Основи управління якістю (2002)

3.1. Призначення і види аудиту якості

Аудит вперше застосували для перевірки системи якості в Америці. Потім, з появою стандартів ISO серії 9000, процес аудиту поширився в Європі.

Аудит якості - це систематичний і незалежний аналіз, що дозволяє визначити відповідність діяльності і результатів у сфері якості запланованих заходів, а також ефективність впровадження заходів та їх придатність для досягнення поставлених цілей.

Аудит якості буває внутрішнім і зовнішнім.

Внутрішній аудит проводиться для задоволення внутрішніх потреб організації. Перевірку виконують співробітники, або аудитори, які не є працівниками цієї організації. Принциповим в ході внутрішнього аудиту є те, що аудитори виступають тут як незалежні суб'єкти. При цьому бажано, щоб вони спілкувалися з персоналом перевіряється ділянки. Внутрішній аудит якості спрямований не стільки на виявлення самих невідповідностей, скільки на визначення причин невідповідностей, на оцінку необхідності і можливості проведення попереджувальних та коригувальних дій. У цьому полягає значна відмінність аудиту від діяльності з нагляду або контролю, які здійснюються для виявлення невідповідностей.

Зовнішній аудит проводиться для задоволення потреб організації при проведенні зовнішньої діяльності. Така перевірка здійснюється незалежними експертами, замовником або іншими особами з метою отримання доказів відповідності системи якості певним вимогам. Перевірка може проводитися перед укладанням контракту або перед видачею ліцензії на певний вид діяльності та ін

Проведення внутрішнього аудиту системи якості може бути викликано такими причинами:

плановим аналізом ефективності системи якості;

потребою у вдосконаленні системи якості, необхідністю визначення найбільш ефективних заходів;

оцінкою заходів, проведених з метою поліпшення якості;

виникненням проблем з якістю продукції, необхідністю визначення слабких точок системи.

Аналіз ефективності системи якості проводиться в плановому порядку, найчастіше раз на рік. Аудиторська перевірка стосується всієї системи якості. Результати такого аудиту служать підставою для офіційної оцінки вищим керівництвом ефективності системи якості, її відповідності політиці і цілям в галузі якості. За результатами аудиту та офіційної оцінки вищим керівництвом системи якості складається програма заходів, спрямованих на поліпшення якості, і розробляється система коригувальних та попереджувальних дій.

Заходи, що сприяють вдосконаленню системи якості, проводяться регулярно, що відповідає принципу постійного поліпшення якості концепції TQM. Аудиторська перевірка може проводитися частіше, ніж щорічний аналіз ефективності системи якості, і охоплювати не всю систему, а її окремі елементи.

Аудит, пов'язаний з оцінкою ефективності капіталовкладень в якість або з виявленням причин невідповідностей якості, ініційований носить характер. Така перевірка може охоплювати як всю систему, так і окремі її елементи, залежно від величини збитку, викликаного невідповідністю якості або капіталовкладень в якість і масштабності прийнятих заходів.

У разі внутрішнього аудиту керівником перевірки є керівник системи якості. У ході підготовки аудиту керівництво підприємства і керівник аудиту намічають для перевірки процеси, організаційні одиниці та елементи системи якості. Тему і обсяг перевірки керівництво підприємства визначає відповідно до інформаційних вимог. Вказуються ті стандарти, елементи стандартів, нормативні документи, з якими треба порівнювати перевіряється систему якості.

Необхідність проведення зовнішнього аудиту якості може бути обумовлена такими причинами:

• підтвердженням відповідності вимогам, встановленим законодавством;

вимогою замовника до підтвердження забезпечення якості;

потребою органу, що видав сертифікат на систему якості.

Діяльність, пов'язана з особливими вимогами до надійності продукції, регулюється законодавством. У цьому випадку в компетенцію виконавчої влади входять ініціювання регулярних аудиторських перевірок якості і вимога до надання акта аудиторської перевірки, виданого авторитетними незалежними експертами.

Зовнішній аудит другою стороною означає, що аудит якості здійснюється замовником продукції, або організацією, якій довіряє замовник. Ініціатива при цьому може виходити від обох сторін. Як правило, у контракті зазначається, якою організацією, коли і за чий рахунок буде проведено аудит якості.

Аудиторські перевірки служать доказом ефективності системи якості та проводяться органом із сертифікації за видачу, продовження, анулювання сертифіката на систему якості.