думку зарубіжних експертів, має відрізнятися деякою агресивністю, наполегливістю, готовністю до сприйняття і передачі інформації, раціональністю, груповою роботою, старанністю і точністю, чесністю, справедливістю, гумором, прагненням до встановлення контактів, готовністю правильно реагувати на обгрунтовані заперечення, а також готовністю до прийняття рішень, самокритичністю, самоконтроль, впевненістю у манері поведінки, тактовністю, толерантністю, повагою до людей, позитивним відношенням до змагальності, орієнтованістю на досягнення поставлених цілей.

Найбільш важливими здібностями менеджерів, - а це поєднання знань, поведінки і досвіду - є вміння реалізувати поставлені цілі; вміння делегувати повноваження і відповідальність; здібності до організації і мотивації групової роботи, встановлення пріоритетів, самопізнання і самооцінки, переконання, аналітичного мислення, розпізнавання найбільш істотних факторів, системності, обробки і формування інформації, навички, розробці програм, виявлення тенденцій, розподілу зусиль і часу. Підкреслюється необхідність пристосування засобів і методів управління до специфічних особливостей галузі, керованого об'єкта та управлінських функцій, що реалізуються на тому чи іншому ієрархічному рівні управління.

В даний час розробляються загальні характеристики менеджера майбутнього, улаштовується роль професійного навчання в його формуванні. Зарубіжні експерти зазначають, що в перспективі основна задача менеджера буде складатися в інтегруванні невизначеності в систему прогнозування, прийняття рішень і в організаційну структуру, що вимагає від керівника "нового професіоналізму" в здатності до адаптації, інноваціям і постійним змінам. До найбільш важливих характеристик діяльності менеджерів відносяться одержання реалістичної оцінки сильних і слабких сторін підлеглих, вміння мислити стратегічно, вміння вести переговори з вищестоящими керівниками, забезпечення сприятливого характеру взаємин у керованих колективах і зацікавленості в підлеглих у якісному виконанні службових обов'язків.